RIM AL ALI

Na jordansko kraljevsko vjenčanje stigla je i princeza porijeklom iz Hrvatske

02.06.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Dugonajavljivano vjenčanje budućeg jordanskog kralja, princa Husseina i Rajwe Al Saif privuklo je brojne uglednike iz cijeloga svijeta, a velikom slavlju prisustvovala je i jedna princeza koja je porijeklom iz naše zemlje. Riječ je o supruzi princa Alija bin Husseina, kojoj je majka Hrvatica

Baš kao što je stigla na vjenčanje jordanske princeze Iman i Džamila Alexandera Thermiotisa u ožujku ove godine, princeza Rim al Ali našla se na listi uzvanika i jučerašnjeg vjenčanja budućeg jordanskog kralja, princa Husseina i njegove odabranice Rajwe Al Saif.

To i ne treba čuditi budući da je princeza Rim al Ali supruga jordanskog princa Alija bin Huseina, no ono zbog čega je posebno zanimljiva je to što je porijeklom Hrvatica. I dok su se ostale članice jordanske kraljevske obitelji, za ovu važnu prigodu, pobrinule da pronađu najbolje haljine kod najpoznatijih svjetskih dizajnera, princeza Rim al Ali iznenadila je sve svojim odabirom.

Ona je, naime, odabrala haljinu iz svog ormara, a koju je nosila u jednoj prigodi još u rujnu 2004. godine. Na društvenim mrežama neki su je odmah ismijali da takvo što ne priliči jednoj princezi u Jordanu da nosi već nošeno i viđeno, a pogotovo ne toliko staro, dok su joj drugi 'skinuli kapu' jer i 20 godina kasnije ima istu kilažu te joj haljina i dalje savršeno pristaje.

No, vratimo se na priču o porijeklu ove princeze, čija je majka Hrvatica. Rim al Ali kći je bivšeg alžirskog ministra vanjskih poslova i posebnog izaslanika UN-a Lakdara Brahimija i Mile Bačić, koja vuče hrvatske i armenske korijene. Rođena 1969. u glavnom gradu Egipta, Kairu, Rim je još odmalena sanjala da će postati novinarka, a nakon školovanja u Francuskoj, gdje je stekla diplomu na Sorbonni te magisterij na međunarodnom sveučilištu društveno-političkih znanosti Sciences Po u Parizu, potom i u SAD-u, gdje je magistrirala na sveučilištu Columbia’s Graduate School of Journalism.

pristigli iz cijelog svijeta

Kraljice i princeze: Pogledajte tko je bio na spektakularnom vjenčanju jordanskog princa

Pogledaj galeriju

Svoj je san ostvarila radeći kao međunarodno priznata novinarka u respektabilnim medijima poput BBC-ja, CNN-a, Bloomberga, United Press Internationala i Radio Monte Carla.

Udajom za jordanskog princa Alija bin Huseina 7. rujna 2004. postala je princeza. S diplomacijom i politikom Rim se srela u vrlo ranoj dobi u dnevnom boravku svojih roditelja. Naime, otac Lakdar radio je kao alžirski diplomat pa je provodila djetinjstvo u većim svjetskim gradovima. Roditelji su joj imali puno prijatelja novinara koji su im dolazili u kuću pa je u dnevnom boravku slušala zanimljive priče i odabrala buduće zanimanje.

Svoju životnu priču ispričala je u Iraku, u kojem je kao producentica i izvjestiteljica CNN-a počela raditi dvije godine prije izbijanja rata 2003. godine. Govoreći o tom životnom iskustvu, Rim je otkrila da je bila uplašena, a iako je mislila da će rat biti vrlo brzo okončan, pretpostavljala je da će se manji sukobi otegnuti. Međutim za nju i njezinog kolegu Nica Robertsona s CNN-a priča je završena na samom početku rata jer su protjerani iz Iraka u Jordan.

  • +13
Rajwa Al Saif i princ Hussein od Jordana Izvor: Profimedia / Autor: Royal Hashemite Court / Zuma Press / Profimedia

U to vrijeme zapovjednik kraljevskih obrambenih snaga u Jordanu bio je polubrat jordanskog kralja Abdulaha II, princ Ali bin al Husein. U želji da bolje shvati situaciju u Iraku, zamolio je za sastanak s CNN-ovim izvjestiteljima u Amanu. Susret se pokazao fatalnim za njega i CNN-ovu novinarku.

U braku su dobili dvoje djece, princezu Džalilu bint Ali i princa Abdulaha bin Alija. Kao članica jordanske kraljevske obitelji, Rim je okupirana službenim aktivnostima u Jordanu i inozemstvu te uživa veliku naklonost svoje obitelji i javnosti. Pored toga, od 2006. godine izvršna je povjerenica Kraljevske filmske komisije u Jordanu, a također je osnivačica Jordan Media Instituta (JMI), neprofitnog tijela čiji je cilj uspostaviti Arapski centar izvrsnosti za novinarsko obrazovanje.