TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Dragulj američke produkcije koji Nova TV tretira kao smeće

19.05.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Od 16. svibnja na DomiTV počinje emitiranje druge sezone jedne od najuzbudljivijih aktualnih američkih TV serija - 'Pravednika', u kojoj Timothy Olyphant glumi svojeglavog šerifa u državi Kentucky. Nova i DomaTV time se još jedanput pokazuju kao televizijske kuće koje na međunarodnim sajmovima znaju 'upecati' dragulje inozemne produkcije, a onda ih tretirati kao drugorazrednu robu koja se emitira ili u vampirskom terminu ili na sekundarnoj kanalskoj ispostavi koja je inače rezervirana za reprize i svakojaka čudaštva. Jer primarne su im, naravno, turske ljigotrakavice i domaći tabloidni šubidubidu

Kada bi vas netko upitao da na prvu loptu procijenite koja domaća televizijska kuća otkupljuje najbolje strane serije, sigurno ne biste bez puno razmišljanja ispalili: 'Nova i Doma TV!' Nemoguće je da vam takvo što padne na pamet vezano uz te dvije televizijske kuće jer kada god čovjek na daljinskom pritisne gumbić povezan s njihovim programima, netko na njima plače na turskom ili oduševljeno izvješćuje o kobajagi glamuroznim događajima s domaće seljoberske estrade, a i to samo na NovojTV. Na Domi je situacija još blesavija - od latinoameričkih sapunjara koje njihovi tvorci vjerojatno dijele u sklopu humanitarne pomoći tranzicijskim zemljama jer ih nitko drugi priseban ne bi otkupio, preko repriza bisera domaće produkcije kao što je 'Naša mala klinika' pa sve do iritantnih američkih sitcomova iz osamdesetih ('Puna kuća'), taj kanal djeluje kao odlagalište svega onoga što NovaTv ima u arhivu, a žao joj je baciti, pa nek pojedu siromašni susjedi.

No vjerovali ili ne, Nova i DomaTV za svojega su postojanja prikazale nezanemariv broj vrhunskih stranih serija. Tek im je poneku, poput 'Momaka s Madisona' i 'Domovine' uspjela preoteti javna televizija, a još bi se rjeđe za takve dragulje s njima otimao RTL, koji se još tamo negdje od prestanka emitiranja 'Uvoda u anatomiju' prestao i pretvarati da je ozbiljna televizija. No Nova i Doma uporne su u toj mimikriji. Otkad postoje, emitirale su - i to ću sada nabrojati samo ono što mi bez pretraživanja po interntu pada na pamet: 'Na putu prema dolje' (Breaking Bad), 'Opasnu igru' (Damages), 'Tudore', 'Doktora Huffa', 'Dva metra pod zemljom' (Six Feet Under), 'Buffy' i 'Angela'. Sve bi to bilo divno da se u slučaju ama baš svake od tih serija nisu potrudili da ih nitko ne gleda. Pitajte samo nekoliko svojih poznanika znaju li uopće da se 'Breaking Bad' emitirao na nekoj domaćoj televiziji - sigurno će vam odgovoriti da nije jer se serija rutinski prikazivala u terminima (prilično) poslije ponoći, a ni najave u programu NoveTV nisu bile baš bombastične. Slično je i s DomomTV. Osim na samome početku, kada su nas zavarali lažnim obećanjem utjelovljenim u prikazivanju 'Damagesa' u udarnom terminu, dobre su serije rutinski zakapane među beskrajne naslage bofla i repriza šunda, pa su gledatelji i prestali očekivati da se ondje prikazuje išta zanimljivo.

A sada su. u svjetlu takve kontinuirane prakse, najavili da od 16. svibnja na DomiTV počinju s prikazivanjem druge sezone serije 'Pravednik'. Većina gledatelja, zahvaljujući svemu gore opisanom, nema blage veze ni da su ikada i prikazali prvu, a bilo kakve najave kojima bi ih zainteresirali vrlo su slabe. Jasno je da nikome na Novoj ni Domi nije osobito stalo do takvih serija, što je golema šteta jer 'Pravednik' je nešto što bi gledateljstvo sigurno dobro prihvatilo kada bi se, recimo, prikazivalo u terminu od 22h na Novoj. Ta serija, doduše, nije toliko opjevana kritičarskim panegiricima kao 'Breaking Bad' ili 'Dva metra pod zemljom' niti je prati toliko fanatična vojska obožavatelja kao 'Igru prijestolja', ali je unatoč tome iznimno zanimljiva, pametna, brza, uzbudljiva i privlačna, pogotovo u drugoj sezoni čije emitiranje slijedi na DomiTV. Svojeglavi šerif iz Kentuckyja, Raylan Givens, u njoj se, osim s vlastitim problemima, bori s moćnom zločinačkom obitelji na čelu koje je Mags Bennett u kolosalnoj izvedbi američke glumice Margo Martindale. Martindale je u toj sezoni ostvarila jednu od najupečatljivijih uloga u skorijoj televizijskoj povijesti, a domaći gledatelji, nažalost, vjerojatno će je propustiti jer nemaju pojma da je mogu pogledati na tek nekoliko gumbića udaljenoj DomiTV.

Foršpan za drugu sezonu serije 'Pravednik' ('Justified')

Budući da nema nikakvih naznaka da će se praksa zatiranja dobrih serija na Novoj i DomiTV promijeniti u dogledno vrijeme, apelirala bih zato na odgovorne u tim kućama da prestanu otkupljivati najbolje strane serije. Nemam pojma zašto to uopće čine - možda zbog imidža, možda imaju neku kvotu vrhunskih serija iz strane produkcije koju nastoje ispuniti, možda ih stvarno vole, ali kao i većina ograničenih domaćih televizionara ne shvaćaju da one nisu 'otrov za gledanost', nego da je otrov za gledanost njihovo slaganje programa. Da ljudima, naime, u udarnom terminu ponudiš kvalitetan sadržaj i prestaneš ih šopati zatupljujućim smećem, gledali bi kvalitetan sadržaj. Pogotovo kada je riječ o serijama kao što je 'Pravednik'. Nije da se od njih traži prikazivanje eksperimentalnog kazahstanskog filma u osam navečer. No štogod bili razlozi, bilo bi vrijeme da se s tim završi. Bilo bi vrijeme da se prestanu praviti važni u priopćenjima za javnost kada je po rasporedu očito da im do takvih serija nije stalo. Prestanite ih otkupljivati, dragi Novajlije i Domajlije. Vratite se svojem boflu, a neka se dobrim serijama pozabavi netko tko će ih znati cijeniti.