obožavaju je

Istra je za njih Terra magica: Indira, Tarik i mnogi drugi poznati ondje su pronašli svoju oazu

14.05.2021 u 07:10

Bionic
Reading

Poznato je to da je Istra odavno svojevrstan brend s onu stranu Učke i da je magnet koji stalno privlači nove goste. Ljepota prirode, čisto more, prekrasne obale i blaga narav ljudi osvojili su brojne domaće i strane 'face'. Svatko iz svojeg razloga, očarani onime što ih ondje čeka, neki su odlučili barem manji dio godine provesti ili živjeti u Istri. Kupili su kuće ili stanove i taj kraj za njih je očito - Terra magica

Indira Levak i suprug Miroslav Levak povremeni su stanovnici Fažane, u kojoj iznajmljuju pet apartmana. Njezina ljubav prema Istri, izjavila je pjevačica, traje desetljećima. Fažana je za nju vrlo inspirativna i osjeća se jako ugodno u njoj, a ponekad dođe ondje i sama da bi razbistrila misli i razvijala nove ideje. Stanovnici Fažane, naglasila je, gostoljubivi su i prihvatili su je kao domaću.

'Istra je naš dragulj. Prekrasna priroda, čisto more, fina hrana i vina. Raj za hedoniste, a ja sam jedna od njih! Sve više vremena provodim u Fažani, a postoji velika vjerojatnost da se pod stare dane Miro i ja u potpunosti preselimo ovdje. No do tada imamo još puno planova u koje je uključena Istra. Sljedeći korak nam je traženje potencijalne lokacije na potezu od Fažane do Pule za naš beach bar. To će biti najveselije mjesto na obali', izjavila je pjevačica za Glas Istre. Riječ je o beach baru na perojskoj plaži Martulina, a koji se do sada zvao Paradiso.

Dalmatinac Dino Rađa je među budućim stalnim stanovnicima Istre. Naime jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena odlučio je izgraditi kuću u Grožnjanu na parceli od oko tisuću četvornih metara, ali bez želje za iznajmljivanjem. Istru kao destinaciju za svoju vikendicu, kojom se ni po čemu ne želi izdvajati od ostalih, odabrao je još prošle godine.

'Bili smo doma, u Zagrebu. Pratimo vijesti, shvaćamo da više nema nikakvih putovanja, posebno preko granice. Teško mi pada to da nisam ušao u avion od listopada 2019., a od 15. godine stalno putujem. Aerodrom mi je kao da sam u svom dnevnom boravku. Cijeli život sam samo putovao. Najprije zbog košarke i utakmica, a poslije zbog gušta, otkrivanja novih kultura i običaja. Azija, Amerika, Afrika, ma di god je bila neka prilika, otputova' san. I onda, odjednom, korona! Paraliza sustava i naših života. Svi ostajemo doma, odgađaju se sva putovanja. K'o u zatvoru si!' ispričao je za Glas Istre. Dodao je da 'Istra kao da nije u Hrvatskoj, barem u nekim stvarima'.

  • +6
Viktorija i Dino Rađa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U Istru se pak trajno seli Ella Dvornik. Da će blogerica i kći kralja funka Dine Dvornika zagrebačku adresu vrlo skoro zamijeniti onom u okolici Rovinja, dala je naslutiti iz fotografija na kojima su kartonske kutije pune stvari. Kada su je preko društvenih mreža upitali na koji način je kupila kuću - na kredit ili u gotovini - rekla je 'pola-pola'.

'Želim ići u neko malo mjesto u kojem mi je pošta preko puta. Mogu samo reći da se radi o okolici Rovinja. Svi se doma veselimo promjeni, ali smo i pod velikim stresom i malo prestravljeni i uzbuđeni', rekla je tada blogerica.

  • +5
Ella Dvornik Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Popularni komičar, scenarist i glumac Željko Pervan, čuveni profesor iz 'Večernje škole', po ocu je Dalmatinac iz Omiša, no već dugo u Istri, točnije Kašteliru (na području zvanom Foše) blizu Poreča, ima kuću koju je kupio 2006. godine. Casa Gloria al Padre, kako se zove, ima dva kata i prizemlje površine 160 kvadrata, uz raskošno uređenu okućnicu od tisuću kvadrata. U prizemlju kuće uređena je ljetna kuhinja s blagovaonicom, a našlo se mjesta i za teretanu sa saunom i kupaonicom. Svojedobno je najavio i trajno preseljenje ondje.

'Sviđa mi se njihova radišnost, dobrodušnost, kultura ophođenja s ljudima. Zaljubio sam se u Istru. Nema nekog razumskog objašnjenja ni usporedbe s drugim krajevima Lijepe Naše. Nije to vrijednosni stav, već čiste emocije čovjeka koji je našao ono o čemu je sanjao', ispričao je ranije za Slobodnu Dalmaciju.

Premda je godinama ljetovao na Pelješcu, Tarik Filipović je zbog obitelji za ljetnu rezidenciju odabrao Istru. U srpnju 2008. glumac i voditelj kupio je kamenu vilu Baladur u Rakovcima nedaleko od Poreča.

Vila Baladur građena je po uzoru na stare istarske kuće. Uređena je unikatnim namještajem te opremljena tipičnim istarskim antikvitetima. Ima prostrane terase, bunar, bazen i natkrivenu lođu s kaminom s koje puca pogled na more. Okružena je zelenom oazom s mediteranskim raslinjem površine 750 četvornih metara.

Inače, televizijski novinar Mladen Stubljar prije više godina kupio je stan u Vodnjanu, a znameniti alternativac iz Samobora, Drago Plečko, ima obiteljsku kuću u Premanturi.

Na Brijunima već godinama ljetuje Daniela Trbović, a otprije nekoliko godina i Nataša Janjić Medančić, kojoj je suprug Nenad Medančić iz Pazina. Pod istarskim suncem cijele godine ili pak povremeno uživaju i Tony Cetinski, Alka Vuica, Rade Šerbedžija, Stjepan Hauser, Franka Batelić i mnogi drugi.