KONCERT U ZAGREBU

Deafheaven i Inter Arma u Močvari: Metal za nemetalce

14.10.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Inter Arma i Deafheaven, dva izvrsna američka predstavnika novog vala žestoke glazbe koji nikako ne paše konzervativnim metalcima, u subotu navečer su u ispunjenoj Močvari pred oko 500 ljudi otvorili prozor u svijetlu budućnost metala

Deafheaven su najveći trn u oku metalcima još tamo od 2013. i proboja na veliku scenu albumom 'Sunbather', valjda prvog albuma žestoke glazbe s omotom roza boje. Svako njihovo pojavljivanje od tada prati flejm zlobnih komentara kako su pozeri, kako to uopće nije metal i tome slično. Sam bend se oduvijek trudio odmaknuti od metal etosa: nemaju naročito duge kose, snimaju visokoestetizirane spotove, u tekstovima se ne libe dotaknuti emocija te izdaju za Anti- (izdavačku kuću koja objavljuje svašta, od Toma Waitsa do Japandroids).

  • +5
Deafheaven u Mochari Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Šteta je, međutim, što konzervativna metal publika ne želi pripustiti ovaj bend u svoje okrilje. Jer Deafheaven su konceptualno, aranžerski, a – sinoć smo se u to uvjerili – i izvedbeno, pomjerili granice metala u najprirodnijem mogućem smjeru perfektno uklopivši puzzle shoegazea i post rocka. Najnoviji dokaz za to, aktualni album 'Ordinary Corrupt Human Love', vjerojatno će završiti pri vrhu godišnjih lista većine glazbenih medija. Ukratko – što je veći hejt koji tjera ovaj bend od metala, to bolju muziku oni rade.

Inter Arma - The Long Road Home Izvor: Društvene mreže / Autor: rabarbara

Da bi dokazali da u nemetalnom metal svijetu nisu sami, Deafheaven su sa sobom na turneju poveli i sjajnu predgrupu iz sličnog kampa. Bend Inter Arma iz Richmonda nas je razvalio masnim sludge doomom koji je još bolji kad zalazi u psihodelične, stonerske i neparne ritmičke kutke. Bubnjar T.J.Childers ore po duplom bas bubnju kao lokomotiva kroz preriju, gitare bruje bukom i zuje elaboriranim solažama, a pjevač Mike Paparo lakoćom imenjaka Pattona skače između zapovjedne naracije i death metal vrisaka. 45 minuta (4 pjesme) svirke benda koji se komotno može okititi titulom psihodeličnih nasljednika Mastodona i Neurosisa prošlo je u trenutku.

'Tri pravila uspješnog benda su: pisati dobre pjesme, zvučati dobro uživo i pritom ne izgledati kao šupak', rekao je svojedobno za Pitchfork Kerry McCoy, gitarist i glavni autor muzike Deafheavena. Kalifornijska petorka već od prve sekunde početne 'Honeycomb' pokazuje da se ove definicije i dalje pridržava. Ako izuzmemo nemilosrdne vriske i facijalne ekspresije uživljenog pjevača Georgea Clarkea, koji kretnjama nerijetko tumači i tekstove pjesama, ostatak benda s hip frizurama, naočalama, bradicama i majicama kultnih shoegaze bendova izgleda poput nekih indie obješenjaka, i lako je razumjeti zašto ih metalci ne mogu očima vidjeti.

Deafheaven - Canary Yellow Izvor: Društvene mreže / Autor: rabarbara

No kad bi sklopili oči, čuli bi predivno komponirane epske himne, tijekom čijih prosječnih desetak minuta vam pred očima prođe nekoliko svjetova. U njima se u opreznim i logičnim omjerima smjenjuju Voivod, Mogwai i Slowdive, hard rock solaže, ambijentalni pasaži i metal čekićanje. 'Canary Yellow', najreprezentativniji komad s novog albuma, u svojih 12 minuta dramaturških Scila i Haribda demonstrira kompozitorski dar klasičara, a bend je izvodi predano i drčno, bez preglumljavanja ili pozerstva. Od sedam odsviranih pjesama u sat i pol vremena svirke najdulje će nam se u svijest urezati još oproštajne 'Glint' i 'Dream House', koja nas vraća na početak karijere još uvijek mladog benda koji, kako se čini, može samo napredovati, tj. odmaknuti se dalje od stega metala. A tada im – paradoksalno – možda i metalci pokažu poštovanje.