POČINJE NOVI ŽIVOT

Hoće li zažaliti zbog svoje odluke: Meghan i Harry ostali su bez titule, financija, nagrada... što je iduće?

20.01.2020 u 09:35

Bionic
Reading

Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan upravo su započeli nov život kao donekle obični ljudi - s financijskim i drugim brigama - jer im je kraljica Elizabeta II ukinula kraljevske titule i javno financiranje

Rješenje koje je u subotu objavila Buckinghamska palača pokazuje da je 93-godišnja kraljica Elizabeta II preuzela bolnu, ali dobro joj poznatu ulogu upravljanja obiteljskom krizom, a koja je prijetila da će uzdrmati same temelje monarhije.

Nered s 'Megxitom' počeo je 8. siječnja, kad je mladi par objavio da se odriče najvažnijih kraljevskih obaveza i kreće u 'nov, financijski neovisan život'. Učinili su to, očito, bez kraljičina dopuštenja, ali i bez predodžbe kako bi to moglo funkcionirati.

Britanski mediji pišu u nedjelju kako su Harry i Meghan vjerojatno zamislili to kao kombinaciju da su 'napola u, napola izvan' kraljevske obitelji, ali im je kraljica isporučila, kako je to nazvao Telegraph, 'najtvrđi mogući Megxit'.

Par je izgubio pravo da ih se naziva kraljevskim visostima, jednako kao što se to dogodilo Harryjevoj majci Diani kad se razvela od princa Charlesa 1996., u još jednoj obiteljskoj drami koja je uzrujala kraljicu. Nadalje, pristali su vratiti 2,4 milijuna funta, koliko su porezni obveznici potrošili na obnovu njihove rezidencije Frogmore Cottage.

'Nitko iz kraljevske obitelji nikada nije vratio novac', napisao je bivši kraljičin tajnik za medije Dickie Arbeiter u The Sunu u nedjelju. 'To je apsolutno bez presedana.'

Harry je ostao i bez svojih vojnih naslova i pokroviteljstava kojima je nagrađen nakon što je odslužio dvije rotacije u Afganistanu i napredovao do čina satnika. Arbeiter, međutim, tvrdi da je gubitak titule ono što ulazi u povijest monarhije.

  • +3
Meghan Markle i princ Harry s malenim Archiejem Izvor: Profimedia / Autor: Pool/George Rogers / Sipa Press / Profimedia

'Čak i kada je Eduard VIII abdicirao 1936., 'degradirali' su ga s njegovog veličanstva kralja na njegovu kraljevsku visost vojvodu od Windsora', rekao je. Princeza Diana bila je drugačiji slučaj jer je ona svoje kraljevske titule stekla brakom, a ne rođenjem.

Prvo pitanje s kojim će se Harry i Meghan suočiti su financije. Sky News objavio je da će princ Charles nastaviti davati sinu neki iznos iz svojih osobnih prihoda. Harry vjerojatno ima i pozamašnu ušteđevinu, a Meghan je imala unosnu glumačku karijeru. Sada razmišlja o tomu da pokrene liniju zdravstvenih i wellness proizvoda.

Sunday Times pitao je izvor iz Buckinghamske palače hoće li Harry i Meghan moći unovčiti brend Sussex Royal, koji su u prosincu pravno zaštitili. 'To je jedno od područja koje se još razrađuje', kazao je izvor. 'U prijevodu: kraljica baš nije sigurna u to', dodao je Sunday Times. Arbiter napominje kako Dianina globalna privlačnost nije nestala time što je izgubila naslov kraljevske visosti.

Neki dogovori vjerojatno će uključivati Hollywood. Nedavno se pojavila snimka toga kako Harry na jednom prijemu hvali Meghanine sposobnosti sinkronizacije šefu Disneyja. Postoje i nagađanja da će par surađivati s Netflixom. Palača je objavila da će odvojeno pitanje o tome tko će plaćati za njihovu sigurnost, a to neće biti malo, naknadno razriješiti britanska vlada.

Novinarka i kraljevska biografkinja Penny Junor tvrdi kako bi ideja da će par na bilo koji način profitirati od svojih kraljevskih naslova 'zastala u grlu javnosti'.

'Harry je to što jest postao slučajno, rođenjem', kaže Junor. 'Kada bi zbog toga zarađivao milijune, bilo bi to pogrešno.'