ZANIMLJIVA PRIČA

Jack Irish – četiri hit romana, tri filma i jedna genijalna serija

16.09.2022 u 12:37

Bionic
Reading

Otkrivamo vam kako su nagrađivani australski romani inspirirali hit seriju i fenomenalne filmove

Zanimljiva priča o Jacku Irishu, odvjetniku koji postaje privatni detektiv, osvojila je svijet, što dokazuju četiri romana, genijalna serija i tri fima. Jack zaslužuje pravo predstavljanje, stoga vam donosimo razloge zašto je toliko popularan! Sva tri filma i kompletnu seriju možete gledati na Pickbox NOW.

Romani koji su inspirirali filmove i seriju

Četiri romana nagrađivanog australskog pisca Petera Templea u fokusu imaju fascinantnu, bogatu priču s mnogo raznolikih zapleta. Glavni lik je šarmantni Jack Irish, koji je bio popularni odvjetnik, a sada radi kao privatni detektiv. Nikako ne može preći preko ubojstva supruge, koju je ubio njegov poremećeni bivši klijent. 

Ovi romani toliko su dobro napisani da se čitatelji uistinu s lakoćom užive u priču i suosjećaju s glavnim protagonistom. Duboki opisi likova, misteriji i zanimljivi iznenadni obrati idealna su kombinacija, zbog čega publika želi još, i zbog čega su i nastale četiri knjige.  

Bad Debts prvi je od četiri romana i prvi u Templeovoj karijeri pisca krimića. Donijela mu je vrlo prestižnu nagradu Ned Kelly za pisanje krimića, u kategoriji 'najbolji istiniti zločin'. U fokusu je bivši odvjetnik Jack Irish, koji prima nepoznati telefonski poziv od bivšeg klijenta Dannyja McKillopa, kojeg je branio dok je radio kao odvjetnik. Kad je Danny pronađen mrtav ubrzo nakon što je pušten iz zatvora, Irish mora otkriti zašto. Film snimljen po hit romanu pogledajte ovdje.

Black Tide je druga knjiga u Templeovoj seriji u kojoj Jack Irish ponovno ulazi u svijet kriminala kada pristane tražiti Connorsovog nestalog sina Garyja, koji je također posljednja Irishova preživjela veza s ocem. Irish pokušava otkriti istinu, kao i sve tajne koje je Gary možda skrivao. Film snimljen po ovoj knjizi možete pogledati ovdje.

Dead Point treći je roman o Irisha, koji je također osvojio nagradu Ned Kelly za najbolji krimića. U trećem dijelu, Jack Irish ima zadatak locirati nestalog Robbieja Colbournea, koji se kasnije pojavljuje mrtav u lokalnoj mrtvačnici. Irish mora riješiti mnoge misterije koje se pojavljuju na putu, uključujući okolnosti koje su dovele do nestanka konobara. Film snimljen po trećem romanu pogledajte ovdje.

White Dog posljednja je Templeova knjiga u serijalu o Jacku Irishu i treća knjiga u serijalu koja je nagrađena nagradom Ned Kelly za krimiće. Radnja se vrti oko ubojstva građevinskog poduzetnika u Irishovom rodnom gradu Melbourneu. Njegova bivša djevojka postaje jedan od glavnih osumnjičenika dok Irish pokušava riješiti misterij ubojstva, otkrivajući tajne i sve više komplikacija usput. Irish mora istražiti je li kriva koliko se čini.

Fenomenalna serija

Fenomenalna krimi serija Jack Irish koja se temelji na Templeovim romanima može se gledati na Pickbox NOW. U glavnoj ulozi je fantastični australski glumac Guy Pearce, koji je internacionalnu slavu stekao u filmovima poput  L.A. Confidential, Memento, The King's Speech i brojnim drugima. 

Jack je duhovit, ironičan, previše pije, pomalo je samodestruktivan, ali i šarmantan. Pearce ga je sjajno utjelovio, uz odličnu glumačku ekipu vrlo živopisnih likova. Uz Pearcea, tu su i Marta Dusseldorp kao Linda Hillier, odlučna reporterka koja započinje romantičnu vezu s Jackom, bivajući upletena u mnoge Jackove istrage. Roy Billing tumači ulogu Harryja Stranga, ljubitelja utrka koji često traži pomoć Jacka i Cama, jednog od Jackovih najbližih prijatelja kojeg tumači Aaron Pedersen. Svi likovi su kompleksi i često neobični, zbog čega je pravi gušt gledati ovu seriju. Kvalitetne karakterizacije likova savršeno pristaju uz misteriozno-kriminalističku priču. 

Jedna od najbolji krimi serija, zanimljivo je kako ova serija dolazi iz Australije, što joj daje jednu specifičnost koja se ne može pronaći kod uopbičajenih američkih krimi serija. Misterij s akcijom i nasiljem u kombinaciji s humorom Jacka Irisha i plejadom neobičnih likova razlozi zbog kojih se ova serija ne propušta!

Kompletnu seriju i sva tri filma o Jacku Irishu gledajte odmah na Pickbox NOW!