BLOG: PEDALIRANJE

Zelena Istra, more i gastro užitak – što još treba biciklistu u proljeće?

27.05.2023 u 11:31

Bionic
Reading

'Weekend Bike & Gourmet Tour' u Rovinju vrhunac je cikloturističkog doživljaja i iskustvo koje nudi jednu novu dimenziju Istre. Naš bloger uživao je na dvodnevnoj bike manifestaciji upoznavši morske rute Rovinja i one po zaleđu.

Rovinj je prepun turista na biciklima, uz konačno već i vruće vrijeme sve izgleda kao da smo u srcu turističke sezone. Vikend bike događaj već je imao sve preduvjete da me pogura po novo iskustvo pedaliranja Istrom. U subotu se vozilo po ruti s okusom mora uz Limski kanal preko obližnjih sela do Bala, išlo se novom bike stazom 'Štrika Ferata', zavirilo u neke od stancija preko Polara natrag na polazište ispred hotela Eden. I staza Mare i Monti koja se vozila u nedjelju duge su oko šezdesetak kilometara, s ukupnim usponom oko 600 metara. Oni koji su vozili obje kažu da je staza po zaleđu bila nešto teža.

Start vožnje po unutrašnjosti bio je u Kanfanaru gdje su se već izdaleka vijorili na jakom jugu banneri s prepoznatljivim vizualom 'Weekend Bike & Gourmet Tour' koji će pratiti bicikliste cijelim putem, posebno na punktovima kojih je bilo svako malo. Radi skupljanja, brzinske okrepe, pa nastavka vožnje. Ruta se bogme dobro uspinjala prvih sedam, osam kilometara, po makadamu čak i zahtjevno. No, kako se razmašete, prilagodite, sve ide bolje do prvog brda, koje na sreću baš i nismo vidjeli od zelenih šuma, mirisnih stjenovitih pašnjaka koji su se brzo pak pretvorili u livade i stepe kao izgledaju kao da smo u Škotskoj. Tako smo uspjeli se probiti i do crkve u stijeni Sv. Petra na Vrhu. Naziv crkvice valjda dovoljno govori, no ima duboku hladovinu, pa su sve sve peripetije oko nje brzo zaboravljene.

  • +3
Weekend Bike & Gourmet Tour Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Vegetacija je podivljala i na kraju nas i dobro pomazala pa rukama i nogama gdje je stigla. Penjanje je vrijedilo truda, jer vizure planinske Istre su nezaboravne. Viadukt Istarskog ipsilona, trasa željeznice, vijugavi put u dolini, pa Divigrad koji zadivljuje izdaleka i izbliza i iznutra. Doslovno među ostacima zidina napravljena je prva dulja stanka. Za nas je ovdje napravljen catering poznatog rovinjskog restorana Tik Tak, sa svim mogućim jelima koje biste poželjeli. Mesne okruglice su brzo planule, omaknula se i koja kap crnog vina uz njoke, salamu i salate svih istarskih biljki. Svježi krenuli dalje, a kako smo došli u Svetvinčenat ili Savičentu ni sam ne znam ali jesmo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Malo nam je već bilo i vruće, ni jak vjetar više nije pomogao. Zato je poznati glas koji nam se povremeno priviđao, kao da smo na utrci, a nismo. Ali uvijek na turi dobro dođe motivator, pa smo se svi pitali – odakle nam je poznat taj glas? Poznati sportski tv komentator i auto stručnjak Darin Janković već je na to navikao, pa nam je s osmijehom ispričao ponešto moto i auto doživljajima i dojmove o današnjoj bike pustolovini. Bila je malo teža od prethodne uz more, no svi smo zato hvalili ekipu koja nas je vodila te vrijedne domaćine iz Izletišta Pekici koji su nas spasili s sokom od bazge i kravljim sirom i skutom. Obitelj Marić pobrinula se za pastu od tartufa i šparoga koja je bila lijek i ručak. Da ne bi mislili da nije bilo deserta, kolači pazinski cukerančići i breskve središnje Istre bili su originalni domaće slatko iznenađenje. A boravak na imanju školski primjer kako se radi eventi i cikloturističke gourmet priče. Na zadovoljstvo i gostiju i domaćina i organizatora.

  • +2
Rovinj na biciklu Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Turističke zajednice Rovinj, Svetvinčenat, Kanfanar i Bale potpisuju ovu manifestaciju, uz potporu lokalnog Udruženje obrtnika i poznatog hotelskog lanca Maistra. Stvoren je prepoznatljiv cikloturistički brend koji povezuje vožnju biciklom uz gastronomski i svaki drugi doživljaj ispunjen povijesnim, kulturnim i ekološkim naglaskom na zelenu Istru i posebno njen zapadni dio obale i unutrašnjosti. Maistra snažno podupire dolazak cikloturista jer to su cjelogodišnji gosti, te im je u tom smislu na raspolaganju Bike centar u Rovinju i niz bike i smještajnih paketa i proizvoda, kao i bike hotel Pineta u Vrsaru. Licencirani biciklistički vodiči garancija su svake bike avanture, priče i izleta. Baš oni ga čine atraktivnim, privlačnim i što je najvažnije da se osjećate da ste u sigurnim rukama. Jedan od prvih biciklističkih vodiča u Istri Massimo Ferrara, zajedno s Danijelom, Nenadom i Goranom proveo nas je kroz ovo bike putovanje koje su ovdje svi podigli na nivo koji je će biti teško dostići. Na jesenskom izdanju Bike & Gourmet Touraa vidimo se brzo, 7. i 8. listopada u Rovinju.