sjećanja glazbene dive

[FOTO/VIDEO] Radojka Šverko: 'David Bowie i ja smo švercali mačiće u avionu, bili smo neko vrijeme u kontaktu, a znao me i nazvati'

10.01.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Naša pjevačka diva impresivnog glasa Radojka Šverko iza sebe ima više od 50 godina impresivne glazbene karijere, a sada je osim o svom muzičkom angažmanu progovorila i o svom odnosu s legendarnim glazbenikom Davidom Bowiejem

David je bio, rekli bismo, zgodan dečkić, simpatičan. Nije bilo tad, kako ja volim to reći, ‘zvjezdastog’ statusa. Družili smo se u dva navrata, prisjetila se Radojka Šverko(72). Bilo je to 1969. godine na festivalu u blizini Firence i drugo druženje hrvatske glazbene dive s Davidom Bowiejem. Oboje su bili na početku karijere, a prije talijanskog druženja natjecali su se i na festivalu na Malti. Oba puta Šverko je pobijedila Davida Bowieja, donosi 24 sata.

Šverko je podijelila dio sjećanja vezanih uz Bowieja kada je zajedno s poznatim glazbenikom bila smještena u dvorcu u termama Monsumanno. - Sjećam se da smo svi bili smješteni u dvorcu, a bila su posebna pravila, bilo je to specifično. Zbog očuvanja baštine i svih vrijednosti nismo smjeli ulaziti u obući ‘izvana’, odnosno u onoj u kojoj smo bili izvan dvorca. Svi smo dobili obuću za hodanje u dvorcu. Nekima je, s obzirom na navike, to bilo malo čudno. David je tamo bio sa zaručnicom Angie, no nisu se isticali - rekla je Šverko za 24 sata.

  • +12
Radojka Šverko Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Prisjetila se i zgode kada je zajedno s Bowiejem spasila nekoliko mačića pronađenih uz dvorac u kojem su bili smješteni te kako su ih zajedno 'prošvercali' u zrakoplov. 'Prošvercali smo ih u dvorac, pazili na njih, a krenuli su s nama i na put. Zajedno smo išli avionom, a u torbe smo sakrili mačiće i prošvercali ih. Mislim da je jedan otišao s glazbenikom iz Nizozemske, a dva je uzeo David', prisjeća se Šverko.

Ta ih je avantura na neki način još više zbližila, ostali su u kontaktu i poslije toga. Čuli su se, slali su si pisma, a često su razgovarali i o sudbini spašenih mačića, zaključila je Šverko za 24 sata.

David Bowie – Life On Mars? Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube