HIT IZ 1973. GODINE

O 'Angie' su svi pjevali, no jeste li znali za koga su je Mick Jagger i Keith Richards napisali?

09.10.2019 u 06:39

Bionic
Reading

Pjesma 'Angie' snimana je u studiju u studenom i prosincu 1972., a osam mjeseci kasnije puštena je u eter i postala dijelom povijesti. Za nju su zaslužni Mick Jagger i Keith Richards, a kome je doista posvećena, nagađa se o tome već godinama

Iako su kao autori 'Angie' potpisani Mick Jagger i Keith Richards, svima je itekako jasno da ju je gotovo u potpunosti napisao Richards. U glazbeni studio Rolling Stonesi ušli su 1972. i tijekom studenog i prosinca te godine snimili ovu baladu za akustičnu gitaru.

The Rolling Stones - Angie (1973.) (Original Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Priču o kraju jedne ljubavi uz klavir je pratio Nicky Hopkins, a aranžirao ju je Nicky Harrison. U eter je puštena u kolovozu 1973. godine i odmah je dospjela na vrh liste US Billboard Hot 100, kao i na peto mjesto UK singlova. Čak pet tjedana čvrsto se držala na prvom mjestu top lista u Kanadi i Australiji, kao i u brojnim zemljama u Europi i diljem svijeta.

Zanimljivo je da su je neki glazbeni urednici zbog njezine dužine skratili na tek tri minute, no ipak je najzanimljivija priča o tome kome je posvećena.

Nagađanja su krenula odmah nakon što je pjesma ugledala svjetlo dana, a zanimanje ne prestaje ni danas. U jednoj od priča ona je posvećena prvoj supruzi Davida Bowieja, Angeli, no neki su tvrdili kako je Angie zapravo novorođena kći Keitha Richardsa, Dandelion Angela, a ima i onih koji su bili uvjereni da je riječ o glumici Angie Dickinson.

U intervjuu koji je dao 1993. godine Keith Richards potvrdio je kako ga je upravo ime njegove kćeri inspiriralo za naziv pjesme, da bi 2010., u svojim memoarima 'Life', istaknuo da ga je nasumce odabrao dok je pisao pjesmu, dok još nije znao da će svoju kćer nazvati Angela niti da će se uopće roditi djevojčica. Uz sve to dodao je kako inspiraciju za tu pjesmu nije pronašao ni u jednoj ženi.

Angie i Rolling Stones Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia / GP/MPI

'Zapravo, pjesma je o mojoj kćeri koja se baš bila rodila', govorio je Richards. Dandelion Angelu Richards, koja je rođena 1972. godine u Švicarskoj, dobio je u vezi s Anitom Pallenberg, tada ovisnicom o heroinu koja je željela otići na pobačaj, no nije uspjela na vrijeme otputovati u Veliku Britaniju.

Nakon što im se rodila kći Keith i Anita odlučili su da je za djevojčicu najbolje da živi s Doris Richards, Keithovom majkom, na selu u Velikoj Britaniji. Dandelion Angela odrasla je daleko od svijeta u kojem je živio i živi njezin otac, a danas se koristi svojim srednjim imenom - Angela.

Ipak, prema pisanju britanskog magazina New Musical Express, pjesmu, točnije njezine riječi, inspirirala je Marianne Faithfull, odnosno njezin prekid s Mickom Jaggerom. Kome je doista posvećena, znaju samo oni.