LINDA EVANGELISTA

Jedna od najljepših žena svijeta danas živi daleko od modnih pista i vodi životnu bitku

11.09.2023 u 05:45

Bionic
Reading

S punim je pravom Linda Evangelista 90-ih godina prošlog stoljeća prozvana modnom kameleonkom. Njezine transformacije i hrabrost da kao jedan od supermodela ošiša svoju kosu i potom je svako toliko boji u drugu boju, što je postalo i njezin zaštitni znak, oduševljavali su sve, a ona je u svemu tome itekako uživala

Javnost se nemalo šokirala kada je ovih dana svjetlo dana ugledao intervju koji je legendarna Linda Evangelista dala za Wall Street Journal. Tek su njoj najbliži ljudi znali kroz što je sve posljednjih pet godina prolazila, živeći u strahu, ali i vodeći najtežu životnu bitku.

Nekada jedna od najljepših žena svijeta, na čiju su ljepotu padali slavni muškarci, otkrila je da joj je 2018. dijagnosticiran karcinom dojke. Nakon što se podvrgnula obostranoj mastektomiji, mislila je da je napokon to iza nje, no onda je 2022. ponovno napipala kvržicu.

‘Karcinom je otkriven na redovnoj godišnjoj mamografiji. Nalaz nije bio dobar, a zbog drugih zdravstvenih čimbenika bez oklijevanja sam se odlučila za obostranu mastektomiju. Nakon zahvata sam mislila da sam riješila problem, no 2022. napipala sam kvržicu i shvatila da se rak vratio.'

  • +7
Linda Evangelista Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada joj je liječnik priopćio tu drugu dijagnozu, ona je bila odlučna da joj onkolog izvadi izraslinu i sve što je potrebno, bez obzira kako će to estetski izgledati.

'Iskopaj mi rupu u prsima, ne treba izgledati lijepo. Želim da to iskopaš što dublje. Želim vidjeti rupu u svojim prsima kada završiš, razumiješ li me? Ne želim umrijeti', prisjetila se u intervjuu Evangelista, priznavši da i dalje živi u strahu da će se karcinom vratiti.

'Znam da sam jednom nogom u grobu, ali slavim život. Prošla sam kroz neke užasne zdravstvene probleme, tu sam gdje jesam i sretna sam što sam živa. Svaki novi dan za mene je bonus.'

A karcinom dojke nije jedini udarac koji joj je život zadao. Njezino prvo pojavljivanje nakon godina izbivanja s javne scene šokiralo je sve. Njezino lice bilo je u potpunosti nateklo, a ona više nije bila ni sjena one ljepotice koja je 90-ih suvereno vladala modnim svijetom sa Cindy Crawford, Claudijom Schiffer, Naomi Campbell, Christy Turlington i Tatianom Patitz.

Baš kao i o borbi s karcinomom, Evangelista je punih pet godina šutjela, krijući se od javnosti i ne želeći otkriti što joj se dogodilo. Mediji su nagađali, no nitko nije znao pravu istinu o ženi koja je 90-ih postala popularna i zbog izjave da ne ustaje iz kreveta za ponudu manju od 10 tisuća dolara, što nije omelo najslavnije dizajnere da angažiraju upravo nju.

Nakon što su je paparazzi snimili 2017. na ulicama New Yorka, njezine fotografije na kojima je rijetki mogu prepoznati obišle su svijet, a ona je i dalje - šutjela. Njezina šutnja trajala je sve do rujna 2021., kada je na svom profilu na Instagramu napokon odlučila ispričati pravu priču o tome što joj se dogodilo.

'Danas sam se odlučila na veliki korak, želeći ispraviti sve krivo, otkriti što sam sve prošla i držala samo za sebe više od pet godina. Svim mojim obožavateljima koji su se pitali zašto nisam radila, dok su karijere mojih kolegica, s kojima sam započela modnu priču, bile i više nego uspješne - razlog se krije u tome što me Zeltiqov tretman CoolSculpting brutalno uništio i napravio sve suprotno od onog što mi je obećano.

Umjesto da je smanjio moje masne stanice, on ih je povećao i ostavio me trajno deformiranu, čak i nakon što sam se podvrgnula dvjema bolnim, ali neuspješnim operacijama. Ostala sam, baš kao što su mediji pisali, neprepoznatljiva.

Dogodila mi se paradoksalna hiperplazija masnog tkiva, zvana i PAH (Paradoxical Adipose Hyperplasia), a na tu moguću posljedicu i rizik nisam bila upozorena prije tretmana. Zbog PAH-a ne samo da sam ostala bez sredstava za život, već sam zbog njega pala u duboku depresiju, tugu i prema sebi osjećala najveći prezir.

U tom sam procesu postala samotnjak, a ovom tužbom želim krenuti dalje, skinuti sa sebe taj sram i ispričati javno svoju priču. Umorna sam od ovakvog života. Voljela bih da ponovno mogu izaći iz kuće uzdignute glave, unatoč tome što više ne sličim na sebe.'

Tek kada je taj teret skinula sa sebe, mogla je slobodno govoriti o svemu: 'Obožavala sam biti na pisti, a sada se bojim da ću sresti nekoga koga poznajem. Dosta mi je skrivanja i srama.’

Zbog masnih naslaga na cijelom tijelu tužila je kompaniju Zeltiq Aesthetics tražeći odštetu od 50 milijuna dolara. Njihove, navodno, neinvazivne metode onemogućile su joj da dalje radi svoj posao. 'Voljela sam biti na modnoj pisti. Sada se bojim naletjeti na nekoga koga poznajem. Ne mogu više ovako živjeti, u sramoti i skrivanju. Ne mogu više živjeti u toj boli i napokon sam se odvažila govoriti.’

Evangelista je rođena 10. svibnja 1965. kao drugo od troje djece Marise i Tomasa Evangeliste u gradiću St. Catherines nedaleko od slapova Niagare u Kanadi. Odmalena je svojom ljepotom privlačila poglede, a otkrivena je još kao tinejdžerica na lokalnom natjecanju ljepote.

Iako nije pobijedila, zapela je za oko modnom skautu iz Elite Model Managementa i zahvaljujući njemu sa samo 16 godina otputovala je u Japan da bi radila kao model. To putovanje bilo je kratko i ostavilo joj je gorak okus u ustima zbog neugodnog iskustva koje je doživjela - tražili su od nje da se skine gola. Stoga se vratila prvim letom za Kanadu i odlučila da više nikada ne stane pred objektiv. Pune dvije godine bila je daleko od manekenstva, a onda se sve promijenilo.

Potpisala je ugovor s Eliteom i odselila se 1984. u New York te upoznala modnog agenta Johna Casablancu, a on je bio oduševljen njezinom nevjerojatnom ljepotom i ubrzo ju je poslao u Pariz. Tako je zapravo počeo njezin nevjerojatni uspjeh.

Snimila je svoju prvu naslovnicu za L’Officiel, a nakon toga samo su se nizale - za Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Marie Claire, Allure… Vjerojatno ne postoji časopis čiju naslovnicu nije barem jednom krasila, a tijekom karijere njezino je lice bilo na njih više od 700.

Samo godinu kasnije počela je raditi s Karlom Lagerfeldom, koji je tada bio na čelu Chanela, a ona je odmah postala njegova muza, kao i Gianniju Versaceu. A baš kao i s modnim časopisima, ista stvar bila je s dizajnerima te su se trgali za nju i željeli da ljepotica nevjerojatnih očiju nosi upravo njihove modele.

A onda je 1988. legendarni Peter Lindbergh predložio Evangelisti da ošiša kosu i ona je pristala na to bez puno razmišljanja. Francuski frizer Julien d’Ys uhvatio se škara, a rezultat je ovjekovječio upravo Lindbergh. Iako isprva njezina transformacija nije najbolje prihvaćena te su joj čak otkazani angažmani za 16 modnih revija, 1989. njezina je frizura postala nevjerojatni hit i najpoželjniji ‘rez’ sezone.

S Christy Turlington i Naomi Campbell, s kojima je sačinjavala ‘sveto trojstvo’, ali i s Cindy Crawford i Tatianom Patitz, proglašena je supermodelom, a slavna petorka zablistala je na naslovnici siječanjskog izdanja britanskog Voguea, koju je ovjekovječio upravo Lindbergh.

Vidjevši ih na naslovnici, njima se oduševio i George Michael te ih angažirao za spot velikog hita ‘Freedom!' iz 1990., a ostalo je povijest.

Koliko je bila uspješna, govorio je i podatak da je mogla birati što će raditi, a njezina izjava 1990. za Vogue da ‘ne ustaje iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara’ tada je sablaznila sve i ušla u povijest.

Spremna na transformacije, ubrzo je prirodnu smeđu kosu obojila u platinastoplavu, a godinu kasnije i u jarkocrvenu, zbog čega su je ubrzo prozvali kameleonkom, ali i predvodnicom frizerskih trendova.

Uvijek posebna i uvijek svoja, Evangelista nikada nije zaboravljala one koji tek počinju. Tako je svojedobno za debitantsku reviju Anne Sui umjesto novca uzela odjeću, a priča se i da je upravo ona najzaslužnija za podizanje honorara modelima. Navodno je za haute couture reviju Lanvina dobila 20 tisuća dolara, što je te 1991. bio najveći iznos koji je dotad isplaćen nekoj manekenki.

Kada je riječ o njezinom privatnom životu, kao 22-godišnjakinja, 1987., udala se za direktora agencije Elite. Ona i Gerald Marie bili su u braku do 1993., nakon čega se vratila u Ameriku i upoznala glumca Kylea MacLachlana, s kojim je provela idućih šest godina te bila i zaručena za njega.

Što se tiče njezinog prvog supruga, on je prije nekoliko godina optužen da je seksualno zlostavljao maloljetne manekenke koje su pokušavale ostvariti modnu karijeru. Naime Marie, koji je desetljećima vodio jednu od najprestižnijih svjetskih modnih agencija, Elite Model Agency u Parizu, te je s osnivačem te agencije, Johnom Casablancasom, zaslužan za uspjeh Naomi Campbell, Cindy Crawford, Helene Christensen i drugih, prozvan je Harveyjem Weinsteinom modnog svijeta.

Njegovo je ponašanje godinama bilo javna tajna u Parizu, no nitko nije zaštitio mlade i naivne djevojke koje su u najranjivijoj dobi dolazile njima u ruke želeći postati supermodeli i steći svjetsku slavu. Na njihovu je stranu stala i sama Evangelista, iako ona sama takvo iskustvo nije doživjela niti je išta naslućivala.

Modni svijet uzdrmala je 1997., kada je najavila da odlazi u manekensku mirovinu, a godinu kasnije započela je vezu s francuskim nogometašem Fabienom Barthezom. Bila je to velika ljubav, manekenka ga je pratila na utakmice, a onda su s uzbuđenjem obznanili vijest da čekaju prinovu.

Nažalost, u šestom mjesecu trudnoće doživjela je spontani pobačaj, a to je itekako utjecalo na nju, kao i na njezinu vezu s Barthezom. Gubitak djeteta svojedobno je opisala kao ‘najtežu stvar koju je doživjela’, a sve to toliko ju je promijenilo da se nakon oporavka, koji je u njezinu slučaju trajao tri godine, vratila na velika vrata u modni svijet.

S 36 godina počela je snimati naslovnice s Marijem Testinom, a potražnja za njom bila je golema. Iako je imala sve, još je uvijek žalila samo za jednom stvari koju je silno željela ostvariti, a to je bilo majčinstvo. Zvijezde su joj se nasmiješile tek u 41. godini života, kada je otkrila da je trudna, no identitet oca dječaka Augustina Jamesa, rođenog u listopadu 2006., nije isprva željela otkriti.

Njegovo ime otkrilo se nakon što je dotični biznismen odbio priznati dječaka i plaćati mu alimentaciju, zbog čega je Evangelista morala tražiti to na sudu. Tada je otkriveno da je otac djeteta francuski biznismen i vlasnik modnog carstva Kering Francois-Henri Pinault.

Sve se zakompliciralo jer u trenutku u kojem je prekinuo odnos s manekenkom, koja je ostala sama i u drugom stanju, Pinault je započeo vezu sa slavnom glumicom Salmom Hayek. Budući da je i ona, netom nakon rođenja Evangelistina sina, ostala trudna, nije ju želio dodatno uznemiravati, pa ga nije htio priznati niti snositi ikakve troškove za dječaka.

U javnost su procurili mnogi detalji, među ostalim i podatak da je tražio od Evangeliste da abortira, no njoj to nije bilo ni na kraj pameti. Od njega je tražila da prizna sina i da joj plaća alimentaciju od 46 tisuća dolara mjesečno, a sud je presudio u njezinu korist.

Sam Pinault na sudu je priznao da ne zna koliko je potrošio na sina, niti što mu je posljednje poklonio. 'Kupio sam mu poklon za Božić preko interneta. Bilo je to nešto za sviranje. Kupio sam mu i poklon za rođendan...', no što mu je točno kupio, nije se mogao sjetiti.

Ipak, s godinama se odnos oca i sina popravio te se Augustina Jamesa može često vidjeti na zajedničkim ljetovanjima Pinaulta i Salme Hayek s njihovom kćerkom, a mnogi smatraju da je upravo meksička glumica odradila sve da ‘smekša’ supruga, osobito nakon što je doznala za životnu borbu slavne manekenke.