NE ZAOBILAZI NI NOVE GENERACIJE

Prokletstvo američke obitelji Kennedy: Zla kob prati ih već sto godina, a tragedije se nižu jedna za drugom

13.04.2020 u 07:48

Bionic
Reading

Strašna pogibija Maeve Kennedy McKean, unuke američkog senatora Roberta F. Kennedyja, i njezinog osmogodišnjeg sina Gideona, koja je ovih dana rastužila mnoge, ponovno je na površinu izvukla ono o čemu se godinama pričalo - prokletstvo obitelji Kennedy, koje u konačnici nije zaobišlo ni nove generacije

Sasvim obična igra loptom majke i sina završila je tragično. Nakon što je lopta završila u zaljevu Chesapeake unuka američkog senatora Roberta F. Kennedyja, Maeve Kennedy McKean, s osmogodišnjim je sinom Gideonom sjela u čamac i krenula prema njoj. Što se točno dogodilo, nikome nije jasno. Dužnosnici američke obalne straže dobili su izvještaj da su 'dvije osobe viđene kako pokušavaju doći do obale' 16 kilometara južno od Annapolisa u Marylandu, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Nakon pretrage koja je trajala više od 26 sata i tijekom koje je pretraženo područje od 5887 kilometara majka nestale Kathleen Kennedy Townsend, ali i ostatak obitelji Kennedy, doznao je najgoru moguću vijest - da njihovoj kćeri i unuku više nema spasa.

'Bili smo u samoizolaciji u praznoj kući u vlasništvu Maevine majke u zaljevu Chesapeake, nadajući se da ćemo tako djeci pružiti više prostora nego što ga imamo kod kuće. Nakon što su Gideon i Maeve igrali kickball pored male plitke uvale iza kuće lopta je završila u vodi. Uvala je zaštićena i puno je mirnije nego u zaljevu. Pola sata kasnije primijetio ih je netko s kopna i pozvao policiju. Poslije toga više ih nitko nije vidio. Policija je pronašla kanu', izjavio je suprug i otac preminulih David McKean.

Stravična vijest šokirala je sve, ali i ponovno na površinu iznijela ono o čemu se već desetljećima priča - da je obitelj Kennedy zadesilo prokletstvo koje se očito prenosi s koljena na koljeno.

Prokletstvo Kennedyjevih Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zašto je tomu tako, nitko ne zna, no da ih doista već desetljećima ne zaobilaze nesreće, jasno je svima na sam spomen prezimena slavne obitelji. Postoje razne teorije zavjere, a jedna od njih seže u 20-e godine prošlog stoljeća. Priča je da je netko od članova obitelji nanio strašnu uvredu nekom rabinu koji ih je onda sve odlučio prokleti na tisuću godina.

Prokletstvo Kennedyjevih zabilježilo je seriju smrti, nesreća, ali i ostalih nevolja koje su zadesile članove te slavne američke obitelji. Iako su u to prokletstvo prvenstveno uvučeni nasljednici biznismena i oca bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, Josepha F. Kennedyja Sr., to se s godinama proširilo na bliske obiteljske prijatelje, poslovne suradnike, rođake...

Sve je počelo još 12. kolovoza 1944. godine, kada je vojni avion iznenada eksplodirao iznad Velike Britanije. U njemu je život izgubio Joseph P. Kennedy Jr., jedan od devetero djece Josepha F. Kennedyja Sr. i brat budućeg američkog predsjednika. Četiri godine kasnije u avionskoj nesreći u Francuskoj poginula je i Josephova kći Kathleen 'Kick' Kennedy, poznata i kao Kathleen Cavendish. Na letu od Pariza do Azurne obale, gdje je bila sa svojim oženjenim ljubavnikom, avion se iz nepoznatih razloga srušio, a obitelj Kennedy željela je zataškati sve zbog njezine skandalozne veze s oženjenim muškarcem.

Samo dva dana nakon što je prerano rođen, 9. kolovoza 1963., preminuo je i Patrick Bouvier Kennedy, sin Johna F. Kennedyja i Jacqueline Bouvier, da bi samo tri mjeseca kasnije, 22. studenog, život izgubio i sam američki predsjednik nakon što ga je tijekom njegova službenog posjeta Dallasu ubio Lee Harvey Oswald.

Pet godina nakon brata u noći svoje velike političke pobjede ubijen je i američki senator Robert F. Kennedy, a iako se činilo da je nakon toga prokletstvo nestalo, nije - 25. travnja 1984., nakon što se predozirao drogom, pronađen je mrtav Robertov sin David A. Kennedy, da bi 31. prosinca 1997. u skijaškoj nesreći život izgubio i njegov drugi sin, Michael LeMoyne Kennedy.

Stravične pogibije tu nisu prestale. Dvije godine kasnije, 16. srpnja 1999. godine, u još jednoj avionskoj nesreći život je izgubio sin Johna F. Kennedyja, John F. Kennedy Jr., a s njim je poginula supruga Caroline, kao i njezina sestra. Tijekom sasvim običnog vježbanja 16. rujna 2011. srčani udar doživjela je Kara Kennedy, kći Teda Kennedyja i nećakinja Johna i Roberta Kennedyja, da bi godinu kasnije, 16. svibnja 2012., samoubojstvo počinila Mary Richardson Kennedy, snaha Roberta F. Kennedyja.

Posljednja u nizu tragedija bila je ona 1. kolovoza 2019., kada je od predoziranja umrla Saoirse Roisin Kennedy Hill, unuka Roberta F. Kennedyja, da bi početkom travnja nesretno preminula Maeve Kennedy McKean sa sinom.

No to nije jedino zbog čega se smatra da je na obitelj bačena kletva - postoje i druge pojedinosti na koje nisu bili imuni. U studenom 1941. 23-godišnja Rosemary Kennedy, najstarija kći Josepha Kennedyja i sestra Johna F. Kennedyja, podvrgnuta je prefrontalnoj lobotomiji. Obitelj se odlučila na taj zahvat kako bi joj pomogli u liječenju psihičke bolesti zbog koje je često mijenjala raspoloženja, imala napade, ali i nasilne ispade. Ono što joj je trebalo pomoći zapravo ju je uništilo i nikada se nije oporavila. U bolnici je provela ostatak života, sve do svoje smrti 2005. godine.

Roditelji Ethel Kennedy, udovice Roberta F. Kennedyja, Ann i George Skakel poginuli su u avionskoj nesreći u Oklahomi, a 19. prosinca 1961. otac obitelji Kennedy, Joseph P. Kennedy Sr., preživio je težak moždani udar od kojeg mu je desna strana ostala paralizirana.

Američki senator Ted Kennedy preživio je 19. lipnja 1964. avionsku nesreću te je pet mjeseci proveo u bolnici oporavljajući se od brojnih ozljeda, slomljene kičme, probušenih pluća, slomljenih rebara i unutarnjeg krvarenja. Pet godina kasnije upravo je on upravljao automobilom koji je pao s mosta na otoku Cahppaquiddick, zbog čega je život izgubila njegova 28-godišnja suputnica Mary Jo Kopechne.

Još jedan od sinova Roberta F. Kennedyja, ovoga puta Joseph P. Kennedy II, upravljao je automobilom i izazvao nesreću u kojoj je njegova suputnica Pam Kelley ostala paralizirana, a njegov brat David A. Kennedy ozlijeđen. Zatim, 12. studenog 1973. 12-godišnjem sinu Teda Kennedyja, Edwardu M. Kennedyju Jr.-u, zbog raka kostiju morali su amputirati nogu, dok je 1. travnja 1991. sin Jean Kennedy Smith, najmlađe kćeri Josepha Kennedyja, William Kennedy Smith, uhićen i optužen za silovanje mlade žene na imanju Kennedyjevih na Floridi.

Među žrtvama zle kobi ove obitelji našla se i Mary Richardson Kennedy, bivša žena Roberta Kennedyja Jr. koja se godinama borila s alkoholizmom i ovisnošću o antidepresivima, pa je na kraju pronađena obješena u staji za konje 2012. godine.