VRIJEME PROMJENA

Što će se sada dogoditi sa princezama Eugenie i Beatrice nakon što je njihov otac ostao bez titula?

14.01.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Oči britanske javnosti uperene su prema dvorcu Windsor, gdje i dalje boravi kraljica Elizabeta II, a koja je jučer donijela tešku odluku da svom omiljenom sinu oduzme sve titule koje je tijekom godina skupio. Postavlja se i pitanje hoće li sve to i kako utjecati i na njegove kćeri, britanske princeze Eugenie i Beatrice

Kraljičina odluka da princ Andrew, uz sve oduzeto ostane i bez službene titule HRH (His Royal Highness), potez je koji je za sobom povukao i nekoliko nepoznanica, među ostalima i onu što se sada događa s njegovim kćerima, princezama Eugenie i Beatrice.

No, kako pišu britanski mediji, što se tiče njihovih titula, sve ostaje kao što je bilo i do sada. Obje princeze i dalje imaju službene titule HRH i to zahvaljujući zakonima koje je prije više od stoljeća izdao kralj George V i koji je propisao da svi unuci monarha, po muškoj liniji, budu kraljevska visočanstva i prinčevi ili princeze.

Činjenica da njihov otac više neće koristiti u službenom svojstvu HRH, ne mijenja njihov status. One i dalje ostaju Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Beatrice, gospođa Mapelli Mozzi i Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Eugenie, gospođa Brooksbank.

  • +6
Princ Andrew Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, ostaju nepoznata neka druga pitanja. Naime, više od desetljeća jasno je kao dan da princ od Walesa, odnosno princ Charles, želi da kada dođe trenutak da on zasjedne na tron, Monarhija bude smanjena, odnosno, jednostavnim rječnikom rečeno, da na svim javnim pojavljivanjima i slično kraljevsku obitelj predstavljaju on sa Camillom te princ William sa Kate Middleton i djecom.

Naznake toga počele su se pojavljivati 2012., u vrijeme kraljičinog dijamantnog jubileja, kada su se na balkonu Buckinghamske palače pojavili u smanjenom broju. A iako se, nakon odlaska princa Harryja i Meghan Markle razmatralo pitanje je li potrebno više angažirati sestre Eugenie i Beatrice, od toga sada više neće biti ništa. Ipak, iz svih njihovih prijašnjih poteza, jedno je sigurno - obje će princeze nastaviti djelovati u najboljem interesu za kuću Windsor.