OČUVANJE monarhije

Danska kraljica uzvratila udarac najmlađem sinu: Odluku o ukidanju titula unucima nije donijela preko noći

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 19:19
  • Objavljeno 29.09.2022 u 16:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dansko kraljevsko kućanstvo na čelu s kraljicom Margrethe uzvratilo je udarac nakon što je princ Joachim javnosti tvrdio da je njegovo četvero djece samo pet dana prije saznalo da će im biti oduzete titule prinčeva i princeza

U službenom priopćenju za javnost, danska palača obznanila je da postoji 'puno emocija', ali da se ovakva odluka 'dugo razmatrala' i da je osmišljena s ciljem 'očuvanja budućnosti' monarhije.

Priopćenje danske palače uslijedilo je nakon što je princ Joachim (53), najmlađi od dva Margretheina sina, rekao da su njegova djeca Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) i Athena (10) 'povrijeđena' viješću da će im titule prinčeva i princeze biti oduzete i da ih neće moći oslovljavati s Njegovo ili Njezino Kraljevsko Visočanstvo.

'Svi smo jako tužni. Nije ugodno saznati kako su tvoja djeca obezvrijeđena. Dovedeni su u situaciju koju ne razumiju', rekao je princ u intervjuu za dansku novinsku kuću Ekstra Bladet.

Princ Joachim, koji je šesti u redu za prijestolje iza svog brata i njegove djece, govorio je ispred danskog veleposlanstva u Parizu, gdje živi sa svojom drugom suprugom Marie i njihovom djecom Henrikom i Athenom. Nikolai i Felix, koji su oboje modeli, plod su njegovog prvog braka s Alexandrom, groficom od Frederiksborga.

  • +8
  • +5

Danski prinčevi Nikolai i Felix

Izvor: Profimedia / Autor: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Alexandra (58), koja je bila u braku s princem Joachimom 10 godina zaključno s 2005., izjavila je kako je vijest o ukidanju titula došla kao 'grom iz vedra neba' i da se njezini sinovi sada osjećaju 'izopćenima' od svoje obitelji. Njezin glasnogovornik također je tvrdio da je Joachim vijest saznao preko kraljevskog pomoćnika, a ne izravno od svoje majke.

Margretheina ostala četiri unuka - princ Christian, 16, princeza Isabella, 15, i 11-godišnji blizanci princ Vincent i princeza Josephine - djeca njezina najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika zadržat će svoje titule.

Taj je potez stvorio 'ledeno' ozračje unutar kraljevske obitelji, prema izvješću jednog lokalnog medija, i zabio klin između naizgled ujedinjene obitelji. 'Nikada nije bilo sukoba između kraljice i princa Joachima', za britanski Daily Mail rekao je danski kraljevski izvjestitelj Kenth Madsen.

Doista, ujedinili su se prije samo nekoliko tjedana kada su slavili zlatni jubilej kraljice Margrethe.

  • +28
  • +25

Proslava zlatnog jubileja danske kraljice

Izvor: Profimedia / Autor: Ida Marie Odgaard / AFP / Profimedia

Kraljica Margrethe (82), koja je prisustvovala nedavnom pogrebu kraljice Elizabete II sa svojim najstarijim sinom prijestolonasljednikom Frederickom, rekla je kako se nada da će ovaj potez omogućiti njezinim unucima da 'oblikuju vlastite živote bez ograničenja posebnim razmatranjima i dužnostima' koje dolaze s formalnom pripadnošću Danskoj kraljevskoj obitelji.

Prema sporazumu, Nikolai, Felix, Henrik i Athena bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata ili Njezina Ekselencija grofica od Monpezata od 1. siječnja 2023., a iako gube titule prinčeva i princeze zadržavaju svoje položaje po redu sukcesije.

Trenutačno su sedmi, osmi, deveti i deseti u redu za dansko prijestolje, ali bi se u budućnosti mogli spustili niže jednom kada bilo koje od djece prijestolonasljednika Fredericka osnuje vlastitu obitelj.