ne propustite

BBC predstavlja 'The Green Planet' i on će vas prikovati za male ekrane: Dokumentarna serija daje vam priliku zaviriti u tajne i nevjerojatne živote biljaka

23.01.2022 u 07:50

Bionic
Reading

U pet izvanrednih epizoda 'The Green Planeta' sir David Attenborough prikazat će naš planet iz nevjerojatne perspektive biljaka. Koristeći specijalne kamere, ova spektakularna serija omogućuje nam da otputujemo izvan moći ljudskog oka i izbliza pogledamo njihov povezani svijet, prikazujući više od dva desetljeća novih otkrića. Od pustinja, tropskih džungli i podvodnih svjetova do bliskog urbanog okruženja, svaka epizoda predstavlja niz biljaka, otkriva bitke s kojima se susreću i genijalne načine na koje preživljavaju

Biljke žive tajne, gotovo nevidljive živote. Ali one su agresivne, kompetitivne i dramatične poput životinja – između vječne borbe za život ili smrt, suočene su s borbom za hranu i svjetlo, sudjeluju u žestokim obračunima za teritorij i očajnički pokušavaju razmnožiti i raspršiti svoje mlade. Među prvima koristeći novu tehnologiju snimanja filmova i najnoviju znanost, 'The Green Planet' otkriva ovaj čudesan i prekrasan svijet biljaka, a možete ga gledati od 23. siječnja u 18 sati na kanalu BBC Earth, u sklopu MAXtv-a.

Nastale u produkciji BBC-jevog svjetski poznatog Natural History Unita, nove epizode prate Davida Attenborougha na putovanju diljem svijeta, od SAD-a do Kostarike, od Hrvatske do sjeverne Europe. Od pustinja do vodenih svjetova, od tropskih šuma do smrznutog sjevera, on pronalazi potpuno nove priče i stječe nova saznanja o tome kako žive biljke. Susreće najveća živa bića koja su postojala: stabla koja se brinu jedno za drugo, biljke koje love životinje i biljku s najopakijom obranom na svijetu.

Gdje gledati 'The Green Planet'?

'The Green Planet' ima premijeru u nedjelju 23. siječnja u 18 sati na kanalu BBC Earth, a serija se sastoji od pet epizoda koje će se emitirati nedjeljom u 18 sati. BBC Earth je dostupan korisnicima Proširenog paketa i nalazi se na 60. i 116. poziciji MAXtv-a.

Dvadeset šest godina nakon što je 'The Private Life of Plants' emitiran na kanalu BBC One imamo priliku vidjeti kako su znanost i tehnologija napredovale i kako je evoluiralo naše razumijevanje načina na koji se biljke ponašaju i međusobno komuniciraju. Ova dokumentarna serija također predstavlja veliki Attenboroughov projekt – njezino emitiranje dolazi u ključnom trenutku, baš kada je naš zeleni svijet na rubu kolapsa.

  • +8
The Green Planet Izvor: Licencirane fotografije / Autor: BBC

'The Private Life of Plants' oživljavao je biljke ubrzavanjem radnje (time laps) tako da ih možete vidjeti kako rastu i kako se cvjetovi otvaraju. Ali što smo mogli učiniti a da je posve novo? Pa stvar koja je stvarno nova je to da smo u 'The Private Life od Plants' zaglavili sa svom onom vrlo teškom, primitivnom opremom, ali sada možemo nositi kamere kamo god želimo. Dakle sada imate mogućnost otići u pravu šumu, možete vidjeti biljku kako raste sa svojim susjedima, bori se sa susjedima ili se kreće sa susjedima, ili umire. I to je, po mom mišljenju, ono što oživljava cijelu stvar i što bi trebalo natjerati ljude da kažu - Bože, ovi izvanredni organizmi su poput nas', kaže sir Attenborough.

'Svijet ovisi o biljkama. Sada je to klišej, svaki udah zraka koji udahnemo i svaki zalogaj hrane koji pojedemo ovisi o biljkama. Također mislim da je zatvorenost u vlastitom vrtu, ako ste dovoljno sretni da ga imate, ili držanje biljaka na polici, ako nemate vrt, promijenilo perspektivu mnogih. I narasla je svijest o tom drugom svijetu koji postoji, a na koji rijetko obraćamo pažnju. Naravno, radimo vrtlarske programe i radimo ih od početka televizije. Ali ovdje se ne radi o vrtlarstvu, radi se o paralelnom svijetu, koji postoji uz nas i koji je temelj naših života, a kojemu smo godinama posvećivali vrlo malo pažnje', dodaje sir Attenborough.

Najnoviji robotski sustavi za upravljanje kretanjem omogućuju nam da krenemo na čarobno putovanje u svijet biljaka, u stvarnom vremenu i s vremenskim odmakom, kako bismo promatrali njihove živote u njihovom vremenskom intervalu i iz njihove perspektive. Termalne kamere, slaganje makrookvira za nevjerojatnu dubinu polja, kamere ultravelike brzine i najnoviji razvoj mikroskopije omogućuju nam da otkrijemo posve nov pogled na život biljaka i njihovu nevjerojatnu ljepotu.

Biljke ne djeluju same, one stvaraju intimne odnose, kao prijatelji i neprijatelji, s drugim biljkama, životinjama, pa čak i s ljudima. Što ih više razumijemo, shvaćamo da rade stvari koje smo prije smatrali i nazivali 'ponašanjem životinja'. One broje, love, zavaravaju, komuniciraju, štite svoje rođake i manipuliraju životinjama kako bi ostvarile svoje ciljeve. Posve suprotno onome što bismo očekivali, kada su biljke i životinje u interakciji, biljka je obično glavna.