STROGA PRAVILA

Harry i Meghan nisu jedini: Evo tko je sve ostao bez kraljevske titule i zašto

21.01.2020 u 06:29

Bionic
Reading

Aktualni primjer gubitka kraljevske titule princa Harryja nije jedini takav slučaj. U povijesti su se nizali razni skandali, neuobičajeni protokoli i oduzimanja titula u većini kraljevskih obitelji u svijetu. Britanska monarhija nije izuzetak u tome, kao ni njezini europski susjedi, ali i kraljevine i carevine na Dalekom istoku

Pravila kraljevskih obitelji donesena su da se poštuju, a ako se krše u bilo kojoj mjeri, njihovi članovi snose posljedice i trebaju preuzeti odgovornost. Povijest je ispisala brojne primjere pripadnika 'plave krvi' koji su zbog svog nepromišljenog ponašanja izgubili titule.

Princeza Diana

Možda najbolji primjer koji javnost pamti slučaj je Diane, princeze koja je ostala bez titule nakon razvoda od princa Charlesa. Točnije, nakon što je dala potpuno iskren i emotivan intervju televizijskoj kući BBC i prozvala bivšeg supruga za prevaru i aferu s Camillom Parker Bowles. Kada su se službeno razveli 1996. godine, Diana je zadržala svoju titulu princeze koju je dobila udajom za najstarijeg sina kraljice Elizabete II.

Takvom je odlukom navodno bila zadovoljna i sama kraljica, no stvari su se počele komplicirati kada je Diana krenula iznositi prljavo rublje u javnost. Upravo njezin bivši suprug, princ Charles inzistirao je kod kraljice na potezu oduzimanja titule, što se na koncu i dogodilo. Cijeli slučaj toliko je odjeknuo da su o svemu doznali i Dianini sinovi, prinčevi William i Harry. Tada 14-godišnji William navodno je majci kazao: 'Ne brini mama, kada ja jednoga dana budem kralj, vratit ću ti titulu princeze.'

Španjolska princeza Cristina

'Njegovo visočanstvo, kralj Felipe opozvat će korištenje naslova vojvotkinje Palme de Mallorce njezinom kraljevskom visočanstvu, princezi Cristini', stajalo je u službenoj objavi tek okrunjenog španjolskog kralja Felipea 2014. godine. Zbog financijskog skandala koji je njegova sestra Cristina priredila cijeloj kraljevskoj obitelji izgubila je sve titule koje je dobila rođenjem.

Naime Cristinin suprug, rukometni reprezentativac Inaki Urdangarin bio je optužen za utaju poreza i za to da je koristio svoje kraljevske veze kako bi generirao zaradu. Slučaj je završio na sudu 2010. godine i postao je poznat zbog korupcije među španjolskom elitom. U cijeli slučaj bila je upletena i princeza Cristina te je završila na sudu. Kasnije je oslobođena optužbi, ali je državi morala platiti novčanu kaznu.

Rumunjski princ Nicholae

Skandala nije nedostajalo ni na rumunjskom dvoru. Unuk rumunjskog kralja Michaela, princ Nicholae bez svoje je titule ostao zbog moralnih vrijednosti kojih se nije držao. Sve do svojeg neprimjerenog ponašanja koje je krio od dvora Nicholae je bio treći u redu za titulu kralja. Naime prihvatio je dijete iz izvanbračne afere i potpisao očinstvo, što je razljutilo obitelj te ga je odlučila razriješiti titula. 'Kraljevski život znači voditi život na način koji je jako teško prihvatiti. Zbog toga prihvaćam odluku svog djeda, njegovog visočanstva kralja Michaela', rekao je kasnije Nicholae.

Tajlandska princeza Srirasmi

Tajlandska princeza Srirasmi razvodom od supruga, kralja Vajiralongkorna ostala je bez titule, ali i prava na život u vlastitoj zemlji. Srirasmi je bila kraljeva treća žena i prošla je najgore u odluci nakon razvoda. Naime, prva supruga kontroverznog tajlandskog kralja bila je ujedno njegova rođakinja, zbog čega je imala pravo zadržati titulu. Druga supruga nakon razvoda je napustila zemlju s njihovo petero djece, a treća, princeza Srirasmi, bila je optužena za izdaju, prevaru i zlostavljanje.

Zbog toga ju je sam kralj razriješio titula, ali i dao udaljiti iz zemlje te joj zabranio povratak. Osim toga, njezini roditelji i neki rođaci završili su u zatvoru zbog vrijeđanja kraljevske obitelji, što je na Tajlandu teški zločin.

Određeni mediji pisali su kako je protjerana princeza zapravo nestala jer joj nikada kasnije nisu našli traga. Tajlandski kralj Vajiralongkorn prošle godine ponovno se oženio, a njegova četvrta supruga postala je kraljica Suthida.

Nizozemski princ Johan Friso

Zbog ljubavi se svoje titule odrekao nizozemski princ Johan Frisco. Upoznao je naime ambicioznu i zgodnu plavušu Mabel Wisse Smit te mu je sve drugo postalo manje važno. Problem oko njihova vjenčanja nastao je nakon što se u javnosti doznalo da je Smith u prošlosti ljubovala s trgovcem drogom Klaasom Bruinsmom, 1991. ubijenim u hotelu u Amsterdamu.

Kruna i država uvjetovali su zaljubljenom princu gubitak titule u slučaju vjenčanja, no Johan Frisco svega se odrekao kako bi proveo život s voljenom osobom.

Nažalost, njihova sreća nije dugo potrajala. Nakon devet godina braka, tijekom kojeg su dobili dvoje djece, nekadašnji nizozemski princ nastradao je u lavini na skijalištu - 18 mjeseci proveo je u komi, a 2013. je preminuo.

Švedska princeza Madeleine

Prošle godine švedski kralj Carl Gustav XVI donio je proglas o ukidanju velikog broja direktnih nasljednika trona. Tim zakonom, kojim je pokušao smanjiti broj članova kraljevstva koji trebaju obnašati državničke i monarhijske dužnosti, najviše je 'oštetio' svoju najmlađu kćer, princezu Madeleine.

Princeza Madeleine i njezino troje djece ostali su bez kraljevskih titula, no ta odluka lijepu Šveđanku nije ni najmanje pogodila. Štoviše, Madeleine je iskoristila ovu priliku te putem društvenih mreža zahvalila za priliku da njezina obitelj krene u nekom novom smjeru.

Japanska princeza Ayako

Zbog ljubavi i strogih zakona japanska princeza Ayako odrekla se svih svojih titula, dužnosti i privilegija. Naime japanska kraljevska obitelj ne dozvoljava udaju za pučane, pa je princeza Ayako odlukom o sklapanju braka s Keijem Moriyem okrenula leđa višestoljetnoj tradiciji. Treće dijete preminulog cara Norihita vjenčalo se s čovjekom svojih snova po tradicionalnim japanskim običajima u hramu u kojem su svoje vjenčane zavjete izrekli i njezini roditelji te djed i baka. Cijela obitelj jasno je dala do znanja da nema problema s ovom odlukom te da podupire odabir Ayako.

Švedski princ Carl Philip

Baš poput djece njegove sestre Madeleine, tako i nasljednici princa Carla Philipa nemaju pravo na kraljevske titule. Zgodni princ ovu je odluku dočekao raširenih ruku te poručio: 'Vidimo ovo kao pozitivan poticaj malenom Alexanderu i Gabrielu za slobodu izbora u narednim godinama života.'