IZMEĐU 12 IZABRANIH FILMOVA

'Plavi cvijet' Zrinka Ogreste u glavnom programu 28. Festivala europskog filma Palić

06.07.2021 u 23:38

Bionic
Reading

Film Zrinka Ogreste 'Plavi cvijet' pozvan je u glavni natjecateljski program 28. Festivala europskog filma Palić koji će se od 17. do 23. srpnja održati na Paliću i Subotici, a riječ je o jednom od najvažnijih filmskih festivala u zemljama u okruženju, s posve europskim sadržajem

Festival predstavlja najkvalitetnija djela suvremene europske kinematografije i njeguje tradiciju autorskog i umjetničkog filma, priopćili su iz Interfilma u utorak.

Glavni natjecateljski program čini 12 izabranih filmova koji su svjetske premijere imali na središnjim svjetskim festivalima i posvećen je europskim djelima koja potiču pitanja o sudbini europskog čovjeka, ukazujući na raskoš i važnost različitosti unutar europskog prostora.

Film 'Plavi cvijet' film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovu je središtu sredovječna Mirjana, službenica u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Scenarist filma je Ivor Martinić uz suradnju redatelja Ogreste, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Producent filma je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, a autori glazbe Dino Osmanagić i Kristijan Koščica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Plavi cvijet' snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije, a snimljen je uz potporu HAVC-a i FCS-a. Film će hrvatsku premijeru imati 20. srpnja na 68. pulskom filmskom festivalu.

Film je sredinom travnja doživio svjetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala, a prije nekoliko dana nominiran je za međunarodnu filmsku nagradu 'East-West Golden Arch'.