SUDBONOSNI ODABIRI

'Let u zaborav' i 'Ljubitelj prirode' - dva filma o životnim odabirima koja svakako vrijedi 'škicnuti'

09.01.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Svatko od nas prije ili kasnije nađe se pred nekim sudbonosnim odabirom koji je u stanju iz korijena promijeniti daljnji tijek njegova ili njenog života, a 'Let u zaborav' i 'Ljubitelj prirode' filmovi su koji se više nego uspješno hvataju u koštac s ovom univerzalnom tematikom

Život je, naravno, istovremeno i svakakav i neopisiv, pa je tako ponekad brži, ponekad sporiji, ponekad teži i tužniji, ponekad lakši i veseliji, ali je zato zbog svoje nepromjenjivo-promjenjive ćudi uvijek nepredvidljiv.

Upravo se taj koliko neuhvatljiv, toliko i neporeciv aspekt života nalazi u fokusu Leta u Zaborav i Ljubitelja prirode, dvaju filmova koje biste definitivno trebali 'škicnuti'.

'Let u zaborav'

Let u Zaborav (Flying Lessons), melankolična nezavisna američka drama redatelja Dereka Magyjara iz 2010. godine donosi nam priču Sophie Conway (Maggie Grace) – na više načina izgubljene te autodestruktivnom ponašanju sklone mlade žene koja je bijeg od svoje neugodne i 'neuređene' sadašnjosti odlučila potražiti u rodnom gradiću u kojem je ostavila kako nekadašnje prijatelje i bivše partnere, tako i otuđenu majku (Christine Lahti) koja tugu utapa u velikim količinama alkohola.

Premda se ispočetka čini kako će biti nemoguće pronaći lijek za njenu nesreću, nakon što igrom slučaja upozna te počne skrbiti o Alzheimerovom bolešću pogođenom Harryju (Hal Holbrook), Sophie će se naći na potencijalnoj životnoj prekretnici koja bi ju u konačnici mogla dovesti i do prijeko joj potrebnog iskupljenja...

'Ljubitelj prirode'

Ljubitelj prirode (The Outdoorsman), indie američka komedija iz 2017. godine, ali ujedno također i dugometražni prvijenac redatelja Davida Haskella, i više je nego solidan dokaz da se famozni "prvi mačići" iz poznate i, blago rečeno, bizarne narodne izreke ne moraju nužno baciti u vodu.

Simpatičan, pomalo smušen te idealima muškosti 'opsjednut' pisac-u-nastajanju Jason (Brent Morin), čini se, čvrsto je odlučan u svojoj namjeri da jednu godinu života provede u divljini, a unatoč tomu što nikada nije bio na kampiranju, odnosno što se još od malih nogu pribojavanoćenja pod zvjezdanim nebom.

Kada tijekom opsežnih priprema za veliki pothvat sasvim neplanirano upozna te se potom i zaljubi u radoholičarku Monu (Sasheer Zamata), karijeristicu koja je upravo zbog stresa prouzrokovanog poslom doživjela živčani slom od kojeg se još uvijek oporavlja, Jason će se morati uhvatiti u koštac s gorućim pitanjem: hoće li slijediti svoje srce ili ipak pokušati ostvariti svoje snove?

Humorističan, topao te istovremeno i 'dubok' i 'lagan', Ljubitelj prirode - baš kao i Let u zaborav - dostupan vam je na streaming servisu Pickbox NOW!