ZAHLADILI ODNOSE

Otkako je njegovoj djeci oduzela titule, danski princ Joachim nije pričao sa svojom majkom

04.10.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Mlađi sin danske kraljice Margrethe, princ Joachim i njegova supruga, princeza Marie, kažu kako nisu imali nikakav kontakt s njom, kao ni s bratom, princom Frederikom i suprugom, princezom Mary

Kako je otkrio 53-godišnji danski princ Joachim, otkako je njegova majka, kraljica Margreth, javno potvrdila da će njegovoj djeci oduzeti titule prinčeva i princeze, između njih nije bilo nikakvog kontakta.

U svom novom intervjuu, Joachim tvrdi kako nije pričao niti s majkom, kraljicom Margrethe II, bratom, princom Frederikom niti šogoricom, princezom Mary, otkako je Palača potvrdila kraljičinu odluku koja stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine.

U razgovoru za danski časopis u zajedničkom intervjuu sa suprugom, princezom Marie, princ Joachim je potvrdio da su odnosi unutar obitelji i dalje napeti nakon svega što se posljednjih dana zbilo. Na pitanje novinara je li im sve teško palo, 46-godišnja princeza Marie je rekla: 'Komplicirano je.'

Na to je njezin suprug dodao i kako 82-godišnja kraljica Margrethe nije ni na koji način pokušala stupiti s njima u kontakt otkako je javno potvrđeno da njegova djeca ostaju bez titula. 'To bi trebala biti obitelj ili kako god bi se to trebalo zvati.'

  • +6
Danski princ Nikolai Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza Marie na sve je to dodala i da bi ona i princ Joachim 'voljeli da su mogli s obitelji razgovarati o svemu'.

Inače, princ Joachim ima iz prvog braka sa suprugom Alexandrom ima sinove princa Nikolaia (23) i princa Felixa (20), dok je s princezom Marie, s kojom se vjenčao 2008., dobio princa Henrika (13) i princezu Athenu (10).

Nakon ukidanja titula djeci mlađeg sina, princa Joachima, kraljica se službeno oglasila preko Instagram profila kraljevske obitelji. U objavi se ispričava svojoj obitelji, ali ističe kako kraljevska dužnost sa sobom nosi obaveze koje je nužno poštovati.

U pismu ističe važnost kraljevske dužnosti da osigura da se monarhija oblikuje u skladu s vremenom. Makar te dužnosti ponekad zahtijevaju teške odluke, podsjeća da nošenje kraljevske titule sa sobom donosi niz obaveza i zadataka koji će u budućnosti sputavati manje članova kraljevske obitelji.

'Posljednjih dana bilo je žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. To me, naravno, pogađa. Dugo se čekalo na ovu odluku. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag kao i naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom. Ponekad to zahtijeva donošenje teških odluka i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost sve manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, vidim kao nužnu kako bih zaštitila budućnost monarhije.