NORDIJSKI NOIR

Danski krimi romani i serija u koju se publika zaljubila

13.09.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Fantastična krimi serija 'Dicte' pokorila je cijeli svijet. Temelji se na seriji romana danske autorice Elsebeth Egholm koji se vrte oko novinarke Dicte Svendsen, koja se vraća u svoj rodni grad Aarhus nakon razvoda

Na Pickbox NOW gledajte sve epizode ove nordijske noir serije, a mi vam donosimo nekoliko razloga zašto ovu seriju vrijedi gledati!

Genijalna Dicte

Dicte je žena u koju ćete se zaljubiti. Ona ima nevjerojatnu intuiciju za rješavanje zločina o kojima izvještava. Nakon mučnog razvoda, seli se iz Copenhagena u svoj rodni grad Aarhus sa svojom kćeri tinejdžerkom. Ima dvije prijateljice, Annu i Idu-Marie, s kojim često pije vino i uživa. To ovu krimi seriju zapravo čini specifičnom - u fokusu je žena koja raspetljava zločine.

I gledatelji i kritičari imaju samo riječi hvale za dansku glumicu Iben Hjejle, koja je sjajno utjelovila reporterku Dicte. Osim karijere u Danskoj, Hjejle je možda najpoznatija po američkoj romantičnoj komediji High Fidelity (2020), u kojoj je glumila s Johnom Cusackom i Jackom Blackom.

Leglo gadnih zločina

Kraj u kojem radi Dicte lego je gadnih zločina. Serija započinje tako što Dicte otkriva mrtvo tijelo. Zanimljiva i nekonvencionalna radnja, uz gorljivi humor odlike su ove danske serije i čine je pravim užitkom za gledanje.

Među nordijskim noir serijama, Dicte se može okarakterizirati kao 'lakša' serija, s glavnom protagonisticom koja ima njuh za riješavanje zločina, uvijek intrigantnih slučajeva. Osobni životi likova zabavni su i vrlo kaotični.

Temelji se na best-seller romanima

Popularna danska spisateljica, bivša novinarka Elsebeth Egholm, napisala je seriju romana na kojima se temelji serija istog imena. Osim Dicte, Egholm je poznata i po seriji Those Who Kill, koju je osmislila.

Dansku krimi seriju Dicte preporučujemo ljubiteljima kriminalističkih drama, s posebnim njuhom za nordijske noir serije! Sve epizode gledajte odmah na Pickbox NOW.