PROBLEMI U KRALJEVSKOJ OBITELJI

Buckinghamska palača priprema novo poniženje za prinčeve Andrewa i Harryja

18.01.2022 u 22:38

Bionic
Reading

Nakon što su sve titule oduzete princu Andrewu zbog suđenja za zlostavljanje maloljetnice, čini se da se osramoćenog člana kraljevske obitelji čekaju nove nevolje, ali ne samo njega

Prema pisanju britanskih medija, Buckinghamska palača nastoji obojici prinčeva oduzeti prestižni kraljevski status državnih savjetnika, a neće dobiti niti platinasta jubilarna odličja kao drugi veterani.

Buckinghamska palača ozbiljno razmišlja oba člana kraljevske obitelji skinuti s dužnosti tzv. državnih savjetnika, piše Daily Mail.

Državni savjetnici ovlašteni su obavljati većinu službenih dužnosti pa bi primjerice bili pozvani da zauzmu mjesto kraljice ukoliko ona ne bi bila u stanju obavljati dužnosti ili bi bili npr. ovlašteni potpisivati ​​dokumente, prisustvovati sastancima i primati vjerodajnice novih veleposlanika.

Položaj državnog savjetnika osiguran je 1937. Zakonom o regentstvu. Prije 1937. Zakoni o namjesništvu izrađivali su se i donosili samo u nuždi - s devet zasebnih zakona koji su pokrivali različite mogućnosti od 1728. godine. Ubrzo nakon što je George VI postao kralj 1936., donesen je novi Zakon o regentstvu koji je dao novo pravilo za sve buduće vladare.

  • +6
Princ Andrew Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako bi se ova spekuliranja obistinila i prinčevi ostali bez te funkcije što je vrlo veliko poniženje samo po sebi, riječ je o potezu bez presedana u koji bi morao biti uključen i parlament.

Kako pišu britanski mediji, prinčevi Andrew i Harry neće dobiti niti kraljičinu platinastu jubilarnu medalju jer su izgubili počasne titule.

Kraljevska obitelj na božićnoj misi Izvor: Profimedia / Autor: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

U skladu s tradicijom, platinasta jubilarna medalja bit će dodijeljena osobama koje rade u javnoj službi uključujući predstavnike Oružanih snaga, hitne i zatvorske službe. Posebna prigodna medalja bit će dodijeljena 6. veljače povodom 70 godina kraljičinog prijestolja. Članovi kraljevske obitelji koji imaju počasne vojne titule imat će pravo na nju, a jedini veterani koji će dobiti nagradu bit će oni koji već imaju Georgeov križ ili Viktorijin križ. Sada kada su prinčevi Harry i Andrew izgubili svoje vojne titule, to znači da će obojica biti tretirani kao i svi drugi veterani i neće dobiti medalju - što je vrlo neugodno za obojicu.

Inače, kako je nedavno objavio The Mirror, princ Charles pozvao je svog sina, princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle da dođu k njemu prilikom sljedećeg posjeta Velikoj Britaniji kako bi upoznao unučicu Lilibet, koja je rođena u lipnju prošle godine, a Archieja nije vidio otkad je imao šest mjeseci.

Princ od Walesa, otkrili su kraljevski izvori za Mirror, izrazio je želju da provede kvalitetno vrijeme sa svojim unucima. Navode da je Charles svoju 'ponudu' da se obitelj ponovno okupi iznio uoči božićnih blagdana. Međutim, to je dovedeno u pitanje budući je princ Harry naglasio da bi povratak bio 'prevelik rizik' zbog sigurnosti njega i njegove obitelji jer su izgubili policijsku zaštitu izlaskom iz kraljevske obitelji.