per amore

Knjiga koju želimo imati: Stižu dugoočekivani memoari velikog Armanija, a otkrio je i kome duguje svoj uspjeh

25.11.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Jedan od najvećih modnih dizajnera svih vremena je 88-godišnji Giorgio Armani, koji je centar mode iz Francuske prebacio u Milano i napravio svojevrsni potres u modnom svijetu. Vizionar i nevjerojatan umjetnik opisao je svoj put u memoarima, a ne sumnjamo da će se u njima naći i mnoge 'pikanterije' iz svijeta mode

Modni velikani iz dana u dan ispisuju povijest mode, a vlastite zapise u obliku memoara napisao je i talijanski modni genijalac Giorgio Armani. Djelo je isprepleteno poviješću njegove kuće s pola stoljeća talijanske povijesti, ali i događajima iz vlastitog života koji su utjecali na njegovo stvaranje.

Djelo 'Per amore' nastavak je memoara iz 2015. godine, koji su objavljeni povodom 40. godišnjice brenda.

U najnovijim zapisima veliki Armani otkrio je više sadržaja koji se tiču najnovijih događaja koji su mijenjali perspektive i ciljeve umjetnika, ali i poticali ga na promišljanja. Dotaknuo se vlastitih početaka od djetinjstva u Piacenzi do preseljenja u Milano, ali i početka modne kuće s njegovim imenom.

Nastanak brenda označen je željom da se 'centar mode' preseli iz francuskog Pariza i od Milana stvori novu prijestolnicu mode. San vizionara koji se ostvario 1975. godine rođenjem tvrtke koja nosi njegovo ime i koja je danas, gotovo 50 godina kasnije, bedem 'Made in Italy' u cijelom svijetu.

Izbor fotografija, uključujući privatne i osobne, popraćen je izjavama nastalim tijekom godina u kojima dizajner govori o sebi, svojoj mladosti, dragim ljudima i svojoj karijeri.

Emotivno govori i o Sergiu Galeottiju, njegovom životnom partneru koji ga je naučio novom pogledu na svijet. Iako ga je Galeotti napustio sa svega 40 godina nakon kratke borbe s leukemijom, Armani tvrdi da je promijenio njegov život kada ga je nagovorio da pokrene vlastiti brend.

Galeottijeva vjera u Armanija natjerala je poznatog dizajnera da napusti posao pa su zajedno osnovali modni brend Giorgio Armani u kojem je Galeotti bio generalni direktor koji je vodio financije. Iako su s velikim snom započeli 1975. zajmom od 90.000 dolara, izgleda da je to bio najbolje iskorišten posuđeni novac u povijesti mode.

  • +11
Giorgio Armani Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia