FILM O ŽENI, MAJCI I KĆERI

[FOTO] U Puli održana hrvatska premijera Ogrestinog filma 'Plavi cvijet'

21.07.2021 u 09:20

Bionic
Reading

Na velikom platnu pulske Arene u utorak je održana hrvatska premijera filma nagrađivanog redatelja Zrinka Ogreste s Vanjom Ćirić i Anjom Šovagović Despot u glavnim ulogama

Na premijeri su uz redatelja Ogrestu bile i glavne glumice Anja Šovagović Despot, kazališna glumica Vanja Ćirić, kojoj je ovo prva glavna uloga na filmu, i debitantica Tea Harčević, studentica glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koja u filmu ima važnu ulogu.

Film 'Plavi cvijet' film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovu je središtu sredovječna Mirjana, službenica u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Autori scenarija su Ivor Martinić i Zrinko Ogresta, a u filmu osim Vanje Ćirić, Anje Šovagović Despot i Tee Harčević glume još Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica i Alen Liverić.

Film je nastao u produkciji Inter filma iz Zagreba i Zillion filma iz Beograda, sniman je u listopadu 2019. godine u Zagrebu, a krajem prosinca te iste godine španjolski filmski portal FILMIN uvrstio ga je među 101 najiščekivaniji film u 2020. godini.

  • +10
Premijera filma 'Plavi cvijet' na Pula film festivalu Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Svjetsku premijeru 'Plavi cvijet' je imao u travnju 2021. u sklopu glavnog programa 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, gdje je osvojio treću nagradu publike.

Početkom srpnja Ogrestin je film nominiran za međunarodnu nagradu 'East-West. Golden Arch' koja se dodjeljuje najboljim filmskim ostvarenjima s prostora Euroazije i uključuje izabrane filmove iz 33 zemlje.

Pozvan je i u glavni natjecateljski program 28. Festivala europskog filma Palić, jednog od najvažnijih filmskih festivala u zemljama u okruženju, s posve europskim sadržajem, koji se održava od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici.