ove nedjelje

Dokumentarac o Arsenu Dediću otkriva nepoznate detalje o tom velikanu

28.10.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Uvijek najbolji u svemu, uporan, ciničan, romantičan i drugačiji, bio je to Arsen Dedić o kojem je snimljen dokumentarni film u sklopu serijala 'A Porina dobiva...'. Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo, rekao je Arsen u svojim stihovima, a ovu nedjelju, 1. studenog u 20:10 sati na Prvom programu HRT-a, saznat ćemo kako je to zapravo istina, stoji u najavi

Dušan Šarac u dokumentarcu otkriva vječnu Arsenovu želju da u svemu bude najbolji. Kao dokaz tome, njegov sin Matija Dedić navodi kako je Arsen nakon završetka srednje glazbene u Šibeniku, došao u Zagreb i upisao 4. razred srednje škole – opet. Učinio je to kako bi bio siguran da prije odlaska na Muzičku akademiju zna sve što treba znati. Kroz film saznajemo i pod kojim je pseudonimima pisao i zašto ih je uopće morao koristiti.

U dokumentarcu o njemu govore i Branko Viljac, Ivo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo. A jedna od najznačajnijih osoba, kako u hrvatskoj glazbi, tako i u Arsenovom životu, otkriva nam kroz film detalje upoznavanja i suživota s njim. Gabi Novak ispričala je kako je sve počelo pozivom na pašticadu kod Arsenove majke.

Arsen Dedić je na neki način uvijek bio ispred svog vremena. Pjesme koje nisu odmah prihvaćene ili nagrađivane, redovito su sve do jedne nakon nekog vremena postale – klasici. Najčešće takvim umjetnicima, slava dolazi poslije. Poštovanje prema njemu i njegovom radu došlo mu je, nasreću, za života, iako je na prihvaćanje mnogih pjesama morao čekati. I čekao je strpljivo, skladao, pisao, objavljivao, ostavljajući nam nešto neprocjenjivo.

Serijal 'A Porina dobiva...' u kojem se prikazuje 12 dobitnika Porina za životno djelo, krenuo je s prikazivanjem u zadnjem tjednu rujna. Ovo je šesti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović i Zdenku Runjiću. Ovo su umjetnici i ansambli čije nam životne priče tek slijede: Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani. Scenarist i redatelj serijala je Toni Volarić.