NOVI PLANOVI SPLITSKOG PJEVAČA

Goran Karan: 'U ovoj životnoj dobi, sve mi je više bitno nastaviti putem kojim me vodi srce'

22.02.2018 u 18:18

Bionic
Reading

Nakon uspješne prošle godine u kojoj je proslavio 30 godina glazbene i 20 godina solo karijere, splitski pjevač novu je počeo snimanjem video spota 'Moja košulja'. Goran Karan trenutno se sprema za veliki koncert kojeg će krajem travnja održati u KD Vatroslav Lisinski, a za tportal je ispričao sve o uspjehu mjuzikla 'Naša bila štorija' za koji kaže da mu je najljepša glazbena uspomena u životu, gdje je stao s pisanjem svog književnog prvijenca 'Oriđinal' te na kakve se svjetske turneje sprema

Za Gorana Karana 2018. će biti uistinu značajna godina. Za tjedan dana, među ostalim izlazi njegov novi album. Od prošlog 'Čovik tvoj' prošlo je pet godina, a njegova vjerna publika s nestrpljenjem je čekala nove pjesme. Zašto je toliko dugo čekao s novim uratkom?

'Ako uzmete u obzir da smo Nenad Ninčević i ja lani imali praizvedbu mjuzikla 'Naša bila štorija', i da je u izdanju Scardone objavljen i istoimeni album sa šesnaest pjesama, na kojem sam i koautor i pjevam, zapravo i nije bila tolika pauza. Sama 'Štorija' je uzela jako puno vremena, energije i ljubavi a uz nju, napisao sam i snimio još desetak pjesama. Bilo je i izuzetno puno koncertnih aktivnosti, otvorila su nam se vrata Poljskog, Slovačkog i još nekih tržišta. To je sve valjalo pripremiti i odraditi u skladu s visinom zadatka, tako da je svo to vrijeme bilo izuzetno radno', ispričao nam je Goran Karan

Otkrio je kakav će biti novi uradak te hoće li biti kakvih noviteta ili pepoznatljiv zvuk.

'U ovoj fazi mojeg bavljenja glazbom i ovoj životnoj dobi, sve mi je više bitno nastaviti putem kojim me vodi srce. To znači da pišem i pjevam, a pogotovo snimam, isključivo pjesme koje me predstavljaju onakvog kakav sam sada. U tom glazbenom sazrijevanju ima mojh prepoznatljivosti, ali i muzike kakvu još nisam ni stvarao ni pjevao. Imao sam veliku čast i zadovoljstvo raditi s najvećim meštrima, od Big Blue, preko pokojnog čarobnjaka Zdenka Runjića, pa Zrinka Tutića, Arsena Dedića, Nenada Ninčevića, Rajka Dujmića... i svaka je ta suradnja iznjedrila divne emocije kroz razne žanrove. Na albumu 'Glas juga' sam, kao i na nekoliko posljednjih albuma, jako autorski angažiran, tako da sam na taj način prisutan u svim pjesmama, a svoje srce na pjevanje su mi dali i Neno Ninčević, Rajko Dujmić i Ivica Brnas. Što se tiče produkcije, i tu su u akciji dobro poznata lica i prijatelji Nikša Bratoš i Nenad Šiškov su oplemenili pjesme svojom ljubablju i umijećem u svojstvu producenata', kaže pjevač.

  • +6
Goran Karan Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pitali smo u kojoj je fazi knjiga koju piše. Riječ je o njegovom prvom književnom uratku koji će poslužiti kao priručnik mladim glazbenicima, a bit će tu sadržaja korisnog za sve ljubitelje glazbe.

'Knjiga čeka autora. (smijeh) Šalim se, ali knjiga je bila malo stavljena sa strane iz par objektivnih razloga. Naime, iskustvo postavljanja 'Naše bile štorije', stalnih operacija i kontakata s velikim brojem sjajnih kolega, je nešto što zaslužuje biti u knjizi koja se zove 'Oriđinal'. Neke stvari sam poželio prvo doživjeti, kad je već bila takva prilika. Pa je došlo i snimanje albuma, tako da nisam imao tri mjeseca potrebna da se slegne sve što želim reći. Ove godine želim to završiti, i time otvoriti novo poglavlje. Još samo da laptop dođe sa servisa!', kaže kroz smijeh.

Mjuzikl koji toliko spominje donio mu je kaže, najljepšu glazbenu uspomenu cijelog života.

'Premijera u Splitu u velikoj dvorani ŠC Gripe je bila emocionalna katarza, jedan ogroman izazov s ulogom -biti ili ne biti. Tu si doma, tu si najizloženiji i odgovornost je najveća. A mjuzikl je, prema dramskoj akademiji, najsloženija scenska forma jer uključuje i pjevanu i govorenu riječ, glazbu, ples i pokret, dramaturgiju, kostimografiju, koreografiju, scenografiju, rasvjetu, razglas, video tehnologiju. Ma sve! Sjajni kolege Severina, Giuliano, Danijela, Tedi Spalato, Stefan Kokoškov, Mirella Meić i Zorica Bučić su, kao i ja, u Splitu kod svoje kuće, tako da je i njima bilo zaista stalo da se Štorija najbolje dogodi. Tu su odista srcem bili i naši glumci Joško Ševo, Andrea Mladinić, Ivo Perkušić, Đana Kuzmanić i Luka, pa Vagabundo band, Nikša Bratoš, Ivica Popeskić, odlična redateljica Nina Kleflin, Matija Vuica, plesači, pa operativci Giovanni Kovačević, moj sin Ivan, tonci, rasvjeta i video team. Puno, puno dobrih ljudi. A za nikoga, ali baš nikoga, nismo planirali zamjenu! Dakle, sve ili ništa. A tu večer nam je i dragi Bog namignuo, pa se čudo dogodilo i nama i publici. Bilo je sretnih suza i radosna smijeha', ističe.

Izvor: Društvene mreže

Nakon premijere nastupali su u Zagrebu u dvorani Dražena Petrovića, u Ljubljani u Tivoljiu, u Mariboru u Taboru, sve redom pune dvorane. 'Publika je svugdje bila izvanredna, pa smo s velikim gušton reprezentirali Split, Dalmaciju, mladost i ljubav. A biće tih predstava još. Jer, razgovarajući sa svojim prijateljima iz predstave, došli smo do toga da nam je svima Štorija - gušt. Dakle sretan, zadovoljan, zahvalan. Sve od navedenog', izjavio je pjevač.

Poznato je kako je popularan i tražen van granica Hrvatske. Prošle godine je, uz redovne koncertne aktivnosti, imao devet nastupa u Slovačkoj.

'Ove godine imamo desetak koncerata u Poljskoj, tu je i Slovačka, a ići ćemo i u Tursku. Međutim, u trenutnom fokusu mi je par vrlo bitnih domaćih nastupa. U Zagrebu, 23. travnja u dvorani Vatroslava Lisinskog. Vagabundo band i ja predstavljamo album 'Glas juga' uz pomoć glasova juga. Gosti su nam Severina, Petar Grašo i Providenca, jedva čekamo zagrijati Zagreb. A u planu je i lijep splitski koncert, na ljeto. Uz to će vjerovatno i 'Naša bila štorija' na put, pa Bog zna dokle ćemo stići. Tek smo počeli, najbolje dolazi!', poručio je Goran Karan.