svakog četvrtka u 21:00h na kanalu FOX

Elizabeth McGovern o novoj hit seriji „Rat svjetova“: „U ovoj interpretaciji rata svjetova katastrofa pogađa cijeli svijet, a ne samo Ameriku!“

04.11.2019 u 13:44

Bionic
Reading

Smještena u sadašnjicu Europe, serija „Rat svjetova” suvremeni je pogled na bezvremensku priču H. G. Wellsa i govori o suočavanju s nečime nepoznatim i drugačijim od nas samih. Glavna glumica Elizabeth McGovern odgovorila nam je na nekoliko pitanja vezanih uz ovu hit seriju

Možete li nam reći nešto o vašem liku? Koga glumite?

Elizabeth: Glumim Helen Brown, ženu koja je zbog novonastale situacije prisiljena propitati sve u što je cijeli život vjerovala. Njenog bivšeg muža Billa tumači Gabriel Byrne. Kataklizma se događa upravo kada Bill pokušava ispraviti pogreške koje je počinio tijekom braka, dok Helen pokušava nastaviti svoj život bez muža. Napad vanzemaljaca pomoći će Billu u nastojanju da se pomiri s bivšom suprugom. Na koji način, to ćete otkriti ako pogledate seriju.

Kako se Helenin lik razvija tijekom serije?

Elizabeth: Serija počinje tako da je Helen dosta odbojna prema Billu. No kataklizma ih zbližava i što priča ide dalje to je njihov odnos sve prisniji. Helen se ponovno emotivno otvara Billu i pušta ga u svoj svijet jer se nalaze u situaciji u kojoj će im to pomoći da prežive.

Što vas je prvo privuklo „Ratu svjetova“?

Elizabeth: U priči mi se jako svidjelo to što autora zanima što se događa sa stvarnim ljudima koji su sudionici kataklizme koja bi mogla okončati svijet i način života kakvog poznajemo. Činjenica da bi svijet mogao nestati stavlja vaše prioritete, odnose s drugim ljudima te vas same na kušnju. To me se dojmilo. Puno mi je zanimljivije što autora zanimaju likovi, a manje bavljenje čudnim umjetnim bićima iz svemira koji nas napadaju.

Vrlo je zanimljivo promatrati kako prisutnost vanzemaljaca utječe na ljude i njihove živote. To vas tjera na razmišljanje o tome koji je smisao života jer se nađete u situaciji da morate redefinirati život kakav poznajete. Stoga je izazovno saznati kako se likovi, svaki za sebe, suočavaju s ovom situacijom. Scenarij se fokusira i propituje taj aspekt priče, i to je ono što me je najviše privuklo.

Koji vam je bio najveći izazov u tumačenju ove uloge?

Elizabeth: Pa, uglavnom je moje iskustvo bilo u potpunosti pozitivno i veliko zadovoljstvo jer sam radila s ljudima koje jako volim. Mislim, imati priliku surađivati s Gabrielom Byrneom ili s redateljem Gillesom (Coulierom) je fantastično. Iza mene je duga karijera pa znam koliko se rijetko događa da surađujete s osobama koje vas toliko nadahnjuju. Dakle, ja sam stvarno zahvalna i snimanje je bilo prilično jednostavno. Donekle je bilo izazovno to što se ovakve televizijske serije moraju snimati vrlo brzo, a u ovoj priči ima puno skokova u radnji, osobito zbog pragmatičnosti načina na koji se snima. Ponekad se čini da preskačete osam epizoda, da idete osam sati unaprijed, a potom se opet vraćate unatrag, umjesto da snimate uobičajenu dvosatnu priču. Izazov je u tom procesu držati sve konce u rukama.

Radujete li se gledanju ove serije?

Elizabeth: Da, vrlo. Jedan od razloga jest taj da u seriji postoji toliko paralelnih priča o kojima ništa ne znam jer u njima Helen nije sudjelovala budući da se događaju širom svijeta. To je ono što mi se sviđa u ovoj interpretaciji Rata svjetova. Katastrofa pogađa cijeli svijet, a ne samo Ameriku, kao što bi i bilo da se to zaista dogodi. Tako da upoznajete ljude iz svih sfera života i iz različitih zemalja, a sve ih povezuje zajednički nazivnik napada. To je snaga koja nas sve ujedinjuje.

Smještena u sadašnjicu Europe, serija „Rat svjetova” suvremeni je pogled na bezvremensku priču H. G. Wellsa i govori o suočavanju s nečime nepoznatim i drugačijim od nas samih. Kada astronomi otkriju signal iz druge galaksije, čovječanstvo napeto iščekuje prvi kontakt. No kada prvi svemirski brodovi počnu napadati ljude i razarati gradove, preživjeli se počinju pitati zašto su nas izvanzemaljci naumili uništiti. „Rat svjetova” je odličan spoj drame i najbolje znanstvene fantastike, a svakog četvrtka u 21:00h na kanalu FOX možete pratiti dva nova nastavka.