blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Odvozili smo Gabrin maraton u Vodicama, a listopad je donio i priliku za kupanje. Do prve bure

  • 09.10.2022 u 12:16

  • Bionic
    Reading

    Tradicionalni Gabrin maraton u Vodicama i ove godine okupio je puno biciklista. Predivan listopadski dan na vodičkoj rivi, okupan suncem i šarenim biciklima, očaravao je sudionike, a bogme i sve promatrače i navijače. Turisti, kojih u Vodicama ima još dosta, sa zanimanjem su promatrali bike spektakl, malo je to reći. Dok su jedni krenuli na plaže, jer na moru je ponovno ljeto, biciklisti su sa svojim limenim ljubimcima krenuli u još jednu rekreativnu utrku u zaleđu. Vodice su inače omiljena destinacija za brojne cikloturiste, a ova rekreativna priredba samo je još jedan dokaz za to. Vodičko zaleđe, ali i prekrasne šetnice pružaju puno adrenalina i doživljaja za sve ljubitelje vožnje, ali i one koji žele više. Puno je brdovitih i krševitih staza za postizanje dobrih rezultata i trening, a bit će zadovoljni i rekreativci i svi oni koji žele upoznati vodički kraj s bicikla

    Popularni memorijalni Gabrin maraton, koji se vozi u spomen na vodičkog vatrogasca Gabrijela Skočića i kornatske vatrogasce, organizirao je Brdsko-biciklistički klub Orlov krug. Stotinjak biciklista natjecalo se u puno dobnih kategorija, a u posebnoj kategoriji vozili su vodički vatrogasci. Sam start i cilj bili su kod vatrogasnog doma i postrojbe, uz okupljanje biciklista i zajednički impozantan polazak iz središta Vodica. Utrka je održana i uz potporu Javne vatrogasne postrojbe Vodice, Turističke zajednice i grada Vodica. Kružna staza duga je 17,5 kilometara, a visinska razlika je 232 metra. Relativno je zahtjevna i zato je pogodna za vještije rekreativce i sportaše.

    Gabrin maraton vozi se po istoimenoj bike stazi grada Vodica i prolazi uz sedam bunja, karakterističnih za ovdašnji kraj, a služile su mještanima da se sklone ili odmore u polju od vrućine. Brdo Okit, tek stotinjak metara nad morem, s crkvom na vrhu te pogledom na vodički kraj i čitavo zaleđe, jedna je od točaka bike rute. Utrka i druženje biciklista završili su podjelom nagrada i medalja najboljima i ručkom u DVD-u Vodice.

    Boravak u Vodicama bila je dobra prigoda i za vožnju do Jadrije, inače omiljenog kupališta Šibenčana koje izgleda kao da je došlo iz prošlosti - još se drže stare betonske kabine koje podsjećaju na Kubu. Bar tako izgledaju te majušne nastambe koje sada koriste ljudi kao smještaj preko ljeta. U tom stilu prošlih vremena uređeni su i ugostiteljski objekti, pa tako možete kupiti kubanske cigare i sl. Fora u svakom slučaju. Od Vodica se dolazi ovdje preko Srime, a može se proći kroz nisko raslinje poljskim putom dijelom prekrivenim kamenjem. Bolji put ide asfaltom do magistrale, pa je odmah skretanje desno starim putem koji je vodio do pristaništa za trajekt dok nije izgrađen Šibenski most.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Svi hoteli i mnogi restorani u Vodicama još rade. Iako je u rujnu bilo lošije vrijeme, početkom listopada buking je živnuo. Vraćaju se tradicionalni gosti koji su i prije dolazili u ovo vrijeme. Među njima su svakako cikloturisti jer sada je njihovo vrijeme, nije prevruće, a pustije šetnice i ceste pogodnije su za vožnju biciklom. Vratio se i kongresni turizam pa su hoteli ovaj mjesec lijepo popunjeni. Nije bilo prave bure, more se nije ohladilo i vrlo je ugodno za kupanje. Mještani znaju reći da im je kupanje u ovo doba godine najljepše. Do prve bure, koja mora puhati bar tri dana da rashladi more.

    • +3
    Gabrin maraton Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Vodice su inače odlična polazišna točka za izlete prema Vranskom jezeru, Ravnim kotarima, Nacionalnom parku Krka i Skradinu, otoku Murteru i cijelom šibenskom zaleđu. Cikloturisti koji borave ovdje imaju pregršt mogućnosti jer nije ni Velebit daleko te uz kratki transfer brzo mogu biti na Majstorskoj cesti, voziti se oko Zrmanje i sl., a otvara se i mogućnost odlaska na Prvić i Zlarin. Samo područje grada Vodica ima mrežu od 350 kilometara označenih staza, osmišljenih u 14 biciklističkih ruta. Vrlo su popularne one uz samo more, poput one prema Tribunju preko novoizgrađene šetnice, kao i ruta prema Srimi.

    Jadrija Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    To su lagane staze, ali pružaju puno toga. Tu su i one zahtjevnije prema Prokljanskom jezeru, 'Tajne Prokljana' i 'Put Vrane', a vrlo su impresivni 'Labirinti Srime', tura na kojoj se biciklom vozi između brojnih suhozida. Listopad, pa i studeni najljepši su za bicikliranje. More je vrlo toplo, pa i sezona kupanja još uvijek traje, na zadovoljstvo gostiju kojih u Vodicama ima još nemali broj.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.