INTERVJU: HAGGARD

'Metal je nekad bio skandalozna glazba neprihvatljiva konzervativcima'

26.10.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Njemačka symphonic metal atrakcija Haggard nastupa prvi puta u Hrvatskoj u ponedjeljak 29. listopada u zagrebačkom Boogaloou uz goste talijanski symphonic epic metal Sound Storm i talijanski symphonic gothic metalci Eternal Silence, što je bio više nego dobar povod za intervju s alfom i omegom Haggarda, Asisom Nasserijem

Njemačka symphonic metal atrakcija dolazi u zagrebački klub Boogaloo s dvadeset glazbenika u sklopu svoje europske turneje 'Bards of Symphony and Metal Tour 2018'.

Haggard su osnovani u Münchenu 1989. godine i isprva su svirali death metal. Ubrzo mijenjaju svoj glazbeni stil dodajući klasične simfonijske melodije odsvirane na klasičnim instrumentima, uz pokoju folklornu temu.

Dosad su objavili četiri albuma, a 'Tales of Ithiria' objavljen iz 2008. mnogi kritičari smatraju pravim remek-djelom.

Alfa i omega benda je skladatelj, pjevač i gitarist Asis Nasseri s kojim smo za tportal popričali o glazbi, turnejama, novom albumu i planovima za budućnost. 

Kad i kako ste započeli vaš glazbeni put?

Osnovao sam bend još 1989. godine, dakle gotovo prije 30 godina. U to vrijeme sam bio u potrazi za bubnjarem i basistom koji bi bili dobro tehnički potkovani za death metal. Pronašao sam ih u Luzu Marsenu (bubnjevi) i Andreasu Nadu (bas gitara), dvije vrlo bitne osobe u jojem životu. Iako više nisu članovi Haggarda, vode svoje živote i imaju obitelji, još uvijek smo jako povezani. Nakon što smo počeli funkcionirati pod imenom Haggard održali smo nekoliko koncerata i 1993. snimili mini CD 'Progressive'. Otišli smo 1995. na turneju camperom: to su bila lzbilja uda vremena. Već tad mi je bilo jasno kako želim snimati spoj metala, srednjovjekovne i klasične glazbe. Nakon što smo objavili demo 'And Thou Shalt Trust The Seer' potpisali smo ugovor s Last Episode Records, a nakon toga s diskografskom kućom Drakkar.

Tko su bili tada vaši uzori?

Slušao sam Death (R.I.P. Chuck Shuldiner), zbilja sam ih obožavao! Njihov je zvuk bio jedinstven i s visokim glazbenim standardima. Pjesme im 'ubijaju'! Slušao sam i velikane poput Dia, Maidena, ali i neke dobre njemačke bendove kao što su Protector, jako mi se sviđao njihov album 'Golem'... I kao tinejdžer sam bio 'navučen' na metal glazbu.

Kakvo je vaše mišljenje o glazbenoj industriji danas?

Prije nekoliko godina osnovao sam vlastitu diskografsku kuću Nattvind Records. Sljedeći album ćemo objaviti za tu diskografsku kuću, kako bismo imali potpunu kontrolu nad cijelim procesom snimanja novog materijala. Mišljenja sam kako mnogi bendovi olako daju previše prava diskografskim kućama kad su u pitanju autorska prava ili prava na merchandise bez puno razmišljanja.

Možete li nam otkriti ponešto o novom albumu? Koje su pjesme vaši osobni favoriti?

Naš novi album zove se 'Grimm' i bit će objavljen 2019., ali svakako ćemo odsvirati nešto od toga i na zagrebačkom koncertu. Bit će podijeljen u sedam glavnih poglavlja, a inspiriran je poznatim njemačkim autorima bajki, braći Wilhelmu i Jakobu Grimmu. Što se tiče pjesama, sve su mi podjednako drago.

Mislite li da je heavy metal bio prije popularniji nego što je to danas?

Nekad je metal bio revolucionarna i skandalozna glazba koja je bila neprihvatljiva konzervativcima. Danas je nemoguće ikoga šokirati metal glazbom jer je integrirana u društvo. Metal je itekako popularan s bezbroj zanimljivih podžanrova.

Kako održavate formu (i duh) na turneji?

Bitno je ne pretjerivati s tulumarenjem, zdravo se hraniti, konzumirati dovoljno vitamina... Kvalitetna prehrana je vrlo bitno posebno ako naporno radite iz noći u noć oko 2-2.30 sata. Ako se netko razboli, a svi putujete tour busom, vrlo brzo očekujte lančanu reakciju. Zato je važno truditi se živjeti zdravo i imati dobre životne navike.

Otkrijte nam najluđa iskustva s turneja? Upoznali ste mnoge glazbenike, tko vas je najviše impresionirao?

Moja najluđa iskustva će ostati tajna (smijeh). Upoznao sam stotine glazbenika (samo u Haggardu), no najviše me je ganula šestogodišnja djevojčica koja je zatražila note naših pjesama jer je željela postati naša buduća klavijaturistica. Bio sam u kontaktu s njezinim roditeljima koji su mi otkrili kako je teško bolesna i da joj predviđaju još tek nekoliko godina života. To me je rastužilo do suza.

Tko piše glazbu i stihove? Kako ste otkrili symphonic metal?

Ja sam zadužen za glazbu i stihove. Nakon skladanja skupa sve odsviramo, pa unosimo promjene i dorade. U to vrijeme kad sam počeo miksati klasiku, srednjovjekovnu glazbu i metal, dakle oko 1995. nije postojao termin symphonic metal (smijeh).

Što trenutačno slušate?

Klasičnu glazbu posebno renesansu, barok, bečki klasicizam, romantizam, metal, sakralnu glazbu, srednjevjekovnu glazbu.

Je li glazba vaše glavno zanimanje?

Da.

Što možemo očekivati od benda Haggard u skorijoj budućnosti?

Prvo nam izlazi novi album, a zatim odlazimo na svjetsku turneju.

Vaša poruka hrvatskim fanovima? Što mogu očekivati na koncertu u zagrebačkom Boogaloou?

Zbilja nam je čast nastupati u Hrvatskoj. Andreas Nad kojeg sam spomenuo na početku intervju je iz Hrvatske. Kao i Ivica, naš bivši kontrabasist... Vidite i sami da smo povezani s vašom zemljom. A tek vaša hrana, jako je ukusna... Veselimo se koncertu. Izvest ćemo pjesme sa starih album, kao i neke nove stvari i - budite spremni na iznenađenja!