o hrabrim ženama

Kritičari hvale 'She said', film o padu holivudskog moćnika Harveyja Weinsteina: 'Osjetljiv i emocionalno pronicljiv, vjeran izvornom materijalu'

15.10.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Glumice Carey Mulligan i Zoe Kazan odigrale su uloge nagrađivanih novinarki koje su razotkrile skandal povezan sa seksualnim uznemiravanjem Harveya Weinsteina u novome filmu 'She said', čija je premijera održana na londonskome filmskom festivalu u petak

Film se temelji na knjizi istoimenog naslova objavljenoj 2019. o istrazi New York Timesa o tvrdnjama o Weinsteinovim seksualnim prijestupima u vrijeme dok je bio moćni producent u Hollywoodu. Mulligan i Kazan igraju Megan Twohey i Jodi Kantor, koje su napisale knjigu i dobile Pulitzera za svoje izvještavanje.

Kritičari hvale film She Said, u kojem glume Carey Mulligan i Zoe Kazan kao američke novinarke Megan Twohey i Jodi Kantor, čija je istraga o Harveyu Weinsteinu pomogla širenju pokreta #MeToo, za svoje izvještavanje dobile su i Pulitzera.

Adrian Horton iz The Guardiana nazvao ga je 'osjetljivim, emocionalno pronicljivim filmom', koji je 'vjeran izvornom materijalu'.

Richard Lawson iz Vanity Faira također je pohvalio Samanthu Mortona i Jennifer Ehle, koje glume Weinstenove bivše zaposlenice, nazvavši ih 'glumačkim odličnicima'. 'Vidjeti te žene, desetljećima nakon njihove traume, ali još uvijek žive, s tužnom rezignacijom, daje dirljiv dokaz o dugotrajnom učinku Weinsteinove grabežljivosti'.

She Said Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Owen Gleiberman za Variety je napisao: 'Slijedeći predložak 'Svih predsjednikovih ljudi' i 'Spotlighta', ovaj film je napet, pun i upijajući, film koji se intrigantno drži maticama i vijcima onoga što novinari rade.'

Valerie Complex iz Deadlinea pohvalila je Mulligan jer je bila 'snažna i samouvjerena' u svojoj ulozi, dok je Zoe Kazan nazvala 'srcem filma'.

Mulligan je na crvenom tepihu rekla kako film prikazuje puno žena koje su postale junakinje, koje su pretrpjele seksualno uznemiravanje i koje su svjedočile.

  • +3
Carey Mulligan Izvor: Profimedia / Autor: Wiktor Szymanowicz / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na premijeri su uz protagonistice filma bile i neke od žena koje su producenta tužile, poput njegove bivše asistentice Zelde Perkins i njezine kolegice Rowene Chiu.

Chiu je rekla da je nakon što je vidjela sebe u filmu puna različitih osjećaja.

'Cijela mješavina osjećaja, osjećate se tužno, osjećate se ljutito zbog svega, osjećate se na neki način zadivljeno da postoji toliko mnogo ljudi koje to zanima i da je to postalo tako veliki fenomen', rekla je.

'Tako da sve te stvari na neki način dolaze odjednom - definitivno izazivaju mješavinu osjećaja', rekla je.

Nakon što je priča razotkrivena, stotinjak žena iznijelo je optužbe o Weinsteinovim seksualnim prijestupima. Izvješćivanje je potaknulo pokret #MeToo, a žene širom svijeta prozivale su seksualno uznemiravanje.

Weinstein, koji je nijekao da je imao seksualne susrete bez pristanka, osuđen je u New Yorku u ožujku 2020. na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnih napada u koje su uključene dvije žene. Nakon presude se žalio.

Weinsteinu se trenutno sudi u Kaliforniji na temelju dodatnih optužbi za seksualne prijestupe. Izjasnio se da nije kriv.