BLOG: PEDALIRANJE

Nezaboravna biciklijada uz tambure, rode, konje i čudesnu Savu i Lonju

26.07.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Prelazak Save skelom, čigočka pogačica te puno pedaliranja i zabave tek su bili dio ozračja nezaboravne biciklijade kroz Lonjsko polje. To zeleno prostranstvo ostavlja bez daha, a tristotinjak cikloturista na najbolji je mogući način otvorilo sezonu bicikliranja. Lijepo i vruće vrijeme, više pravo ljeto, dalo je pravi štih, tako da su doslovce svi uživali. Lonja Bike Tour oduševio je sve, i učesnike, i mještane, i naše vrijedne domaćine - djelatnike Parka prirode. Od Sunje do Jasenovca, preko životopisnih Čigoča, Mužilovčice i Krapja, na biciklu se prošlo oko 70 kilometara. No nismo se samo vozili na dva kotača, već su i nas drugi vozili i to po Savi s novim brodom 'Katarina 2', a uživali smo i u terapijskom jahanju. Da sve bude u duhu posjeta najvećem poplavnom području u Europi, potrudili su se komarci koji su nas za pozdrav ispikali. No morali su se dobro potruditi jer koliko nas je bilo, i za njih je bilo posla preko glave. A i nametnuli su nam dobar tempo za kraj rute do Jasenovca

Dio ovog ambicioznog izleta bio je svakako poseban vlak Lonja Bike Express koji je za tu priliku prevezao bicikliste od Zagreba do Sunje. Tu je bio start biciklijade 'Lonja Bike Tour'. Ova će biciklijada ostati upamćena i po tome što je imala stalnu tamburašku pratnju. Tako da smo nakon izlaska iz vlaka odmah imali vrući doček benda '20 do asa', a duž rute bilo je i plesa. Zahvalili smo se strojovođi vlaka Josipu na zaista ugodnoj i brižnoj vožnji, a on nam je poželio ugodan dan. Bio je i više od toga, to se odmah vidjelo po dobrom raspoloženju koje je zavladalo, a nismo još ni krenuli. Bilo nas je od svakud, čak iz Italije, Zaprešića, Zagreba, Sesveta, Vrbovca, Siska..

Vožnja do Save je prošla besprijekorno, a čak smo se malo i rashladili na biciklu. Dok smo čekali na prijevoz skelom, bilo je prilike za malo predaha i osvježenja koje nam je organizirala Turistička udruga Sunja.
Vožnja skelom preko Save bila je posebna atrakcija jer Sava je tu velika, a prizori koji su se pružali prema drugoj obali, gdje su bezbrižno pasli posavski konji, bio je poseban. Nastavak vožnje biciklom nekoliko kilometara, a baš kada nam je postalo već vruće jer smo čekali i druge bicikliste da prijeđu Savu, stigli smo u selo roda Čigoč i prvu odmorišnu postaju na turističkom imanju Tradicije Čigoč. Tu je bila prava bike rapsodija. Svi su uživali i izležavali se u hladovini imanja ili su pak zaplesali na travnatom podiju. U tome su prednjačili Labudovi iz Siska, naši vrijedni pratitelji. A svi su se malo opustili jer se na imanju dogodio pravi bike party. Uz čigočku pogačicu i zvuke tambure, veselju i fešti nije bilo kraja.
A ono po što smo došli, doživjeti čudo prirode Lonjsko polje, tek je slijedilo. A dolazi i dio gdje moramo odraditi dosta kilometara, proći kroz stara sela Mužilovčicu i Pusku te uz brojne rukavce Lonje, Save, kanala Strug. Nismo mogli odoljeti zaustavljanju na foto pointu u selu lastavica i fotografiranju u Mužilovčici. Pozdravljamo kanuiste koji bezbrižno plutaju meandrima Save, dok mi dalje idemo prema retenciji Lonjskog polja i ulazimo u to beskrajno vodeno prostranstvo gdje caruju močvarne ptice, autohtone pasmine i domaće životinje.
Ivor Stanivuković, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje, dobro raspoložen izjavio je da je manifestacija uspjela, čak i više od toga te da se u Krapju okupilo oko četiristo biciklista, dio nam je došao iz Zagreba, a ostali su nas posjetili i pridružili nam se na ruti ili ovdje u Krapju. Uspješno smo revitalizirali ovu biciklijadu, ali sada s novim sadržajima i ambicijama koje imamo prema razvoju cikloturizma. A ponudu parka podigli smo na jedan viši nivo, od mogućnosti vožnje čamcima na solarni pogon, vožnje novim brodom 'Katarina 2' po Savi, a uz bike usluge najma bicikla otvorili smo park još više i prema cikloturistima. Naše vozilo s prikolicom za bicikle stalno je na usluzi kako bi svima pomogli da posjete park, pa i onima koji imaju manje snage i voze samo dio rute, a mi ih povezemo. Na taj i druge načine dajemo parku novu viziju i otvaramo ga za posjetitelje u svakom smislu – završio je Stanivuković.

Tea i Zvonimir iz Zagreba uživali su u vožnji biciklom i pogledima prema rukavcima stare Save, a u Krapju je potom bilo vremena i za opuštanje. Milan Hrnčević iz Siska je rekao da je ovo nezaboravna biciklijada. Da, bila je, uz pedaliranje, puno plesa i zabave, dobro smo se zezali i feštali. Napravljeno je na stotine fotografija, a neke od njih objavili smo u fotogaleriji. Vrijedni fotografi i novinari bili su Tomislav Perković, Željko Gašparović s portala Novska IN, Nenad Tkalčić i dr. Čuvali su nas motoristi iz moto kluba 'Škorpion' iz Novske, a pazili 'Labudovi', bike entuzijasti iz Siska. Tu su još bile i skupine biciklista, poput Smuceka, Potepuha, članova bike kluba Sutla, Gema, Vrbovec i dr.
Ksenija Kulić s portala biciklijade.com rekla je da ju veseli toliki broj biciklista koji je došao u posjet ovom još neistraženom dijelu Hrvatske. Naglasila je da se radi o području gdje je vrlo ugodno voziti bicikl, po cestama gdje nema prometa ili ga ima vrlo malo. Ovo je bila biciklijada i za obitelji s djecom. Cijela dionica je bila ravna, a gostoljubivost kraja i ljudi koji ovdje žive osjećala se na svakom koraku, zaključila je Kulić. Uz drevni krajolik beskonačnih poplavnih površina, tu je i autentična posavska kultura, kao i bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Bogat ptičji svijet i pješčani sprudovi ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Bogatu ponudu tradicionalnih domaćih jela upotpunjuje ozračje seoskog domaćinstva koju svakako treba iskusiti. Odmor u posavskim drvenim kućama predstavlja nezaboravan doživljaj.

U Krapju kao naručeni su nam došli članovi udruge 'Topot' iz Kutine. Koji su bicikliste 'provozali' na konjima. Terapijsko jahanje baš nam je dobro došlo, a ovim putem smo i mi kao ljubitelji prirode sudjelovali u promicanju ljubavi prema konjima, što je i jedan od ciljeva udruge. Jahanje je također i jedna od ponuda u parku, uz safari vožnju kanuom po kanalu Strug i sl. Na čelu bike kolone bio je Edvard Bogović, voditelj promidžbe i turističke ponude u Parku prirode i stalno je bio na raspolaganju biciklistima. Na retenciji Lonjskog polja detaljno nas je upoznao s ovim atraktivnim močvarnim krajobrazom. Ali također u ime Parka prirode još jednom je zahvalio svima na sudjelovanju i pozvao nas da posjetimo opet Lonjsko polje, ako ne prije, onda na idućem 'Lonja Bike Touru' 2017. godine. A mi bismo dodali i hvala svim djelatnicima na brizi i pažnji koju su nam posvetili kako bi nam boravak u Lonjskom polju bio što bolji, ugodniji i sigurniji. Rutu od Krapja do Jasenovca dugu oko 12 kilometara prošli smo kao od šale, a još je bilo vremena za sladoled u kultnoj mjesnoj slastičarnici. Dio biciklista posjetio je i Spomen područje Jasenovac.
Poseban doživljaj na ovoj biciklijadi je bila vožnja s 'Lonja Bike expresom'. Vlak HŽ Putničkog prijevoza za ovu priliku u sastavu je imao i pet vagona u kojima su se prevezli i biciklisti i njihovi bicikli. Kako bi biciklistima u Jasenovcu bilo lakše, na molbu organizatora za utovar bicikala u vlak bili su angažirani Smuceki iz Zaprešića koji su vješto pomogli kako bi se svi udobno smjestili, i bicikli i putnici. Hvala i Nenadu Mediću koji se dobro snašao u rukovanju s megafonom i organizaciji povratka u Zagreb.

Više o posjetu Lonjskom polju na www.pp-lonjsko-polje.hr, www.novska.in, o prijevozu vlakom i biciklom na www.hzpp.hr i biciklijadama na www.biciklijade.com