gitaristički virtuoz i violinistica

Miroslav Tadić & Yvette Holzwart nakon koncerta predstavili i zajednički album 'Luka'

16.06.2021 u 16:20

Bionic
Reading

Na terasi zagrebačkog kluba 'Boogaloo', službeno je predstavljen album 'Luka', Miroslava Tadića & Yvette Holzwarth. Ovo je njihov prvi zajednički album objavljen u izdanju Croatia Records u ožujku ove godine. Svjetski poznati gitaristički virtuoz Miroslav Tadić i sjajna violinistica Yvette Holzwarth iznimni su glazbenici koji su upravo nakon nekoliko zajedničkih nastupa dogovorili suradnju na prvom zajedničkom albumu

Zajednički interes dijele i prema tradicionalnoj glazbi istočnoeuropskih naroda tako da ovaj album sadrži deset obrada tradicionalnih pjesama. Tadićeva neiscrpna inspiracija je makedonska narodna glazba, a ovaj album započinje jednom od najpopularnijih i najomiljenijih makedonskih pjesama 'Eleno' koji u aranžmanu Yvettine violine i Tadićeve gitare zvuči savršeno. Album sadrži i nekoliko makedonskih kola 'Gajdarsko' i 'Kucano oro', na „Postupanom oru“ temelji se i najavni singl 'Happy 13' odsviran u neobičnoj formi 13/8, balade poput 'More sokol pie', a niz sjajnih obrada završava s jednom od najpoznatijih međimurskih popevki 'Vuprem oči', stoji u priopćenju.

Imali smo devet gotovih pjesama i onda je u naš studio u L.A.-u došao Rade Šerbedžija i predložio da odsviramo 'Vuprem oči'. Ta pjesma je nekako zaokružila cijeli album i zaista mi je posebna. Zaljubila sam se i u makedonsku glazbu pa iako nisam odrasla na ovim prostorima glazba s ovih prostora mi je tako bliska, rekla je Yvette na predstavljanju albuma.

Ova američka violinistica, pedagoginja i vokalistica već neko vrijeme surađuje s Tadićem, a u tradicionalne pjesme unosi i ponešto od stilova koje je usvojila i na kojima je odrasla.

Nama je mnogo zanimljivije da već poznate pjesme probamo kombinirati s nečim drugim iz našeg glazbenog iskustva, napraviti veze koje nisu odmah vidljive, ali u nekom trenutku imaju potpunu logiku u tom spajanju. Tako smo i sinoć radili. S Yvette je lako svirati jer ima taj jedan nevjerojatan senzibilitet za glazbu, dodao je Tadić.

U ponovnim koncertima osim ovo dvoje svjetski poznatih glazbenika uživala je sinoć i publika na 7. Zagreb Guitar Festivalu. Fascinantno tiha, upijala je svaki ton koji je dolazio s pozornice. U publici je bio i naš legendarni glumac, pjesnik i glazbenik Rade Šerbedžija čiji će gosti na njegovom koncertu na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku 8. srpnja, biti upravo Miroslav Tadić & Yvette Holzwarth.