Popričali smo s producentom

Let's Rock otvara ljeto glazbenih festivala u Šibeniku: Jedna tvrđava, dvije noći, tri pozornice – sv. Mihovil je mjesto gdje treba biti!

13.06.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Prije tri godine, baš u prvom pandemijskom ljetu kad je koncerata i zabave bilo 'na kapaljku', entuzijastična ekipa šibenske Tvrđave kulture skovala je nešto sasvim suprotno. Tih dana, kad su se eventi otkazivali jedan za drugim, oni su radili na organizaciji potpuno novog festivala, projektu vrlo hrabrom i prilično ludom u tim okolnostima. I uspjeli. 2020. godine održan je prvi Let's Rock, jedini hrvatski festival nastao u pandemiji i jedan od nekoliko njih uopće održanih tog ljeta

Ovog ljeta, 24. i 25. lipnja, šibenski Let's Rock ima svoje treće izdanje povodom čega smo popričali s glazbenim producentom festivala, Andrijom Bakulom iz Tvrđave kulture koja, među ostalim, organizira koncerte i brojna kulturna događanja na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone u Šibeniku.

Opuštena atmosfera, dvije vruće ljetne večeri, sjajna lokacija, odlični mladi bendovi, dobra hrana i piće. Hoćemo li to vidjeti i na trećem Let's Rocku?

Definitivno! Festival je zamišljen da bude potpuno ležeran s obzirom na prve ljetne dane, predivne zalaske sunca s tvrđave i odličnu glazbu. Treći Let's Rock će kroz dva dana predstaviti dvadeset talentiranih bendova iz Hrvatske, a po prvi put i iz naših susjednih zemalja – BiH, Slovenije i Srbije. Glazba će istovremeno svirati s ukupno tri pozornice što stvara posebnu, festivalsku atmosferu na Tvrđavi sv. Mihovila koju je moguće doživjeti samo jednom godišnje, na Let's Rocku. Trčanje s jedne pozornice na drugu, da bi poslušali omiljeni bend, bend koji još niste čuli, ili onaj koji upravo premijerno predstavlja svoj novi album, stvara taj jedinstven doživljaj koji nijedan drugi koncert na Mihovilu ne može postići, bilo da je riječ o međunarodnim ili domaćim glazbenim imenima. Naravno, da festivalska atmosfera bude potpuna, ponuda s odličnom hranom i izborom lokalnog pića je dio koji svake godine kreiramo da bude još kvalitetniji i zanimljiviji.

Let's Rock je po mnogočemu specifičan festival, među ostalim i po tome što na istoj pozornici na kojoj su nastupali svjetski proslavljeni glazbenici poput Gregorya Portera, Sky & Ross iz Morcheebe, Michaela Kiwanuke, Jacoba Colliera i mnogih drugih, priliku imaju predstaviti se sasvim mladi bendovi.

Format festivala je osmišljen prilikom prvog izdanja s idejom da se kroz nastupe pred publikom pruži potpora mladim izvođačima koji to apsolutno zaslužuju svojim autorskim radom, objavljenim izdanjima i albumima. Velik dio izvođača tog profila i prije pandemije je rijetko dobivao željeni broj nastupa, stoga smo, u tom teškom trenutku za čitavu glazbenu industriju, smatrali da trebamo pružiti priliku upravo njima. Nakon tri godine i dalje čvrsto stojimo iza te ideje, a što se najbolje vidi iz popisa od preko 50 izvođača koji su nastupili tijekom protekle dvije ili će tek nastupiti ove godine. Tri pozornice su rezervirane za najzanimljivije bendove i kantautore, bez pretjeranih žanrovskih okvira, stoga na festivalu možemo čuti odlične kantautore, pop-rock i retro synth-pop bendove te brojne eksperimentalne glazbene fuzije koje je ponekad teško, a tim i bolje, uvrstiti u određene žanrovske okvire. Let's Rock je često pogrešno percipiran kao festival koji promovira isključivo rock izvođače, međutim naziv festivala predstavlja tek ogromnu želju svih nas, organizatora, izvođača i publike, da koncerti talentiranih glazbenika hrabro iskorače vani, bez ikakvih ograničenja i restrikcija koje smo imali tijekom protekle dvije godine.

  • +5
Let's Rock festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Valerio Baranovic

Koga onda sve slušamo ovog ljeta na Let's Rocku?

Treći Let's Rock po prvi put dovodi glazbena imena izvan Hrvatske. Nastupit će izvrsni slovenski jazz-soul duo freekind., mladi sarajevski bend Srklet sa zanimljivom kombinacijom funk i punk zvuka, ljubljanski alt-rock bend Lelee i dva benda s beogradske scene – Fantom sa svojim synth-pop zvukom 80-ih i Koikoi čiji live nastupi jednako oduševljavaju glazbenu kritiku i publiku. Osim Fantoma, u Šibeniku premijerno nastupaju još tri benda s etikete više manje zauvijek. To su Luul, Pseća Plaća i Đutko & Plodovi zemlje. Od domaćih kantautorica na glavnoj pozornici će se predstaviti Bad Daughter, Irena Žilić, Willow Avenue na čelu s Mary May i Miriiam. Na line up-u su također zagrebačka alt-rock četvorka Fire in Cairo, electronic jazz sastav Trokut i riječki eksperimentalni electro kvartet Marinada. Festival svake godine nastoji istaknuti šibenske autorske bendove. Ove godine nastupaju Bluvinil, poznati i kao Apaši po svom istoimenom hitu, već uvelike prepoznati Hram koji je i doslovno hram old school i street hip hopa te Diskodelija koji su najupečatljiviji autorski alt-rock bend na gradskoj sceni. Na kraju popisa je, nimalo manje bitan već uvijek odličan splitski bend Rolo, jedini koji su nastupili na svim izdanjima Let's Rocka i stoga svakako duša ovog festivala.

Let's Rock je zapravo prvi glazbeni festival ovog ljeta u Šibeniku. Tko će još nastupati na Tvrđavi sv. Mihovila u srpnju i kolovozu?

Koncertna sezona je krenula s nekoliko koncerata u lipnju koji su već iza nas. Vrijedi istaknuti dva rasprodana koncerta Lorde koja je uz Let's Rock svakako među najvećim glazbenim događanjima sezone. Od međunarodnih izvođača ističemo koncert Jacka Savorettija koji nastupa30. srpnja, a za koji je ostalo još jako malo ulaznica. Kolovoz otvaramo dvostrukim koncertom australskog rock benda King Gizzard & The Lizard Wizard, čija su oba dana rasprodana. Posljednje internacionalno glazbeno ime ovog ljeta na Mihovilu je norveški indie-folk duo Kings of Convenience koji će nastupiti 16. rujna. Osim stranih koncerata, na tvrđavi će nastupiti brojna poznati regionalni i domaći izvođači - Amira Medunjanin, Bajaga, Električni orgazam, Urban & 4, Goran bare & Majke, Darko Rundek i Ekipa, Josipa Lisac, Jasna Zlokić, Tony Cetinski i mnogi drugi. Na Tvrđavi sv. Mihovila bit će otvoren i Šibenik dance festivala sjajnom mađarskom plesnom predstavom Ramazuri, a zasvirat će i Zagrebačka filharmonija. Popis izvođača na Mihovilu ovog ljeta djeluje kao velika festivalska lista, iako samo Let's Rock pruža taj jedinstveni i potpuni festivalski doživljaj koji se samo jednom godišnje može doživjeti na Tvrđavi sv. Mihovila.

I za kraj, nedavno je u Šibeniku otvorena i treća obnovljena utvrda, Tvrđava sv. Ivana. Kako ona izgleda i što možemo tamo očekivati?

Tvrđava sv. Ivana predstavlja potpuno novo poglavlje za kulturnu scenu Šibenika. Riječ je o najvećoj gradskoj tvrđavi s ukupnom površinom od gotovo 19 tisuća metara četvornih. U obnovu je uloženo gotovo 50 milijuna kuna od kojih većina iz europske blagajne. U programskom smislu, Tvrđava sv. Ivana će otvoriti mnoge kreativne mogućnosti, prvenstveno zbog edukativnog kampusa koji se smjestio na Tanaji – prostranom platou tvrđave. Kampus, s tri moderno opremljene učionice, sadrži smještajni kapacitet za ukupno 50 osoba, što će omogućiti da u Šibeniku cijelu godinu na raspolaganju imamo smještaj za različite grupe te da u suradnji s njima održavamo kontinuirane programe fokusirane na edukaciju u brojnim pravcima, naročito umjetničkim. Potencijali su ogromni, naročito kad uz navedeno imamo suvremenu dvoranu u Kući umjetnosti Arsen gdje sve umjetničke ideje mogu doći izražaja tijekom čitave godine.