predstava za javnost

I danska kraljevska obitelj ima svoje 'Harryja i Williama': Odnos između braće oduvijek je bio kompliciran, a s godinama se jaz produbio

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 06.10.2022 06:38
  • Objavljeno 06.10.2022 u 06:38
Danski prinčevi Frederik i Joachim s majkom, kraljicom Margrethe

Danski prinčevi Frederik i Joachim s majkom, kraljicom Margrethe

Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Iako su godinama prinčevi Frederik i Joachim održavali prividno dobar odnos, sve je izašlo na površinu prije nekoliko godina, kada je 'zbog mira u kući' mlađi sin danske kraljice 'preseljen' u Francusku

Ne smiruje se situacija u danskoj kraljevskoj obitelji, u kojoj su nemiri počeli prošlog tjedna, kada je kraljica Margrethe II donijela za mnoge šokantnu odluku - od 1. siječnja 2023. godine njezino četvero unučadi, djeca njezinog mlađeg sina, princa Joachima, više neće smjeti koristiti titule prinčeva i princeze.

Ta vijest uznemirila je princa Joachima, ali i njegovu suprugu, princezu Marie, koji svoje nezadovoljstvo ne prestaju dijeliti preko medija, i to iz Francuske, u kojoj žive posljednjih godina.

Ova odluka samo je produbila jaz među braćom, budućim kraljem Frederikom i princem Joachimom, čiji odnos nikada nije bio dobar iako su se, barem u javnosti, trudili prikriti neslaganje. Joachim se jako razočarao u brata i nadao se da će Frederik, kao budući kralj, ipak stati na stranu svojih nećaka i 'zaštititi' ih od kraljice Margrethe te tražiti da poništi odluku.

Princeza Marie odlučila je sa suprugom progovoriti za danske medije iz Pariza. Bio je to ujedno njezin prvi medijski istup na tu temu, pa je u intervjuu jasno dala do znanja da ni ona, a ni njezin suprug, nisu razgovarali s princem Frederikom ili princezom Mary, pojašnjavajući da s njima imaju 'kompliciran odnos'. Dodala je i da njihova djeca, Henrik i Athena, kao i Joachimova djeca iz braka s Alexandrom, Nicolai i Felix, otkako se sve ovo događalo nisu imali nikakav kontakt s kraljicom.

  • +4
  • +1

Danski prinčevi Frederik i Joachim

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Sylvest / AFP / Profimedia

U kratkim crtama rečeno, veza princa Joachima i danske kraljevske obitelji barem je za sada u potpunosti prekinuta. 'Voljeli bismo da smo imali vremena porazgovarati o svemu. Ne mislim da je u redu ovako povrijediti djecu', rekla je princeza Marie dok je njezin suprug dodao kako se modernizacija monarhije ili 'prorjeđivanje' radnih članova kraljevske obitelji 'mora obaviti kako treba, jer su u pitanju djeca'.

Zapravo su njihove izjave jasno dale do znanja da je odnos braće, koji je odavno poljuljan, sada dostigao samo dno te da su naznake o njihovoj pomirbi male ili gotovo nikakve.

Isprva tek neslaganje dviju šogorica, danske prijestolonasljednice, princeze Mary, i princeze Marie, preraslo je u konačnici u sukob toliko velik da je doveo do raspada kraljevske obitelji.

ZLATNI JUBILEJ

Gomila prinčeva i princeza na jednom mjestu: Dok Britanci oplakuju kraljičinu smrt, u Danskoj se slavi 50 godina vladavine kraljice Margrethe

Pogledaj galeriju
33

'Njih dvije nikada nisu bile bliske. Povremeno bi se možda zbližile, ali samo kako bi se na kraju produbio taj jaz među njima. No nikada ih ne vidimo zajedno, nikada ne rade ništa zajedno, privatno ili u službi kraljevske obitelji. Žive različite živote', pisalo se u danskim medijima još početkom 2021. godine, iako se sve počelo komplicirati još godinu prije, kada se princ Joachim s obitelji preselio u Pariz.

Da to nije bila njihova dobrovoljna odluka, dala je već naslutiti princeza Marie rekavši: 'To nije bila naša odluka. Ne odlučujemo uvijek mi. I mislim da je važno da se to zna. Voljela sam život u Danskoj.'

  • +6
  • +3

Prinčevi Nikolai i Felix

Izvor: Profimedia / Autor: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Preseljenje Joachima i Marie u Francusku predstavljeno je kao nužno zbog njegovog vojnog obrazovanja te je postavljen za danskog atašea, a iako je to trebalo biti tek kratkoročno, obitelj se još uvijek nije vratila u Dansku. Prije svog progonstva supružnici su živjeli u dvorcu u provinciji Jutland, a odnosi između dvije obitelji bili su prijateljski. No sve se promijenilo kada su se Marie i Joachim preselili sa sela u Kopenhagen. Tada je postalo jasno da je taj grad premali za obje obitelji.

Njih dvoje dobivali su sve manje angažmana, no i dalje im je godišnje sjeda 600 tisuća dolara 'plaće od poreznih obveznika, od ukupno 12 milijuna, koliko dobiva cijela kraljevska obitelj.

A da ima kompliciran odnos s bratom, princ Joachim je i sam priznao u jednom intervjuu:

'Naš odnos je jako kompliciran. Budući kralj jednostavno mora pratiti zadane stvari, no za onoga tko je rođen drugi ne postoje baš nikakva pravila ili zadaci, kao ni za njegovu suprugu. Ne postoji nikakav pisani trag. Moj otac borio se s istim stvarima i do kraja života nije se uspio pomiriti sa svojom ulogom u kraljevskoj obitelji. To nije ni najmanje lako. Osjećam isto nezadovoljstvo s kojim se susretao i moj otac. Moram pronaći svoj put, a da ostanem drugi u redu za tron.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!