različiti razlozi

Meghan Markle te prinčevi Harry i Andrew nisu jedini: Brojni članovi kraljevske obitelji ostali su bez kraljevskih titula, a evo i zašto

28.02.2022 u 06:50

Bionic
Reading

Slučaj princa Andrewa zadnji je u nizu šokantnih događaja na kraljevskom dvoru. No on nije jedini pripadnik kraljevske obitelji koji je ostao bez titule. Naime oduzimanje ili pak svojevoljno odricanje od nje nije tako rijetka pojava na kraljevskom dvoru. Princ Harry i Meghan Markle izgubili su titule nakon što su svojevoljno napustili kraljevsku obitelj, a princeza Diana svoju je izgubila zbog razvoda od princa Charlesa. Britanski kralj Edward VIII abdicirao je s prijestolja kako bi se oženio razvedenom Wallis Simpson, a japanska princeza Mako također se odrekla svog kraljevskog statusa, kao i milijun američkih dolara, i sve to zbog ljubavi

Kraljica Elizabeta nedavno je svom drugom sinu, princu Andrewu, oduzela kraljevske titule. Ta vijest, iako djelomično očekivana, odjeknula je puno dalje od granica Velike Britanije, a kraljičina odluka donesena je kao rezultat tužbe za seksualno zlostavljanje koju je protiv njega pokrenula Virginia Roberts u državi New York u SAD-u.

U skladu s tom odlukom, princ Andrew više neće biti oslovljen kao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo te su mu oduzete sve vojne počasti, kao i kraljevsko pokroviteljstvo. No i dalje će biti poznat kao vojvoda od Yorka, po tituli koju mu je majka poklonila na dan vjenčanja, a ostao je i princ Ujedinjenog Kraljevstva.

  • +6
Princ Andrew Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim princ Andrew nije prvi pripadnik kraljevske obitelji koji je ostao bez titula. Ta pojava u kraljevskim obiteljima i nije tako rijetka, a razlozi su doista različiti. Princ Andrew peta je osoba iz kraljevske obitelji kojoj je u posljednjih 26 godina oduzeta titula Njegovo Kraljevsko Visočanstvo. Ovo su neki od najpoznatijih i najznačajnijih slučajeva.

Princeza Diana i Sarah Ferguson

Ove dvije kraljevske dame našle su se u identičnoj situaciji te su im objema nakon razvoda braka oduzete kraljevske titule 1996. godine. Princeza Diana razvela se od princa Charlesa, a Sarah Ferguson od princa Andrewa.

Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: solo syndication / dmg media / Profimedia

Princ Harry i Meghan Markle

Slučaj princa Harryja i Meghan Markle odigrao se relativno nedavno te je poprilično uzburkao odnose u kraljevskoj obitelji. Ovom paru oduzet je status Kraljevskog isočanstva nakon što su u siječnju 2020. odstupili s pozicije viših članova kraljevske obitelji. Harry je također izgubio svoje kraljevske vojne titule i dobrotvorna pokroviteljstva.

  • +9
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kralj Edward VIII

Edwardu VIII, kraljičinom ujaku, kraljevska titula nije oduzeta, već je on abdicirao 1936. godine. Nakon svega 326 dana provedenih na prijestolju učinio je to kako bi se oženio tada već dva puta razvedenom Wallis Simpson. Kako je poglavar Engleske crkve britanski monarh, a sama crkva tada nije dopuštala razvedenima da se ponovno vjenčaju ako je njihov bivši supružnik još živ, bio je prisiljen abdicirati prije službene krunidbe. Edward je degradiran na titulu vojvode od Windsora i bio je prisiljen na progonstvo do kraja života.

Princ Philip

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, morao se odreći svojih grčkih i danskih kraljevskih titula kako bi postao britanski državljanin i tako stupio u brak s kraljicom Elizabetom 1947. godine. Prezime Mountbatten preuzeo je od bake i djeda s majčine strane.

  • +4
Kraljica Elizabeta i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Princeza Anne

Princeza Anne, jedina kći kraljice Elizabete, odbila je kraljevske titule namijenjene njezinoj djeci, Peteru i Zari Phillips, kako bi mogli voditi normalniji, običniji život.

Princ Michael od Kenta

Rođak kraljice Elizabete, princ Michael od Kenta, izgubio je pravo na svoje mjesto u liniji nasljeđivanja britanskog prijestolja 1978., kada se oženio barunicom Marie Christine von Reibnitz, katolkinjom. Naime britanskoj kraljevskoj obitelji nije bilo dopušteno vjenčati se s katolicima još od vremena Henrika VIII. Princ Michael je u to vrijeme bio 15. u redu za prijestolje. Godine 2015. on i njegova djeca vraćeni su na oduzete im pozicije te je princ sada 52. u redu za prijestolje.

Unuci kralja Carla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske

I druge europske kraljevske obitelji posljednjih godina potresli su znakoviti događaji koji mijenjaju tijek povijesti. Godine 2019. švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia oduzeli su svojim unucima, njih petero, titule Kraljevskog Visočanstva kako bi im omogućili da smanje svoje kraljevske dužnosti. Tako njihovi unuci službeno više nisu dio švedske kraljevske kuće iako imaju pravo zadržati svoje titule prinčeva i princeza.

Princeza Mako

Princeza Mako, nećakinja japanskog cara Naruhita, bila je prisiljena odreći se kraljevskog statusa u listopadu prošle godine, kada se udala za dugogodišnjeg dečka Keija Komura. Čak je odbila više od milijun američkih dolara, koliko japanska vlada daje ženama iz kraljevske obitelji kada izgube svoj status. Par sada živi u New Yorku životom običnih građana.

  • +6
Princeza Mako Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Datiche / Zuma Press / Profimedia