HIT NA NETFLIXU

Iako početak ne obećava, serija 'Zmija' prikovala je gomile za male ekrane napetom potjerom 'mačke i miša'

14.04.2021 u 06:21

Bionic
Reading

Zasnovana na istinitom zločinu, triler-serija 'Zmija' (The Serpent), emitirana na Netflixu 2. travnja, privlači pažnju gledatelja diljem svijeta. U Netfixovih Top 10 ostala je čitav tjedan, a sam vrh zauzela je 9. travnja u SAD-u, Kanadi, Australiji, Danskoj i Belgiji. Sve rekorde gledanosti oborila je i u Velikoj Britaniji u siječnju ove godine, kad je emitirana na BBC-ju

Lako bi se dalo zaključiti, barem što se tiče brojki o gledanosti, da uspjeh serije pokazuje fascinaciju publike krimićima snimljenim prema istinitim događajima, ali privlačnom je čini i nevjerojatna glumačka postava u sastavu Tahar Rahim, Jenna Coleman, Billy Howle i Ellie Bamber.

Miniserija od osam epizoda nadahnuta je stvarnim događajima koji su se sedamdesetih godina prošloga stoljeća odigrali u 'hippie Srioji' u jugoistočnoj Aziji. Charles Sobhraj, Francuz koji se predstavljao kao trgovac draguljima, uz pomoć Marie-Andrée Leclerc i Ajay Chowdhury počinio je brojne zločine, ubijajući svoje žrtve kako bi se domogao njihovog novca, a na meti su mu uglavnom bili backpackeri.

'Zmija' priča priču o tome kako su odlučni mladi diplomat iz nizozemskog veleposlanstva Herman Knippenberg i njegova supruga Angela pokušali privesti pravdi Sobhraja i njegove suučesnike.

Seriju je naručio BBC One, na kojemu se ekskluzivno emitirala u Velikoj Britaniji od početka godine. Kad je završila sredinom veljače, na BBC iPlayeru postala je najpopularniji novi program na BBC-ju, dosegnuvši u tom trenutku 31 milijun streamova, čime je srušen dotadašnji rekord koji je u proljeće 2020. postigla miniserija 'Normalni ljudi'.

Netflix nije objavio nikakve brojke o gledanosti, ali sudeći prema uspjesima koje niže širom svijeta, gdje se našla među deset najgledanijih u većini zemalja u kojima je emitirana prije tjedan dana, jedna je od najgledanijih serija u travnju do sada.

  • +5
Serija 'Zmija' (The Serpent) Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Everett / Profimedia

Što seriju 'Zmija' čini tako popularnom?

Za redatelja BBC-jeve drame, Piersa Wengera, fantastične brojke dosegnute na BBC-jevom iPlayeru u Velikoj Britaniji dokaz su moći kazivanja manje poznate, ljudske strane priče iz stvarnog života, ali i iznimno kreativnog tima.

Mnogi recenzenti i gledatelji nisu mogli ne primijetiti frustrirajuću i zbunjujuću vremensku liniju te ponavljajuće slike i zvukove ljudi koji povraćaju, koji su ih odvraćali od daljnjeg gledanja, ali nakon uvodnih epizoda, koje utvrđuju osobnost i serijske zločine koje je Sobhraj počinio sa suučesnicima, dolazi do naglog preokreta. Sjajnom montažom i režijom donose se obilje neizvjesnosti i napeta potjera mačke i miša između Sobhraja i Knippenberga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ono po čemu se doista ističe ova serija to je što tjera gledatelje na razmišljanje je li istinski glavni lik ove priče zapravo Herman Knippenberg. Niti u jednom trenutku 'Zmija' ne upada u zamku veličanja serijskog ubojice, već pokazuje vrstu karizme koju je Sobhraj morao imati da bi zaveo toliko mnoštvo, otkrivajući vrlo brzo naličje njegovog zlokobnog karaktera.

Gledatelji žele vidjeti Knippenberga kako uspijeva uhvatiti Sobhraj, što je postignuto vrlo pametnim scenarijem, temeljenim na istraživanjima i razgovorima s onima koji su to preživjeli.