U OBITELJI JE GOTOVO STOLJEĆE

Broš kojeg je princeza Charlotte nosila na kraljičinom sprovodu ima posebnu priču

23.09.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Dijamantni broš u obliku potkove, kojeg je princeza Charlotte nosila na državnom sprovodu kraljice Elizabete II, nalazi se u kraljevskoj obitelji gotovo stoljeće i ima posebnu priču

Odlazak princeze Charlotte na sprovod kraljice Elizabete II, u ponedjeljak 19. rujna, za sedmogodišnjakinju je bio poseban. Naime, toga je puta dobila i priliku prvi se puta u javnosti pojaviti sa svojim prvim brošem, dijamantnom iglom u obliku potkove koji joj je darovala upravo prabaka, kraljica Elizabeta II.

Trebalo je nekoliko dana da britanski mediji pronađu detalje o istom, pa se doznalo da je ovaj skupocjeni komad zapravo bio broš koji je pripadao majci kraljice Elizabete II, kraljici majci.

Ona ga je pak prvi puta nosila 1929. godine, što se vidi na fotografiji koja se našla u njezinoj konjičkoj knjižici, a ostavila ga je u nasljedstvo starijoj kćeri koja je cijeloga života obožavala konje. Kraljica Elizabeta II broš je odlučila ostaviti pak u nasljedstvo svojoj praunuci Charlotte.

  • +26
Princ George i princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Malena princeza dijamantni je broš nosila na lijevoj strani svog crnog kaputa na kraljičinom sprovodu, prabaki u čast. Kraljica Elizabeta za života je bila poznata po svojoj impresivnoj kolekciji broševa i često je posezala za kraljevskim nakitom koji je za nju imao sentimentalnu vrijednost. Broševe je nosila i kao diplomatsku gestu na inozemnim putovanjima, a tu njezinu modnu lekciju vjerno su slijedile sve žene iz njezine obitelji, stoga su joj time i na sprovodu odale počast.

Tako je Kate Middleton nosila dva upečatljiva komada koja su bila dio osobne kraljičine kolekcije - Bahrain Pearl Drop naušnice i bisernu ogrlicu s dijamantnom kopčom. Meghan Markle nosila je biserne i dijamantne naušnice koje joj je kraljica poklonila 2018. godine kada su prvi puta njih dvije zajedno negdje se pojavile.

Kraljica Camilla nosila je pak broš Hesse kraljice Viktorije, s dijamantnog jubileja, dok je Sophie, grofica od Wessexa odabrala crni slamnati šešir za jahanje, kao posveta kraljičinoj cjeloživotnoj opsesiji jahanjem.