NIKAD NE RECI NIKAD

20 godina humanitarnog rada je iza nje i polako se vraća glumi: Angelina Jolie progovorila o svojim budućim ulogama

03.04.2019 u 20:20

Bionic
Reading

Glumica Angelina Jolie u suradnji s Ujedinjenim narodima (UN) već dvadeset godina pruža humanitarnu pomoć diljem svijeta, a unatoč brojnim obiteljskim obvezama i svome glumačkom radu kojemu se polako vraća, ne isključuje mogućnost da se za javne dužnosti kandidira i ubuduće

'Nikad ne reci nikad', rekla je u intervjuu za časopis People Jolie i dodala kako ipak gleda da vodstvo prepusti nekom drugom.

Posebna izaslanica UN-a nije spominjala kakva joj je buduća uloga privlačna, ali se dotaknula pitanja na koja je trenutno usredotočena poput osnaživanja žena i prijedloga za stalnim međunarodnim tijelom koje će istraživati ratne zločine.

U protekla dva desetljeća, Jolie je kao dugogodišnji član UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice veći dio svog slobodnog vremena provodila baveći se pitanjima međunarodnih ljudskih prava, a nedavno je pozvala zemlje da rasporede više žena u mirovne misije kako bi se spriječilo seksualno nasilje nad izbjeglicama.

'Pogledate li širom svijeta, previše je žena i djevojaka koje ne samo da ne vide nikakav napredak, nego i gube svoja prava. Moramo mijenjati zakone koji žene tretiraju kao građane drugog reda', rekla je Jolie.

Osim za promjenu zakona širom svijeta, Jolie se bori i kako bi osigurala njihovu provedbu.

'Jedna od stvari koju sada iznosimo je prijedlog za stalnim međunarodnim tijelom za istraživanje ratnih zločina, uključujući masovna silovanja i druga seksualna i rodno uvjetovana nasilja', kazala je Jolie.

  • +5
Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na tom cilju Jolie radi još od 2012. godine kada je s bivšim britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom pokrenula Inicijativu za sprječavanje seksualnog nasilja.

Jolie kaže kako sada imamo puno više svijesti irasprava o toj temi te da su mnoge zemlje preuzele obveze.

Konkretno, 156 zemalja svijeta dalo je obećanje da u pregovorima o mirovnim sporazumima neće pružati amnestiju za silovanja. Iako je teško u to povjerovati, mirovni sporazumi rutinski pružaju imunitet ljudima koji su izvršili najgore nasilne zločine protiv civila. Ono na čemu treba još raditi je osiguranje provedbe obveze u tim zemljama.

Otkako je prije više od dvije godine prekinula s Bradom Pittom, Jolie je više usredotočena na svoje šestero djece, ali i na posao. Najstariji sin Maddox na jesen kreće na studij, a nakon četiri godine pauze od glume završila je i snimanje filma 'Zlurada 2' koji u kina stiže u listopadu.

Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia