DAMIAN LEWIS

Poruku pokojne supruge shvatio je doslovno i za manje od godinu dana pronašao ljubav

14.08.2023 u 05:51

Bionic
Reading

Smatrali su ih zlatnim parom britanskog glumačkog svijeta, a smrt Helen McCrory ostavila je Damiana Lewisa u velikoj tuzi. Nakon što se sabrao, pronašao smisao da krene dalje, fokusirao se na posao. Kreativne energiju mu ne nedostaje, a nju će najbolje vidjeti obožavatelji hit serije ‘Milijarde’

Datum 12. kolovoza za obožavatelje HBO-ove serije ‘Milijarde’ ima posebno značenje. Na taj dan počinje s emitiranjem sedma, ujedno i posljednja sezona, a sve zanima što će Bobby Axelrod (Damian Lewis) napraviti kada se vrati iz hibernacije u Švicarskoj.

Sedma sezona nastavlja tamo gdje je završila prethodna, s Princeom koji je izgubio ogromnih 3,5 milijardi dolara, ali je uspio spasiti svoju političku karijeru. U međuvremenu, Rhoades je nakratko završio iza rešetaka, a u novoj sezoni krenut će punim gasom u napad na Princea i Axelroda jer ulozi su veći no ikad...

  • +11
Damian Lewis Izvor: EPA / Autor: JOERG CARSTENSEN

Iako će sedma sezona biti i i posljednja za 'Milijarde', njezino nasljeđe nastavit će se s četiri spin offa koji su trenutačno u izradi, uključujući prikladno nazvane 'Millions' i 'Trillions'. 'Millions' se navodno usredotočuje na mlađu skupinu igrača u usponu u svijetu visokih financija dok će 'Trillions' biti više poput sapunica, a bavit će se svijetom megabogataša. Ovaj novi 'prošireni svemir' slijedi obrazac Paramountove Yellowstone franšize, koja je također iznjedrila vlastiti svemir sa spinoffovima kao što su '1883.' i '1923.'

Billions VII Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sve to biti će zanimljivo pogledati, no nama je sada ipak u prvom planu britanski glumac Damian Lewis koji je ovom serijom sebi otvorio i vrata Hollywooda i postao veliki miljenik televizijskih gledatelja.

Rođen kao Damian Watcyn Lewis 11. veljače 1971. u Londonu, odrastao je u kvartu St John’s Wood. Njegov otac prodavao je osiguranja, a obitelj s majčine strane bili su ugledni Velšani na važnim pozicijama. Već s osam godina poslali su ga u internat, a pohađao je, baš poput članova kraljevske obitelji najpoznatiju privatnu školu - Eton. Tamo je učio glumu, a naučio je i svirati klasičnu gitaru. Sa 16 godina donio je odluku - postat će glumac, zbog čega je upisao i diplomirao na prestižnoj Guildhall School of Music and Drama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kada nije bilo nastave, putovao je po Europi, pjevajući i svirajući gitaru na ulici. ‘Imao sam motor, šator s rupom i vozio sam se po jugu Francuske, svirajući po gradovima, a onda sam bio malo i u Španjolskoj. Uživao sam u tome’, prisjetio se svojedobno glumac, otkrivši kako je zarađivao pristojan iznos, jer je nastupao u gradovima koji su bili omiljeno turističko odredište.

Nakon toga 1997. se pridružio kazališnoj skupini Royal Shakespeare Company, nakon čega je postao svjestan da je gluma jedino čime se želi baviti. Glazbom se nastavio baviti samo iz gušta, ponajviše na kraju nekog snimanja, kada bi se organizirala zabava.

Ipak, prije nekoliko godina razmišljao je o promjeni karijere. ‘Uvijek sam se identificirao kao glumac, a sve se dodatno učvrstilo time što sam bio u braku s Helen. Osjećali smo se kao glumački par. Život te vodi niz staze, a ja se nisam opirao tom putu jer sam volio to što radim. Ali dok smo bili u lockdownu zbog koronavirusa, svi smo sjedili i puno razmišljali, zar ne?’

Razmišljao je tada o glazbi, a u prilog je išlo i to što je prije nekih desetak godina izveo nekoliko pjesama na jednoj radio postaji nakon čega je dobio ponude producenta Stevea Abbotta, koji je bio impresioniran njegovim izvedbama. Iako mu je nudio da snimi neke pjesme, Lewis se ipak odlučio prihvatiti ulogu u seriji koja je kasnije postala pravi hit.

Naravno, riječ je o ‘Milijardama’. Punih pet godina glumio je Bobbyja Axelroda, a onda nakon što se njegova supruga razbolila, od producenata je tražio da ga izbacena neko vrijeme kako bi mogao biti s obitelji. Tada je ponovno počeo razmišljati o glazbi te je čak, na Abbottov nagovor počeo i pisati pjesme.

Smrt Helen McCrory, koju smo mogli gledati primjerice u seriji ‘Peaky Blinders’, ali i filmskoj sagi o Harryju Potteru, bila je pravi šok za javnost i njezine obožavatelje, budući da je ona cijelo vrijeme od svih tajila svoju bolest. Prava je istina da je ona bolovala četiri i pol godine, a svjestan da ga supruga treba, hrabro se držao sve do trenutka njezine smrti.

Nedugo nakon smrti Damian joj je u Timesu napisao srcedrapajuću posvetu. Iako su mnogi hvalili glumačku karijeru Helen McCrory, Damian Lewis je u svojoj posveti želio odati posebno priznanje svojoj supruzi koja je bila 'briljantnija osoba nego što je bila glumica'. 'Bila je omiljena. Nikad nisam nikoga poznavao tko je tako svjesno širio sreću', napisao je Lewis dodajući kako je pomogla obitelji da 'procesuira' njezinu smrt te da je i dalje bila sretna do samoga kraja. Njihovoj djeci, kćeri Manon i sinu Gulliveru rekla je da ne budu tužni jer je živjela život onako kako je željela.

'Poticala nas da budemo hrabri i ne bojimo se', napisao je neutješni glumac. 'Kao što je više puta rekla djeci: 'Ne budite tužni, živjela sam život onako kako sam željela'. Također je rekla djeci da se ne boje bijesa i da je on pozitivna emocija ako se ispravno koristi. Rekao je i da je do zadnjega dana života živjela vodeći se svojim principima dobrote i velikodušnosti.

Nazvao ju je meteorom u njihovim životima. 'Čak i dok je gubila bitku sa životom u posljednjih nekoliko dana u polusvjesnom stanju, razgovarajući sa svojim divnim njegovateljima, u više je navrata rekla 'Puno vam hvala', napisao je glumac koji je rekao da nikada nije poznavao nikoga tko je 'toliko uživao u životu'.

Iako je prerano napustila njihovu djecu, rekao je Lewis, pripremila ih je za život. Vedar duh nije je napuštao, a prije nego što je umrla, rekla je da želi da suprug ima 'puno djevojaka', ali zamolila ga je da pričeka dok sprovod ne završi prije nego nekoga upeca.

A javnost mu je upravo to zamjerila što je ni godinu dana nakon njezine smrti već pronašao drugu, a ovoga puta izbor je pao na američku kantautoricu Alison Mosshart. S njom je snimljen na ljeto 2022. godine u šetnji New Yorkom, nakon čega ih se nije moglo vidjeti. Nagađalo se da su prekinuli, no prava istina je bila da su odlučili u svojoj ljubavi uživati daleko od očiju javnosti i to ponajviše zbog javne osude.