nalazi se na popisu

Goranu Bregoviću zabranili ulaz u Moldaviju

21.08.2023 u 21:53

Bionic
Reading

Organizatori Guitar Music Festivala koji se održava u Moldaviji, državi koja graniči s Ukrajinom i od početka rata je pooštrila kontrole, objavili su da glazbeniku Goranu Bregoviću tijekom vikenda nije dopušten ulazak u tu zemlju, premda je već bio sletio u zračnu luku

Prema izvoru bliskom vladi kojega je u ponedjeljak kontaktirao AFP-ov novinar, 73-godišnji glazbenik 'na državnom je popisu još od 2022. zbog svojih proruskih stavova'.

Bregović je doputovao u subotu, no njemu i ostalim glazbenicima u njegovoj pratnji nije dopušten ulazak u zemlju.

Bregović je održao koncert na Krimu u ožujku 2015., nedugo nakon što je Rusija anektirala taj ukrajinski poluotok. Ukrajina je njegovu tadašnju odluku kritizirala te ju je shvatila kao znak potpore Moskvi.

Od početka sukoba u Ukrajini Goran Bregović rijetko komentira ratno stanje. U svibnju je za talijanski Corriere della Sera rekao 'da žali sve mrtve, vojnike i civile, Ukrajince i Ruse'.

'Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Goran Bregović i njegov bend večeras neće moći nastupiti na festivalu iz razloga koji su izvan kontrole organizatora ili umjetnika', objavili su u nedjelju organizatori Guitar Music Festivala, koji se održava sat vremena vožnje od glavnoga grada Kišinjeva.

'Nažalost, nije im dopušten ulazak u Republiku Moldaviju, premda su već sletjeli u zračnu luku', stoji u poruci uprave festivala, objavljenoj na Facebooku.

Organizatori festivala su na internetskim stranicama objavili Bregovićevu reakciju na potez Moldavije.

On je kazao da je 'jako razočaran' te se ispričao publici i izrazio žaljenje jer nije dobio "nikakvo službeno objašnjenje" za takvu odluku.

'Gostujem sa svojim glazbenicima posvuda u Europi i dosad nikad nisam naišao na poteškoće', dodao je.

Granična policija je rekla da su organizatori bili unaprijed obaviješteni o ovoj zabrani koja je na snazi još od 2022. godine, a donesena je u kontekstu 'sigurnosnih mjera' o kojima je odlučeno u suradnji s obavještajnim službama i međunarodnim partnerima.