PREVEZEN HELIKOPTEROM

Kraj jedne ere: Kultni autobus iz filma 'U divljini' dobiva novi dom

20.06.2020 u 22:18

Bionic
Reading

Napušteni autobus iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, koji je na Aljasku privlačio brojne avanturiste iz cijelog svijeta, a proslavili su ga knjiga i film 'U divljini', premješten je zbog sigurnosnih razloga

Obilasci autobusa bili su svojevrsno hodočašće za planinare otkad je 1996. objavljena knjiga Jona Krakauera po kojoj je Sean Penn napisao scenarij i 2007. snimio film koji govori o životu i smrti mladog avanturista Christophera McCandlessa.

On je odlučio pobjeći od lagodnoga urbanog života u bogatome predgrađu Washingtona te živjeti u prirodi. Na Aljasci je pronašao napušteni autobus te u njemu proveo tri mjeseca, a potom je odlučio vratiti se u civilizaciju.

No u nastojanju da se vrati kući nije uspio prijeći nabujalu rijeku te se vratio u 'svoj' autobus gdje je nakon mjesec dana umro.

Into The Wild - Chris Finds Bus Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Autobus se nalazio na kraju staze pod nazivom Stampede Trail te je privlačio sve više znatiželjnika, ne nužno dobro pripremljenih za ekspediciju. Između 2009. i 2017. organizirano je petnaestak akcija spašavanja. Neke avanturiste nisu uspjeli spasiti. Planinari iz Švicarske i Bjelorusije, koji su se onamo zaputili 2010. i 2019., utopili su se za vrijeme ekspedicije.

Autobus su u četvrtak vojnim helikopterom premjestili pripadnici Nacionalne garde Aljaske.

Dužnosnici su kazali da će zasad biti smješten na drugome, sigurnijem mjestu, dok se ne odluči što dalje. Jedna od opcija je izložiti ga.

Film Seana Penna postigao je izniman uspjeh kod kritike, zbog čega ga je Američki Filmski Institut proglasio filmom godine.