MAURICE TEMPELSMAN

Brakovi s Kennedyjem i Onassisom svima su poznati, no pravu je sreću Jackie Kennedy spoznala tek s muškarcem o kojem se najmanje zna

17.09.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Nakon što se prije točno 67 godina, 12. rujna 1953., udala za Johna Fitzgeralda Kennedyja, Jacqueline Bouvier ušla je u povijest kao supruga američkog predsjednika koji je svoj život izgubio u atentatu. Nakon njega skrasila se s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onassisom, no zapravo se najmanje zna o posljednjem muškarcu u njezinu životu - Mauriceu Tempelsmanu

Tijekom, nažalost, samo 64 godine života Jacqueline Kennedy Onassis prošla je apsolutno sve što se moglo proći - od najveće sreće do najgorih tragedija, od atentata na supruga, koji je potom izdahnuo na njezinim rukama, preko života s milijarderom, poznatim grčkim brodovlasnikom, do života daleko od očiju javnosti s uglednim i moćnim biznismenom.

Upravo je on, s njezinom djecom, stajao pored lijesa u crkvi St. Ignatius Loyola na Park Avenueu u New Yorku i svojoj voljenoj pročitao pjesmu autora Ithakabyja C.P. Cavafyja: 'I sada, putovanju je kraj, trajalo je prekratko, puno prekratko. No bilo je ispunjeno avanturama i mudrošću, smijehom i ljubavi, galantnošću i gracioznošću. Zbogom.'

Prije samo nekoliko dana, točnije 12. rujna, obilježena je godišnjica braka Jackie i njezina prvog supruga Johna Fitzgeralda Kennedyja, za kojeg se udala 1953. godine u Newportu, a zajedno su postali dijelom povijesti kao američki predsjednik i prva dama Amerike, ali i zbog atentata koji je izvršen na njega. Upravo je zbog atentata brak trajao tek deset godina, da bi se nakon pet godina žalovanja Jackie Kennedy udala za uglednog Grka i s njim provela sedam godina u braku.

Iako najmanje poznat, najdulje je trajala njezina posljednja veza s Mauriceom Tempelsmanom, koja spletom okolnosti nikada nije okrunjena brakom. Njihov odnos trajao je gotovo petnaest godina, od 1980. pa sve do njezine smrti 1994., kada je preminula od raka limfnih žlijezda. Tempelsmana je upoznala upravo 1975. godine, samo nekoliko mjeseci nakon smrti drugog supruga Aristotela Onassisa.

No parom su postali tek pet godina kasnije, 1980. godine. Židovski trgovac dijamantima i biznismen belgijskog podrijetla, koji je tada bio istih godina kao i Jackie, bio je u braku, no ljubav prema fatalnoj crnki bila je jača, zbog čega je ostavio suprugu Lily, s kojom ima troje djece. Iako je od supruge tražio razvod, ona mu ga nije dala, stoga je ostao u braku, ali i živio u nevjenčanoj zajednici s Jacqueline Onassis u New Yorku.

Iako je do tada bila navikla na život kojim je punila novinske stupce, ovoga je puta ostala diskretna i nije dopuštala da itko ima uvid u ono što radi, posvećujući se obitelji, svojim nasljednicima Johnu Jr.-u i Caroline, poslu urednice, ali i svojoj velikoj ljubavi Mauriceu Tempelsmanu. Smrću posljednjeg supruga Aristotela Onassisa naslijedila je 26 milijuna dolara, a u samo nekoliko mjeseci, zahvaljujući dobrim ulaganjima Tempelsmana, njezino se bogatstvo učetverostručilo. Naime kada je Onassis preminuo, upravo je Tempelsman 'uskočio' kako bi se brinuo o njezinim financijama, a ona odlukom da ih povjeri upravo njemu nije ni najmanje pogriješila.

Maurice Tempelsman, koji upravlja najvećom rezervom dijamanata u Americi, kretao se u utjecajnim krugovima. Poznata je njegova povezanost s Afrikom, osobito zemljama koje žive od pronalaska dijamanata, poput Angole, Bocvane, Namibije i Sierra Leonea, ali i Rusijom, dok je u Americi imao blizak odnos s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom. Jackie je upoznao još 50-ih, kada je dogovorio sastanak tada senatora Kennedyja s vlasnicima dijamantnih rudnika Južnoafričke Republike, no tek je desetljećima kasnije njihovo prijateljstvo preraslo u nešto više.

'Ovaj pažljiv židovski gospodin dao joj je prijeko potrebnu smirenost. Maurice se ne hvali okolo njome, kao što je to radio Onassis, koji je Jackie smatrao tek još jednim trofejom. Maurice, trgovac dijamantima, zna puno bolje od toga. Shvaća nju i njezinu poziciju, poštuje njezinu privatnost i čuva je', otkrio je svojedobno prijatelj Jackie Kennedy Onassis, Samuel Pisar.

Nažalost, brak za njih nikada nije bila opcija jer mu supruga, koja je živjela po židovskoj vjeri i uvjerenjima, nije dala razvod, no Jackie, ali i njezina obitelj, smatrali su ga dijelom svoje obitelji. Odlično se slagao s njezinom djecom, bio je uzvanik na vjenčanju njezine kćeri Caroline, a čak je dobio i 'blagoslov' njezine majke Janet Lee Auchincloss. Par se odlično slagao, a imali su i sličan ukus u umjetnosti i književnosti, često su razgovarali na francuskom, posebice dok bi uživali u restoranima na Upper East Sideu ili dok bi odlazili na duge šetnje Central Parkom, držeći se nježno za ruke.

On joj je bio i velika podrška u njezinoj uredničkoj karijeri, a i zajedno su skupljali umjetnine - on afričke, a ona grčke. Na odmore su odlazili u Martha's Vineyard, a čak su ugostili na Tempelsmanovoj jahti Relemar tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona i njegovu suprugu Hillary, samo godinu prije negoli je Jackie umrla.

Kada je Jackie dijagnosticiran rak, Tempelsman je postao njezina vjerna pratnja i nije se udaljavao od nje posljednjih mjeseci njezina života. To je išlo toliko daleko da je čak u njihovom domu napravio ured kako ju ne bi morao ostavljati, a i on ju je osobno vodio na liječenja.

'Ta ljubav i poštovanje, koju su oni imali, nešto je što se rijetko viđa. On ju je uvijek držao za ruku ili milovao po obrazu, a kada bi sjedili, glave su im bile spojene, baš poput divnog, starog para. Mamili su osmijehe gdje god bi se pojavili'', prisjetio se nakon njezine smrti jedan liječnik.

Iako mnogi smatraju da je prerano umrla, s druge se strane slažu da je ipak umrla sretna jer je napokon pronašla nekoga s kime je mogla ostarjeti.