POSTOJE ZAKONI

Iako su mnogi zagovarali to da Charles preskoči svoj red i dodijeli krunu starijem sinu Williamu, to se nije dogodilo, a evo i zašto

16.09.2022 u 06:22

Bionic
Reading

Statistike već godinama idu u prilog popularnosti princa Williama naspram njegova oca Charlesa, a koji je prošli četvrtak postao kralj, i to direktno, bez ceremonije, odmah nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II

Kada su u pitanju titule, nasljeđe i kraljevske ceremonije, britanska je monarhija jasna - pravila se moraju poštovati. Poštovala su se stoljećima, a tim putem nastavljaju i nove generacije, odnosno direktni nasljednik kraljice Elizabete II, novi engleski kralj Charles III.

Tjedan dana, otkako je na tronu, svaki potez kralja Charlesa pomno se prati. Zaključak nakon prvog tjedna je pozitivan te je novom kralju narasla popularnost u odnosu na protekle godine, kada ga javnost jednostavno nije doživljavala niti željela vidjeti kao svog vladara krune i crkve. Uzevši u obzir tek mali prosvjed neistomišljenika koji zagovaraju pokret #tonijemojkralj na društvenim mrežama, i nekoliko incidenata s nalivperom, prvorođeni sin kraljice Elizabete II dobro je startao.

Kralj Charles III u Belfastu Izvor: Profimedia / Autor: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Njegovi javni govori bili su jasni, ciljani i prigodni. Pokazao je susretljivost i bliskost s narodom na ulicama, a sve ostalo gledat ćemo u narednim mjesecima. Bez obzira na sve, kralj Charles III nikada neće dobiti status i ljubav naroda kao njegova majka, kraljica Elizabeta II, koja je punih 70 godina bila na tronu. Zanimljivo je i to da puno bolje u javnosti od Charlesa kotira princ William, za kojeg mnogi smatraju da bi bio prikladniji novi engleski kralj. No takav scenarij nećemo gledati.

Posljednje dvije godine istraživanja pokazuju da se William preferirao kao osoba koja bi nakon smrti kraljice dobila krunu. Starijeg sina Charlesa i Diane, baš kao i njegovog brata Harryja, smatraju aktualnijim, suvremenijim i okrenutim stvarnim problemima u svijetu.

  • +11
Kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pa ipak, kraljica je uvijek davala potporu svom direktnom nasljedniku Charlesu. Godinama ga je pripremala za tu ulogu, a čak i kada su postojale sumnje u njegov čvrst stav koji kao vođa treba zauzeti, trudila se to korigirati. Štoviše, svoju je naklonost prema Charlesu pokazala i dodjelom titule kraljica supruga njegovoj Camilli.

Postoje i zakoni koji tako propisuju, a najvažniji je Zakon o nagodbi iz 1701., koji kaže da monarhov nasljednik mora biti isključivo monarhov izravni nasljednik. Neki zakoni oko nasljedstva mijenjali su se u ne tako davnoj prošlosti, primjerice kada je 2013. ukinuto pravilo prema kojem su dječaci ispred djevojčica u liniji nasljeđivanja, čime je Williamova kći Charlotte treća u redu za prijestolje.

Međutim oko direktnog nasljeđivanja zakon je jasan i ne namjerava se mijenjati.

Robert Lacey, kraljevski povjesničar, rekao je da je ideja da Charles dobrovoljno preda nasljedstvo Williamu dobila na snazi nakon kraljevskog putovanja u Kanadu 2011. U to se vrijeme mnogo govorilo o antimonarhističkim osjećajima u Quebecu, u kojem je kraljica izviždana 1964., a Charles i Camilla su se suočili s prosvjedima 2009. No kad su William i Kate posjetili Kanadu, ubrzo nakon svog uspješnog vjenčanja, gomila je klicala.

Robert Hazell, profesor vlade i ustava na Sveučilišnom koledžu u Londonu, tvrdi pak da je Charles u svojoj izjavi u subotu jasno dao do znanja da namjerava biti kralj do kraja svog života.

  • +13
Princ William, Kate Middleton, princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Istovremeno se može očekivati da će William preuzeti više kraljevskih odgovornosti.

Charles je već dao do znanja da želi smanjenu monarhiju - manje ljudi koji se sastaju s dostojanstvenicima, odaju počasti i predstavljaju monarha na inozemnim putovanjima. To bi moglo značiti više oslanjanja na Williama.

'Baš kao što je Charles u posljednjih 10 godina počeo dijeliti dužnosti s kraljicom kako je ona starjela, tako se može očekivati da William preuzme sve veći udio Charlesovih dužnosti kao kralja', rekao je Hazell, dodajući: 'Očekujem da će William sve više zamjenjivati Charlesa na prekomorskim putovanjima, kao što je već počeo činiti.'

Osim toga, William preuzima očevu dobrotvornu organizaciju Prince’s Trust, a uskoro bi trebao odabrati i gdje će biti njegova nova trajna rezidencija.

  • +4
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kruže glasine da bi se Charles i Camilla mogli useliti u Buckinghamsku palaču dok bi se Williamova obitelj preselila u dvorac Windsor, zapadno od Londona, zbog nadolazećeg preustroja imovine. William i Catherine nedavno su se preselili iz londonske palače Kensington u Adelaide Cottage, na kraljevskom imanju Windsor. Njihovo troje djece - George, Charlotte i Louis - upisani su u lokalnu privatnu školu.

Ako kralj Charles doživi godine svoje majke i premine u 97., to bi značilo da će princ William zasjesti na tron za 23 godine.