BLOG: PEDALIRANJE

Jesen na moru i biciklu je divota: Ovaj vikend uživamo na Murteru i u okolici, pogledajte što smo snimili na dva kotača

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Jesen na moru provedena na biciklu može biti nenadmašan aktivni odmor. U mjesecu hrvatskog turizma, listopadu, mogu se uhvatiti i super popusti za smještaj i uopće boravak i korištenje usluga u turizmu. Na moru je čak mrvicu svježije nego na kopnu, no ako uhvatite razdoblje anticiklone, koje se zna održati i u studenom, bit će to zadnji ovogodišnji izlet iz snova. Kava na suncu uz tiho, modro i začuđujuće toplo more, vožnja ili kupanje na beskrajnim pustim plažama bit će već prava mala fantazija

A u zaleđu će vam biti i vruće, kao ljeti. Srest ćete brojne berače maslina, koje su ove godine očito dobro rodile, a oko uljara bit će vrlo živahno. Razveselit će vas kušati netom ubrane mandarine i šipak, a možete ih kupiti na brojnim mjestima na kojima ih nude lokalni proizvođači ili će vas i pozvati na svoje imanje ili OPG. Sada svi imaju više vremena za goste, pa i ove na biciklu, kojima se svi vesele jer se mogu zavući svagdje i istraživati, bezbrižno se voziti, ali i uživati u popularnom babljem ljetu. Ovo je razdoblje idealno za cikloturizam, tako da gostiju na dva kotača ima puno, posebno vikendom, a ove godine je puno više i organiziranih bike grupa - ima ih iz Austrije, Slovenije, preko Poljske, pa sve do Nizozemske.

Još ako se pruži prilika da otkrijete poneko novo mjesto u kojem do sada niste bili ili se odvažite i okušate u nekoj drugačijoj vrsti avanturizma, poput novog trenda – glampinga. To je boravak u šatoru koji je uređen kao kućica, a opet se osjećate kao da ste dio kampera oko vas. Njih u ovom razdoblju ima jako puno, posebno s kamperima. Glamping tako dođe kao luksuzno kampiranje kada su noći već pomalo hladne, jer ste ipak malo više zaštićeni, a preko dana, kada rastvorite sva pokrivala, imate svoj dnevni boravak na moru.

  • +1

Olivia Green Camping na Murteru

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ovaj oblik odmora odlično funkcionira i navečer jer se preko dana šator na suncu dobro zagrije. Terasa, veći stol, stolić i ležaljke, u okruženju je maslina i brojnih turista koji su ovdje sa svojim kamperima, također kućicama, ali na kotačima. Svima je super, ali nas zanima kako je njima, a oni nas pitaju kako je nama i sa zanimanjem promatraju ovaj novi trend u smještaju turista koji bi htjeli ovakav pomalo adrenalinski odmor. Zapravo, najveća vrijednost glampinga je da imaš sve u relativno malom prostoru, u kućici si, a nisi, i u tren je pretvoriš u zdanje za poželjeti. Sve je tu, od šporeta, frižidera i sudopera do spavaonica i toaleta. A kauč i visoke stolice uz dnevni stol, kada se šator potpuno otvori, postanu najveći dnevni boravak na moru u kojem smo bili.

Toliko je lijepo i fora da je bilo malo teško krenuti na bicikl ili otići na plažu. A sve mami, more je oko 22 stupnja Celzija, a na suncu ponekad imaš osjećaj da je trideset stupnjeva. Jutra su hladnija, ali se temperatura brzo digne. Odlično se spava, a danju se treba organizirati. Zbog tramontane, koja popodne zapuše, možda poslije doručka i kave prvo treba na plažu, pa kasnije na bicikliranje. Isprobali smo sve varijante, na kraju je sve bilo dobro. Toliko se veselite moru da ispada kao da nikada niste bili u njemu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Ludilo je doći na plažu na kojem nema nijednog ručnika, a sve ležaljke su slobodne. Bar je tako ovih dana u Olivia Green Campingu u Tisnom, u dijelu mjesta koji nije dio otoka Murtera, već je na kopnu i ima savršen pogled baš na Murter. Do nas je bila familija iz Švicarske koja se također prvi put odlučila za ovaj tip smještaja. Iznenadio ih je komfor, a za promjenu kažu da im je odgovarala. Imate krov, doduše kosi, a opet stalno boravite na otvorenom, kažu nam Kristine i Leon, koji su ovdje sa sinom i baš kreću na biku turu. Pitamo ih kamo idu i kažu uz smiješak – kamo nas put odnese, a vole se voziti uz more jer je sada zaista prekrasno biti uz neobične boje, vale, borove šume i maslinike. Svaki mol i riva samo su tvoji. I mi smo tako napravili pa smo krenuli preko mosta u Tisnom prema Betini i mjestu Murter. Petnaestak kilometara fantastične vožnje po makadamskim cestama ili asfaltnim dijelom, sada, izvan glavne sezone, lakše se prolazi.

  • +1

Tribunj

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bili smo i u Tribunju, pitoresknom gradiću od magaraca, a vidjeli smo puno biciklista i nautičara. Kao i u Jezerima na Murteru, do kojih od Tisnog vodi nova pješačko-biciklistička staza. Sve su to rute od petnaestak kilometara i taman su, pogotovo ako želite nešto vidjeti, popiti kavu ili ručati. U Tisnom radi restoran Broščica, a i naša Oliva također ima vrhunski restoran uz samo more. Kaže chef da nam preporučuje sva jela koja su nastala pod utjecajem venecijanskih i dalmatinskih kuhinja, a to znači ribu, povrće, začinsko bilje i maslinovo ulje. Inače, primijetili smo puno kućnih ljubimaca koji su dobrodošli gosti u kampu, kao i bicikli. Pa svaki kamper ili auto ovdje je stigao s biciklima, i to većinom s električnim biciklima. Što ne iznenađuje i dovoljno govori o trendu cikloturizma koji je u uzlaznoj putanji, kao i glamping. Koji još dugo nećemo zaboraviti, pa ćemo lakše prezimiti u mislima na boravak u simpatičnom, lijepo uređenom i čistom Olivia Green Campingu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!