NE POMAŽU NI ISPRIKE

Moćna Ruskinja, prijateljica Mirele Forić, izazvala skandal zbog rasističke objave

24.01.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Gotovo preko noći slavna ruska blogerica Miroslava Duma, inače osnivačica portala Buro 24/7 na kojem između ostalog surađuje i s našom Mirelom Forić, našla se u nezgodnoj situaciji. Zbog rasističke poruke koju je objavila na Instagramu naišla je na žestoke osude javnosti

Zbog nepromišljene objave na Instagramu slavna Ruskinja Miroslava Duma našla se na meti kritika. Ova 32-godišnjakinja poznata je javnosti i zbog poslovne suradnje s Mirelom Forić, suprugom našeg nogometaša Darija Srne. 

Sve je počelo kada je Miroslavi bliska prijateljica, ruska dizajnerica Uljana Sergejenko poslala buket cvijeća s porukom dobrodošlice na tjedan visoke mode koji se ovih dana održava u Parizu

  • +2
Miroslava Duma Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'To my niggas in Paris', pisalo je u spornoj poruci koju je Duma objavila na svom profilu na Instagramu. Poruka je u kratkom roku obišla svijet i naišla na velike osude modnog svijeta zbog pogrdne riječi nigga.

Obje uspješne Ruskinje brzo nakon toga pokušale su se izvući iz problema te su putem društvenih mreža uputile riječi isprike zbog poruke koja je izazvala veliku buru. 

'Jutros kad sam se probudila mobitel mi je bio pun uvredljivih poruka poput 'zaslužuješ najgore u životu', 'umri bijelo smeće' i tako dalje... Rođena sam u gradiću na istoku Kazahstana, kći mi je napola Armenka, nikad nisam dijelila ljude na crnce i bijelce. Kanye West mi je jedan od najdražih pjevača, a NP jedna od najdražih pjesama. I da, ponekad se zovemo riječju N kad želimo vjerovati da smo cool poput tipova koji to pjevaju. Veoma mi je žao zbog svih koje sam uvrijedila. Mira mi je draga prijateljica i čak ni činjenica da je tako naivno objavila moju privatnu poruku njoj na društvenim mrežama pokazuje da nismo mislile ništa loše i da nismo bile svjesne posljedica. Naučila sam svoju lekciju i zahvalna sam na njoj. Dovoljno je ljutnje na svijetu, molim vas, možemo li je zaustaviti ovdje?', poručila je Uljana, no isprika je izazvala samo još veće probleme, pa ju je nakon nekoliko sati dizajnerica i obrisala sa svog profila. 

U međuvremenu oglasila se i manekenka Naomi Campbell koja je ostala u šoku vidjevši rasističke uvrede koje izlaze iz usta njezinih kolegica. 

'Stvarno? Zašto bi netko ovo napisao, a potom i objavio? Nadam se da ovo nije istina!', oštro je reagirao tamnoputi supermodel.

Nije dugo trebalo i da ugledamo ispriku Miroslave Dume, koja je pak napisala: 'Duboko se ispričavam zbog Instagram storyja koji je objavljen. Napisana fraza su zapravo stihovi iz pjesme Kanyea Westa i Jay-Z-ja koja nosi isti naslov. Ta riječ je krajnje uvredljiva i žalim što sam je promovirala. Duboko poštujem sve ljude i rase i osuđujem rasizam i bilo kakvu vrstu diskriminacije. Moja organizacija i ja zalažemo se za temeljne vrijednosti i podržavamo različitosti', stoji na Miroslavinu profilu. 

♥️🙏🏼

Objavu dijeli Miroslava Duma (@miraduma)

Ipak, ni isprika joj nije pomogla jer šteta je već učinjena. Duma je ekspresno uklonjena s položaja članica uprave modne platforme The Tot, što je potvrdila Nasiba Adilova, osnivačica brenda.

'U Totu smo šokirani uvredljivim i rasističkim postom koji je objavila Miroslava Duma tijekom tjedna mode u Parizu. Ovo ni na koji način ne predstavlja stavove i vrijednosti Tota. Kulturalna referenca ili ne, rasizam u bilo kojoj formi je nedopustiv, bez obzira na to je li bio slučajan ili namjeran. Riječi su moćne i bole. Sa stupanjem na snagu odmah, uklonili smo Miroslavu Dumu iz odbora naše kompanije', poručila je Nasiba. 

Mnoštvo internetskih korisnika i modnih znalaca brzo je pronašlo i vrlo neprikladnu fotografiju koju je prije tri godine objavio upravo Buro 24/7, a na kojoj Daša Žukova, bivša supruga milijardera Romana Abramoviča, s kojom je upravo Duma radila intervju, sjedi na crnom modelu, a to sigurno ne ide u prilog svemu što se trenutno događa poznatoj Ruskinji. 

  • +7
Miroslava Duma o uspjehu, biznisu, modi i budućnosti medija Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Osim toga, internetom kruži video Miroslave Dume tijekom jednog seminara na kojem je izjavila i kako ne podržava transrodne osobe. Na pitanje što misli o sve češćem pojavljivanju muških modela u ženskim kreacijama, primjerice Andreja Pejića u kupaćem kostimu, blogerica je odgovorila kako joj se to ne sviđa jer šalje krivu poruku dječacima koji to gledaju u medijima. 

'Ne sviđa mi se to, to dječak neće moći shvatiti. Treba postojati određena vrsta cenzure', rekla je između ostalog tada Duma.