NE STIŠAVA SE BURA

Danska kraljica oglasila se nakon ukidanja titula unucima: 'Žao mi je što sam ih povrijedila, ali to je bilo nužno'

04.10.2022 u 09:24

Bionic
Reading

Nakon ukidanja titula djeci mlađeg sina, princa Joakima, kraljica se službeno oglasila preko profila kraljevske obitelji na Instagramu. U objavi se ispričava svojoj obitelji, ali ističe da kraljevska dužnost sa sobom nosi obaveze koje je nužno poštovati

Nakon što je dansku kraljevsku obitelj prošli tjedan potresla vijest da se ukidaju titule kraljičinim unucima, djeci mlađeg sina princa Joakima, uslijedile su brojne reakcije. Princ Joakim nije krio razočarenje te je izjavio kako je zatečen majčinom odlukom.

Na Instagramu danske kraljevske obitelji objavljen je službeni odgovor na kritike u kojem kraljica Margrethe objašnjava svoju odluku.

U pismu ističe dužnost kraljevske dužnosti da osigura to da se monarhija oblikuje u skladu s vremenom. Makar te dužnosti ponekad zahtijevaju teške odluke, podsjeća da nošenje kraljevske titule sa sobom donosi niz obaveza i zadataka koji će u budućnosti sputavati manje članova kraljevske obitelji.

  • +6
Prinčevi Nikolai i Felix Izvor: Profimedia / Autor: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Posljednjih dana bilo je žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. To me, naravno, pogađa. Dugo se čekalo na ovu odluku. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag, kao i naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom. Ponekad to zahtijeva donošenje teških odluka i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obaveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost sve manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu vidim kao nužnu kako bih zaštitila budućnost monarhije.

Odlučila sam to kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To ih je povrijedilo i žao mi je zbog toga. Nitko ne bi trebao sumnjati u to da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo kao obitelj pronaći mir u ovoj situaciji', stoji u objavi danske kraljice.

Ipak, osim kraljevske titule, naglasila je to da je majka i baka, pokazala svoju nježnu stranu te dodala da je žalosna zbog posljedica i tuge koju njezin najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju zbog ove prilagodbe.

ZLATNI JUBILEJ

Gomila prinčeva i princeza na jednom mjestu: Dok Britanci oplakuju kraljičinu smrt, u Danskoj se slavi 50 godina vladavine kraljice Margrethe

Pogledaj galeriju