fenomen BEZ PRESEDANA

'Barbie' ulazi u povijest sa zarađenih milijardu dolara u manje od tri tjedna

06.08.2023 u 19:50

Bionic
Reading

Nakon nepuna tri tjedna prikazivanja, film 'Barbie' scenaristice i redateljice Grete Gerwig zaradio je, prema službenim procjenama Warner Brosa., nevjerojatnih 1,03 milijarde dolara na svjetskim blagajnama

'U ovoj sam igrici već 30 godina i fenomen Barbie i Barbenheimer jednako je bez presedana koliko je bio i nepredvidiv', rekao je za CNN Paul Dergarabedian, medijski analitičar u Comscoreu.

Prema Dergarabedianu, samo je oko 50 filmova u povijesti (bez usklađivanja s inflacijom) doseglo granicu od milijardu dolara. U prilog ogronom uspjehu Barbie svakako je išla u prilog i megauspješna marketniška kampanja.

'Marketinška kampanja za 'Barbie' pokrenula je niz događaja koji su doveli do toga da je riječ 'Barbenheimer' dodana u popularni leksikon zahvaljujući zajedničkom datumu izlaska s 'Oppenheimerom', i tada smo svi znali da će nešto vrlo posebno stvoriti mnogo veći ishod od očekivano', rekao je analitičar.

Uspjeh 'Barbie' dolazi u vrijeme kada se filmovi s budžetom za blockbustere teško povezuju s gledateljskom publikom. Nostalgični mamci poput 'Indiana Jonesa' i 'Nemoguće misije' nisu uspjeli privući publiku kao 'Top Gun: Maverick' prošle godine. Svaki je film zaradio manje od 200 milijuna dolara na domaćim kino blagajnama.

  • +23
Barbiecore haljine Izvor: Ostale fotografije / Autor: Auto

'Ovaj ogroman uspjeh na kino blagajnama za pokazuje što je moguće kada svi elementi filmskog snimanja, marketinga, distribucije, angažmana obožavatelja i prezentacije u kinu rade u harmoniji. A ni 'Barbenheimerove' čarolija sigurno nije škodila', dodao je Dergarabedian.

Barbie | Trailer #3 | 2023 Izvor: Društvene mreže

Uspjeh filma naveo je Mattel, tvrtku igračaka koja posjeduje brend Barbie, da napravi planove za adaptaciju 14 dodatnih Mattelovih aduta,  uključujući film Polly Pocket, koji bi režirala Lena Dunham s Lily Collins u glavnoj ulozi. Ostali Mattelovi filmski projekti s redateljima, glumcima ili poznatim producentima uključuju film 'Hot Wheels' u produkciji J.J. Abramsa, 'Rock 'Em Sock 'Em Robots' s Vinom Dieselom u glavnoj ulozi, film o Barneyju s Danielom Kaluuyom i film o Majoru Mattu Masonu s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

  • +12
Barbie Izvor: Profimedia / Autor: Mattel/Warner Bros / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Film 'Oppenheimer' je također imao koristi od ludila koje je zavladalo u kinima zbog 'Barbie'. Biografski film redatelja Christophera Nolana o teoretskom fizičaru J. Robertu Oppenheimeru (Cillian Murphy) postao je prvi film s oznakom R koji je zaradio više od 10 milijuna dolara u 10 uzastopnih dana nakon prikazivanja.