strastveni ljubitelj jazza

Čedo Prodanović: 'Ne slušam turbo folk, a ni pop mi nije prvi odabir'

21.04.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Nekadašnji tužitelj, jedan od najboljih hrvatskih odvjetnika Čedo Prodanović već nekoliko mjeseci kreira 'Glazbenu kancelariju' na Yammatu, emisiju o jazzu. U njoj svoju ljubav prema toj vrsti glazbe uspješno prenosi na slušatelje, ljubitelje jazza, a privukao je i brojnu publiku koja ga dosad nije slušala. Za tportal je ispričao kako se snašao u radijskim vodama

''Glazbena kancelarija' se izgleda sluša, na neki način je već etablirana - po informacijama koje dobivam, reakcije su, barem one meni dostupne, pozitivno iznenađenje. Očito se takvo što od mene nije očekivalo', kaže ugledni odvjetnik.

Veza zagrebačkog odvjetnika s jazzom stabilna je i duga, datira od kraja 1960-ih. Razvijao se od soula, bluesa, R’n’B-a do jazza. Danas ima zavidno bogatstvo LP-a i CD-a, a kad su obaveze dopustile, pohodio je brojne i koncerte i festivale.

'U zadnje vrijeme sam slušao dva fantastična koncerta Tonyja Momrellea u Muzičkoj akademiji i Johna Scofielda u SC-u. Momrelle, koji je inače pjevač Incognita, apsolutno je pozitivno iznenađenje. Uživo je bitno bolji nego na snimkama, stvorio je odličnu atmosferu, očito je posebno reagirao na ushićenje publike. Jedan od najboljih koncerata koje sam čuo u životu. John Scofield je po ne znam koji put promijenio žanr, svirao je obrade poznatih country pjesama s albuma 'Country for old men' i opet oduševio svojom virtuoznošću sviranja gitare, a još više prekrasnim aranžmanima poznatih pjesama koje su u jazz obradi gotovo neprepoznatljive, meni puno draže', ispričao je odvjetnik koji je nikada nije naučio svirati nijedan instrument, ali je u gimnaziji pjevao u zboru u kojem su među ostalim bili i Krunoslav Cigoj, Josipa Lisac, Vjekoslav Šutej i Dubravka Zubović.

Glazbu sluša kad god stigne, ali nažalost, kaže, nema baš previše vremena. Kad je o drugim glazbenim stilovima riječ, voli i cijeni Majke, a sviđa mu se i Elemental, Tamara Obrovac s Transhistria Ensembleom.

'Nikad ne slušam turbo folk, a ni pop muzika mi nije baš prvi odabir', ističe.

A sluša li jazz i njegovu emisiju njegova partnerica Jadranka Sloković? Odvjetnik bez zadrške odgovara:

'Jadranka baš i ne sluša moju emisiju, termini emitiranja su takvi da obično ne stignemo slušati. Osim toga, tišina je za nju najbolja muzika.'