BLOG PEDALIRANJE

NP Krka s nevjerojatnih 14 staza raj je za bicikliste. Bloger tportala isprobao ih je većinu

03.02.2019 u 10:47

Bionic
Reading

Bloger tportala krenuo je u obilazak 500 kilometara novih bike staza u Nacionalnom parku Krka. Za početak, odabrao je posjet vidikovcu Rogovo te obišao novi Centar za posjetitelje u Laškovici, odakle se kreće na pedaliranje najljepšim dijelovima Krke

Na prostoru Nacionalnog parka Krka osmišljeno je ukupno četrnaest bike ruta, od brdskih do relativno laganih trekking ruta koje će sigurno biti vrlo zanimljive i posjećene jer će ih moći savladati i rekreativci početnici.

Osim iz Laškovice, bike rute polaze iz Skradina te Eko kampusa u Puljanima. Na tim lokacijama su objekti Nacionalnog parka u kojima se mogu dobiti sve informacije o rutama, bike karte i ostalo potrebno za savršen izlet. Tako je u malom mjestu Laškovica stara škola prenamijenjena u Centar za posjetitelje kako bi bio na usluzi turistima. Pa i cikloturistima, koji su već krenuli u posjet parku. Ipak smo u Dalmaciji i nadomak mora.

Iako je zimsko vrijeme, za ljepšeg i sunčanog vremena zaista se može ugodno pedalirati te uživati na novoizgrađenim vidikovcima, u pogledima na tok Krke i Miljevački plato.

  • +6
Rogovo i Visovac Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Do Laškovice se stiže vrlo lako i brzo silaskom s autoceste A1, Dalmatine, kod čvora Skradin. Potom se nastavlja prema Plastovu i Roškom slapu. Nakon pola sata vožnje autom stiže se u Laškovicu. Svi će zamijetiti veliko i lijepo zeleno zdanje NP-a Krka. Tamo je veliko parkiralište na kojem se može ostaviti auto te se pripremiti za vožnju biciklom, kao i pametna klupa, punionica za električne automobile, funkcionalna terasa na kojoj možete popiti kavu ili se opskrbiti napitcima i vodom. Staze su dobro označene plavim oznakama te, osim broja rute, piše prema kojoj lokaciji idete, što je dobro radi lakše orijentacije, da ne morate stalno vaditi kartu.

Kartu svakako preuzmite na polazištu pri plaćanju ulaznice za posjet NP-u Krka. Plaća se uobičajena karta za turiste, koja je izvan glavne sezone jeftinija, također i kada obilazite samo dio parka na biciklu. Sada iznosi 30 kuna, u predsezoni 65 kuna, a u srpnju i kolovozu 110 kuna.

Na kružnoj ruti Trek 5 od Laškovice do vidikovaca Rogovo i Dračevica ima svega četrnaest kilometara. Po asfaltnom putu kreće se iz Laškovice prema selu Rupa, no prije se skreće lijevo. Potom se ide po lijepim makadamu i ravnom platou. Uz nisko raslinje i nekoliko kuća te suhozid vozi se prema vidikovcu Rogovo. Za pola sata vožnje ili malo više s lijeve strane doslovno će se ukazati fenomenalan pogled prema Promini i toku Krke. Uskoro dolazite do mjesta na kojem ostavljate bicikle. Nekoliko minuta dalje je vidikovac Rogovo, odakle se pak vidi gotovo pola Nacionalnog parka. Nizvodno je tok Krke koji se širi u veliko jezero, a odlično se vidi i otočić Visovac. Sve je plavo i zeleno i računajte da ćete se ondje dulje zadržati. Možete se nadviti i na središnji kanjon Krke, vidjeti mnogo vrsta ptica i osjećati se kao da dominirate prostorom. Na cijeloj ruti ima uspona, no zbog toga što su blagi gotovo ih ne osjetite.

Nakon posjeta vidikovcu Dračevica drugim putem ide se natrag prema Laškovici. Ruta tu završava, no odande se možete spustiti do Roškog slapa koji svakako morate posjetiti. Ili autom ili biciklom. Udaljen je oko tri kilometra i cestom se spuštate do Krke. Natrag se treba penjati, no ako će vam biti preteško, uvijek jedan na biciklu može po auto. Na razgled Roškog slapa treba računati bar sat vremena. Sedrene ogrlice sada se najbolje vide, a mali slapovi su vrlo atraktivni baš u ovo doba jer ima više vode i plavnih površina.

  • +6
Laškovica i Roški slap Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Za bike izlet trekking rutom broj 5 treba više od dva sata. S dodatkom i razgledom Roškog slapa još toliko. Ambiciozniji biciklisti mogu odabrati MTB rutu 2, uz koju će imati malo veću kilometražu, ali će zato biti uspona oko 600 metara. Ta ruta ide do sela Rupe, uspinje se do platoa i ide prema Rogovu, Dračevici i Roškom slapu te potom natrag u Laškovicu, ishodišnu točku za još jednu rutu preko Roškog slapa prema vidikovcu Ključica. Duga je 34,4 kilometra i ima 732 metra uspona. Pri duljim i težim dionicama treba računati na potrebno vrijeme i dobro isplanirati vožnju. Svakako treba imati na umu da se u parku moraju poštivati pravila posjećivanja - od čuvanja okoliša do brige prema ostalim sudionicima u prometu, posebno prema posjetiteljima pješacima. Voziti se treba samo po označenoj stazi ili prometnici ako je tako predviđeno.

Najljepše se voziti po sunčanom vremenu, a ondje ga ne nedostaje. Područje Nacionalnog parka ima oko 2500 sunčanih sati godišnje. Uz krški fenomen koji stvara rijeka Krka, duga oko sedamdesetak kilometara, otvara se puno mogućnosti za njezin obilazak na biciklu, brodom ili pješke. U Nacionalnom parku misle baš bike rutama privući goste da posjećuju i druge dijelove parka prema srednjem i gornjem toku Krke i kako bi se posjetitelje što više odmaklo od već razvikanog Skradinskog buka. Izgradnjom jednog od najvećih visećih mostova na svijetu, koji će spojiti dvije obale Krke, također se planira privući avanturiste. Utvrda Nečven, na kojoj će biti most, dodirna je točka bike ruta iz obližnjih Puljana. Inače, most, kada bude izgrađen, povezat će preko kanjona Krke dvije utvrde, Trošenj i Nečven, te šire područje Promine i Kistanja.