došlo do pogreške

Svi su se pitali zašto se danska princeza Mary nije pojavila na kraljičinom sprovodu, a bila je pozvana

20.09.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Nakon što se dojmovi i emocije sa sprovoda kraljice Elizabete II malo slegli mnogima je zapeo za oko jedan zanimljiv detalj: na sprovodu, uz ostatak danske kraljevske obitelji, nije bila prisutna danska princeza Mary. Naime, iako su njezin suprug princ Frederik i svekrva, kraljica Margrethe II sjedili u prvom redu Westminsterske opatije, princezi Mary nije bilo ni traga

Oštrom oku promatrača i komentatora kraljevske obitelji jedan detalj je privukao pozornost. U prvom redu Westminsterske opatije, koja je bila prepuna članova kraljevske obitelji iz cijelog svijeta, sjedili su danski princ Frederik i kraljica Margrethe II, no kraj njih nije bilo Frederikove supruge, princeze Mary.

Danska kraljevska obitelj bila je prisiljena ostaviti princezu Mary kod kuće nakon što je nekoliko dana ranije njezina pozivnica za sprovod kraljice Elizabete II poništena i to zbog 'žalosne pogreške' britanskog Ministarstva vanjskih poslova, navodi Daily Mail.

Očekivalo se da će danska kraljevska obitelj na kraljičinom sprovodi prisustvovati u punom sastavu, nakon što su to službeno i objavili 13. rujna, ali šest dana kasnije 50-godišnju princeze Mary, majku četvero djece, nije se moglo vidjeti u Londonu.

  • +51
Pogreb kraljice Elizabete Izvor: Profimedia / Autor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

'Kraljica i prijestolonasljednički par bit će prisutni na državnom sprovodu kraljice Elizabete II 19. rujna 2022. u Westminsterskoj opatiji u Londonu, u Velikoj Britaniji', bilo je navedeno u službenoj u izjavi prošlog tjedna. No, poslana pozivnica za princezu Mary na sprovod bila je greška, navodi se u izjavi danske kraljevske obitelji.

'U protokolu britanskog Ministarstva vanjskih poslova došlo je do žalosne pogreške s pozivnicama. Tako da će samo kraljica i prijestolonasljednik s danske strane sudjelovati na državnom sprovodu kraljice Elizabete II u ponedjeljak', potvrdila je kraljevska kuća za danski tabloid BT. Naime, svaka pozvana kraljevska obitelj i dostojanstvenik smjeli su sa sobom povesti još jednu osobu, pa je upravo to najvjerojatniji razlog zašto je princeza Mary bila isključena.

  • +40
Poznati na sprovodu kraljicu Elizabete II. Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

BT-ov kraljevski dopisnik Jacob Heinel Jensen rekao je da je danska kraljevska kuća bila 'uzrujana' zbog promjena u zadnji tren. 'To je stvarno nespretno i nezahvalno…To je značilo da Kraljevska kuća sada mora reći da je napravljena pogreška, a to je neugodno', rekao je. ' Mislim da Kraljevska kuća shvaća i prihvaća da je napravljena pogreška. Pitao sam se i sam o čemu riječ kada sam bio u Londonu, a britanski mediji su pisali da je bilo samo dvoje pozvanih po zemlji. Uostalom, imate osjećaj da stvarno moraju postojati posebno bliske veze između Danske i britanske kraljevske kuće ako smo dobili tri pozivnice,' dodao je.

Stotine careva, kraljeva, kraljica, predsjednika, premijera i drugih stranih dostojanstvenika bili su u Londonu na državnom sprovodu Njezinog Veličanstva u Westminsterskoj opatiji. Predstavnici više od 20 kraljevskih obitelji bili su na sprovodu, uključujući vladajuće monarhe Nizozemske, Danske i Norveške. Japanski car Naruhito, koji rijetko posjećuje inozemstva, bio je među uzvanicima zajedno s kraljem Jigmeom i kraljicom Jetsun od Butana i sultanom od Bruneja. Kralj Felipe i kraljica Letizia od Španjolske, te kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia od Švedske, bili su među prvim monarsima koji su vidjeli kraljičin lijes položen u Westminster Hallu.

U WESTMINESTERSKOJ OPATIJI

Od princeze Charlene do kraljice Ranie: Pogledajte tko je sve iz kraljevskih obitelji iz Europe i svijeta stigao na kraljičin sprovod

Pogledaj galeriju

Danska kraljica Margrethe II bila je u bliskim odnosima s kraljicom Elizabetom II. te je bila među prvim međunarodnim vladarima koji su odali počast njezinom veličanstvu. Danska kraljica također je viđena kako, savladana emocijama, pušta suzu ispred kraljičinog lijesa prije sprovoda u ponedjeljak.

Obje kraljice su pra-praunuke kraljice Viktorije, što ih čini rođakinjama u trećem koljenu, a Margrethe je često na Elizabetu gledala kao na veliku sestru. U svibnju je Margrethe izjavila za britanske vijesti ITV-a da joj je 14 godina starija kraljica Elizabeta 'ogromna inspiracija kao jedina druga živuća kraljica'.

TIJEKOM PROCESIJE

[FOTO] I ona je zaplakala: Dok je gledala kako iznose kraljičin lijes, Meghan Markle nije mogla zadržati suze

Pogledaj galeriju