BLOG: PEDALIRANJE

Otkrivanje neotkrivenog smrznutog Lonjskog polja

Bionic
Reading

Novi brod 'Katarina 1' s velikom palubom koji plovi po Savi te čamci na solarni pogon koji vas tiho mogu provozati rukavcima Save, Lonje i kanala Strug i približiti svim tajnama i skrivenim čarima Lonjskog polja, obogatili su ponudu Parka prirode. Promatranje ptica, vožnja kanuom i najam bicikala neke su od novosti koje se nude pri obilasku predivnog posavskog krajobraza. Naravno, naš bloger pronalazi upravo avanturu na dva kotača kroz Lonjsko polje

Led, snijeg i poplave, ali i s puno sunca i proljetne topline, ispunili su ovih dana Lonjsko polje i učinili ga različitim, s bezbroj kontrasta i vizura kasne zime ili ranog klimatskog proljeća. Nisu se dale zbuniti ni ptice koje su s juga već stigle ranije nego do sada, a labudovi su ljenčarili u toploj Savi koja krivuda kroz cijelo područje ovog jedinstvenog parka prirode. Vjerojatno ste prvo pomislili - što raditi u ovo doba godine u Lonjskom polju? Zapravo, mogućnosti je bezbroj, samo treba odvažnosti i malo volje za odlazak na izlet, na kojem ne znate, doduše, hoće li vas na biciklu uhvatiti magla, kiša, snijeg ili sunce s čak malo zimske topline. Tišina je najvrjednije sedmo čulo Parka, a to jedino može poremetiti let divljih patki, nenadani susret s nekim od stanovnika Parka ili pjev ptice kosac, tajnovitog pjevača ovdašnjih livada.

Doživio sam i zvuk pucanja leda iz nepreglednih zaleđenih ploha i ledenih gromada koje su okovale stabla i cijele šume. Svojim zvučnim lomom samo nakratko upozoravaju da sam ipak u divljini šumskog i vodenog svijeta. A i to je posebnost ovakvih izleta, da možete doživjeti, vidjeti ili čuti ono što se obično ne može vidjeti nigdje osim u Lonjskom polju. Otkrijte neotkriveno, kako glasi slogan Lonjskog polja, a ja bih još dodao i smrznuto. No, i sunčano i toplo jer me iznenadilo koliko sam puno toga doživio u relativno kratkom izletu i vožnji. Tako da sam nosio i rukavice i sunčane naočale, bio u jakni, pa majci dugih rukava, da je bilo još malo vremena i sunca, vjerojatno bi bilo i ljetnog pedaliranja.

Moje pedaliranje počelo je u Jasenovcu nezaobilaznom kavom u već nadaleko poznatoj slastičarnici znakovitog imena Mladost. Kada vozim tim krajem, izlet obično i završim tu, ali na nekoj od slastica. Iako mi je preporučena kao specijalitet, pizzu-burek još nisam probao. Odlazim do Krapja, naselja koje čine stare hrastove kuće gdje je i sjedište Parka i gdje se mogu dobiti osnovne informacije o posjetu i uslugama ustanove koja upravlja zaštićenim područjem. Na putu od Jasenovca vozi se 12 kilometara asfaltiranom cestom, dijelom uz Savu. Vrlo brzo nailazim na zaleđena, pa čak i snijegom prekrivena poplavna područja Parka. Vodostaj Save u Jasenovcu je bio skoro deset metara, tako da ne čudi što se Sava dijelom izlila u neobranjena područja ili je kontrolirano puštena u poplavna područja.

Današnji cilj mi je zapravo otići na posve drugu stranu Lonjskog polja, onu koja od Jasenovca ide nizvodno prema selima Košutarica i Mlaka i prema mogućnosti dolaska do krajnje istočne točke Parka prirode Lonjsko polje. Ne radi se o velikoj kilometraži. Od Jasenovca do Krapja i natrag su 24 kilometra, uz naravno malu pauzu i u Krapju i Jasenovcu. U društvu svojih domaćina, u ugodnom ambijentu stare posavske kuće, razgovaram s ravnateljem Javne ustanove PP Lonjsko polje Ivorom Stanivukovićem i voditeljem promidžbe Edvardom Bogovićem te Valerijom Hima, voditeljicom zaštite parka. Od ove godine ponuda Parka je dodatno upotpunjena, a stalna događanja u Parku Lonjsko polje još više će otvoriti svoja vrata onima kojima su i namijenjena, a to su posjetitelji.

Nove reference Parka su veliki brod koji neovisno o hidrološkim uvjetima može ploviti Savom i Unom, a prima i do 70 putnika i ima veliku palubu koja je pogodna za edukativni, zabavni, pa i gastro program. Ali i za prijevoz bicikala, pa se tako jedan dio Parka može obići pedalirajući, drugi brodom po Savi. Time je doživljaj veći, a brod može poslužiti i kao dio kružne rute. Osim MTB i cestovnih biciklista, naime, glavna prometnica je asfaltirana, zadovoljni će biti trekking biciklisti jer je park idealna cross i rekreativna bike destinacija.

Kao posebnu atrakciju u Parku prirode Lonjsko polje svakako treba izdvojiti jedinstvenu mogućnost plovidbe čamcima na solarni pogon. Vožnja tim nečujnim čamcima koji imaju kapacitet 12 osoba, predstavlja poseban ugođaj na rijekama. Zbog svojih tehničkih karakteristika nezaboravni doživljaj pružaju upravo kada se plovi retencijom Lonjskog polja kada je ono poplavljeno. Nizinske poplavne šume, nepregledne poplavne površine i bogat ptičji svijet koji ćete upoznati vožnjom u solarnim čamcima, pružit će vam ugođaj 'europske Amazone'.

Gostoljubivi ljudi i drevni krajolik, posavska kultura te rijeke Sava, Una, kanal Strug, Lonja i brojne pritoke, kao i bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, pravi su motiv da krenete u upoznavanje Parka prirode Lonjsko polje. Iznajmite bicikl u info centru Parka u Krapju te uživajte u vožnji. Staze nisu teške, lagane su i ugodne za vožnju i pogodne za obiteljski turizam i rekreaciju. Moguća je i kombinacija obilaska pješačkih i poučnih staza te vožnja brodom, čamcem i kanuom. Kada se povežu lokalne i rute uz rijeku Savu i Unu te dio sisačko-moslavačkih bike staza, dolazi se do impresivne brojke od oko tristo kilometara biciklističkih putova. U park se može ući, osim iz Jasenovca, i iz pravca Siska. Posebni info punktovi su i u Čigoču, Selu roda, i Repušnici koja je moslavački ulaz u park, točnije, iz pravca Kutine. Mjesto Mužilovčica zovu još bajkovito selo lastavica i uz veliki rukavac može se vidjeti i doživjeti puno nezaboravnih tradicijskih prizora.

No izleti se mogu samostalno osmisliti prema mogućnostima i unutar dvadeset ili trideset kilometara se puno toga može vidjeti i doživjeti. Prema potrebi djelatnici Parka mogu organizirati i dolazak po bicikle ili ih dostaviti, a moguće je dogovoriti i vođenu bike turu. U smislu promocije i poticanja pedaliranja po Lonjskom polju, ove će godine 4. lipnja ponovno biti organiziran 'Lonja bike tour' koji će integrirati cijelu ponudu Parka, ali istovremeno biciklisti će upoznati veći dio Lonjskog polja. Biciklijada će krenuti iz Sunje i nakon desetak kilometara vožnje prijeći će se tradicijskom skelom Savu do Čigoča. Nakon posjeta Selu roda, kreće se prema Mužilovčici gdje će biti okrepa kod retencije i lovačke kuće. Nastavlja se vožnja biciklom po vijugavoj cesti kroz slikovita sela Suvoj, Trebež i Puska. Dulji odmor i ručak predviđen je u Krapju uz upoznavanje s posavskom graditeljskom baštinom. Predviđena je i vožnja novim brodom po Savi uz kušanje lokalnih delicija. Za tu priliku predviđen je i poseban bike vlak koji će prevesti bicikliste iz Zagreba i Siska do Sunje i natrag iz Jasenovca prema polazištu. Predviđa se da će bike ruta biti duga pedesetak kilometara. Na blogu Pedaliranje i u PP Lonjsko polje uskoro će biti više informacija o lipanjskoj biciklijadi 'Lonja bike tour'. Promociju parka pojačat će i druge manifestacije poput Dana europskog sela roda u Čigoču te Dana europske baštine u Krapju, kao i niz drugih popratnih priredbi.

Istraživanje i otkrivanje Lonjskog polja nastavljam od Jasenovca istočno prema selu Mlaki. Prvo se prolazi uz Spomen područje, potom se uz predivan krajobraz Save stiže u Košutaricu. Očekujem da ću uz već prijeđenih 25 kilometara proći još toliko, tako da će pedeset kilometara biti za još uvijek zimske uvjete sasma dovoljno. Malo me prevarilo ljepše i toplije vrijeme jer sam do sela Mlake išao kroz šumu, a ne uz Savu koja vijuga ovim područjem, a i nema klasičnog nasipa. Točnije, dolazi se do područja koje formalno nema obrambeni nasip. Pa je do Mlake šuma puna vode, leda, pa i snijega. I puno je hladnije. Makadamska cesta je idealna za vožnju MTB biciklom. No zato je vrijedilo doći do Mlake i vidjeti selo u kojem kao da je vrijeme stalo. Sava je vrlo velika i radi veliki zavoj koji prati mjesna ulica. Idealno za fotografiranje i uživanje. Sunce i toplina vratili su mi osmjeh na lice i volju za bicikliranjem. I za povratak do Jasenovca. Da je malo manje mokro, čovjek bi poželio sjesti uz Savu i uživati. Ima i klupa, ali uživancija će biti neki drugi put. Tako je doduše uvijek. Uostalom, na biciklu je najljepše i kada je teško.

Odavde bi u budućnosti trebalo osmisliti i napraviti biciklističku poveznicu kako bi posjet ovom dijelu parka imao puni smisao. A i oživio bi cijelo područje. Izgradnjom nasipa ili barem pješačko biciklističke staze moglo bi se stići do Stare Gradiške i time bi se otvorio potpuno novi koridor kretanja ovim područjem, Lonjskim poljem i Savskom rutom.

Bicikl
je najljepši način i čisti užitak za sva osjetila. A to posebno dolazi do izražaja u Lonjskom polju. Proljeće i naredno razdoblje prava su prilika za odlazak u ovo područje koje nije udaljeno ni stotinjak kilometara od Zagreba. Rute su nezaboravan odmor za cijelu obitelji i svih onih željnih aktivnog odmora. Bez obzira na dob, uzrast ili fizičku spremu, na rutama Parka prirode Lonjsko polje svatko može voziti bicikl.

Više na www.pp-lonjsko-polje.hr, www.keindl-sport.hr i www.mazda.hr.