BLOG: PEDALIRANJE

Festivalski vikend na biciklu

21.09.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Edukacijom do uspjeha jedan je od slogana ovogodišnjeg izdanja Weekend Bike Festivala koji je održan u Međimurju, a tportalov bloger nam donosi svoje impresije iz Svetog Martina s najvećeg biciklističkog događaja u regiji. Što se sve čulo na devet predavanja, što je to bike destinacija ili bike hotel i koji su novi trendovi u svijetu biciklizma

Trodnevni skup Weekend Bike Festival koji je održan u Svetom Martinu na Muri okupio je sve one kojima je bicikl dio života. Od izlagača iz biznisa, do turističkih djelatnika i brojnih posjetitelja koji su pokazali interes prema pedaliranju ili već uspješno i aktivno žive uz bicikl. U najvitalnijoj destinaciji u termama Sveti Martin, proteklog vikenda su se okupila i zvučna bike imena poput Vladimira Miholjevića, idejnog začetnika i organizatora bike utrke Tour of Croatia te putopisca Hrvoja Jurića. Zapažena predavanja imali su i Mirela Šenkinc o projektu Gorski kotar bike. Također i Saša Weise iz agencije Inselhuepfen s zanimljivim panelom – Što svake godine pet tisuća Nijemaca radi na biciklima u Hrvatskoj?

Tako smo saznali i o bike krstarenjima koja se u sedmodnevnom aranžmanu nude njemačkom gostu koji onda biciklira po našim otocima, a brod je ujedno i smještaj i prijevozno sredstvo do lokacije bicikliranja. Zanimljivo je da osim što se radi o vrhunskoj usluzi na takvim brodovima, na zadovoljstvo gostiju nakon napora opuštaju se uz koncert ozbiljne glazbe. Uživaju u posebnim gastro bike turama i sl. O urbanom biciklizmu Krešimir Dvorski prisutne je upoznao s iskustvima Nextbike - sustava javnih bicikala u svakodnevnom životu grada. Sustav je za sada postavljen u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Karlovcu, a uskoro ćemo se s biciklima Nextbike voziti i po Slavonskom Brodu.

Branimir Blajić, direktor toplica Sveti Martin, predstavio je iskustva bike hotela kao temelja cikloturističke industrije. I istaknuo kao pozitivan dolazak na bike festival turističkih agencija, hotelskih bike destinacija i predstavnika lokalnih turističkih zajednica. Sve ovo što se ovdje događa, a to je da pričamo o biciklizmu, da razgovaramo o biciklističkim destinacijama, da smo ovdje doveli ljude koji se time bave i voze bicikl, daje nam novi zamah u cikloturizmu. Ovom prigodom otvorena je bike izložba The Good City u suradnji s Danskim veleposlanstvom.

Što sam još čuo na dojmljivim predavanjima od ljudi kojima je bicikl postao stil života. Važan je doživljaj, a ne cilj, komentira Hrvoje Jurić koji je prošao nedavno dugu bike rutu 'Preko Alpa do Nordkappa', s koje je nastala i istoimena knjiga. Saznali smo mnoge zanimljivosti i iskustva s tog putovanja od kojih bi mnogi mogli preslikati i u vlastita. Jer kaže Hrvoje Jurić - ako mogu ja proći Alpe, zašto to ne biste mogli i vi ili svatko od nas. Ne trepnuvši slušali smo kako ga je prestigla 76-godišnja Nizozemka na najvišem alpskom prijevoju i kako ju je uspio sustići, ali tek u Rotterdamu.

Adria bike grupu koja je i bila organizator bike događanja predstavili su Hrvoje Šepić s temom - Što destinaciju čini biciklističkom destinacijom? To jedno od najzahtjevnijih pitanja uopće u biciklizmu i cikloturizmu. Kako se pozicionirati i postati atraktivna i poželjna biciklistička destinacija. Za to je kaže Šepić potrebna integracija na svim razinama i nisu dovoljne samo bike rute već i zanimljivost na primjer geografska raznolikost. Kvalitetna signalizacija i educiranost na svim razinama. Svaki iznajmljivač smještaja trebao bi imati osnovna saznanja kuda na primjer uputi familiju s malom djecom na biciklu. Zatim tu je i ponuda koja se može dobiti na bicikliranju. Od servisnih stanice pa do praonice za bicikle. No potreban je i općenito otvoren, bike friendly pristup svih od građana pa do recepcionera u hotelu. Promjena u načinu razmišljanja ne ide uvijek lako. Jer takvom gostu koji tri puta troši više od običnog turista potreban je poseban pristup. Ne bi se smjelo događati da staze nisu održavane i o njima bi svi trebali brinuti. Za jednu bike destinaciju, zaključuje Hrvoje Šepić bitno je stalno odražavanje bike događaja jer privlače bicikliste.

Tomislav Zobec upoznao je prisutne s najvećim biciklističkim događajem ove godine četiri otoka MTB stage race jedinstvenom utrkom u svijetu brdskog biciklizma. Filozofija ove utrke i njene popularnosti i izvan granica naše zemlje vrlo je jednostavna. Moraš biti poseban i prvi koji si tako nešto organizirao. Zobec je istaknuo da to nitko još nije napravio u biciklizmu, da u četiri dana obiđeš isto toliko otoka. Da je start bike utrke na trajektu i da prolaziš potom kroz Lubenice po vrhovima Cresa i potom imaš cilj u Osoru tik do mora. To je ono što privlači bicikliste. Pritom još imaš visinsku razliku 1.100 metara. S ponosom se najavljuje i nova utrka iduće godine koja će se održati od 13. do 16. travnja na Krku, Rabu, Cresu i Malom Lošinju, a ukupna ruta će biti duga oko 270 kilometara.

 

Bike vikend u Svetom Martinu najavio je i druga događanja i ucrtao smjerove za 2016. A poseban obol svemu su naravno dali izlagači koji su se predstavili ne samo s biciklima nego i dodatnom opremom. Naime u toj rastućoj industriji, pak najviše je potražnje za lifestyle opremom. Posebna pozornost gostiju sajma je bila fokusirana na električne bicikle. Pa se i na tom primjeru pokazalo da pratimo bike trendove. I na nedavnom bike sajmu u Njemačkoj kao i ovdje u Svetom Martinu pričalo se najviše o električnim biciklima. Ti su se bicikli mogli isprobati i mnogi su iskoristili priliku kako bi vozili takve bicikle. Brdski e-bicikli i međimurski brežuljci su se pokazali idealnim za takav spoj nove bike tehnologije i autohtonog kraja. Naravno, svi koji su biciklirali biciklom na električni pogon točnije kombinaciji okretanja pedale i dodavanja snage. 'Kako sam izvukla breg', dometnula mi je jedna buduća biciklistica sva ponosna koja je ovdje s obitelji došla pogledati i isprobati što se nudi na bike tržištu kako bi se bolje snašla u odluci o kupnji bicikala za cijelu obitelj. Svi su oduševljeni električnim biciklima jer oni ti dodaju snagu samo onoliko koliko je potrebno za uspješnu vožnju. Poseban poticaj mogu biti početnicima da lakše savladavaju dulje ili teže vožnje te tako brže steknu samopouzdanje i sigurnost na biciklu. A isto tako omogućuju i uvjetno rečeno za bicikliste u godinama da prate svoje partnere u pedaliranju i ne ostanu zakinuti i za brdske vožnje.

Naravno, ne bi Weekend Bike Festival bio ono što je bez Bike expa na otvorenom koji je ove godine, na više od tisuću metara kvadratnih, okupio vodeće biciklističke brendove i tvrtke, proizvođače bicikala i opreme, ali i turističku branšu koja je prepoznala ovaj najbrže rastući trend i hobi u Europi. Bike vikend završio je u pozitivnom ozračju za biciklizam koji ima veliku perspektivu u kojoj bi Hrvatska tek trebala postati biciklistička destinacija. Ovaj doživljaj ukrasila je subotnja utrka koju je organizirao biciklistički klub Mura Avantura pod nazivom Halicanum Maratom, dvije vožnje za sve one koji su htjeli provesti pedalirajući. Također, na samom festivalu održana je utrka sporosti te LifeClass eliminator - kružna utrka. Kako nijedno biciklističko okupljanje ne može proći bez dobre zabave, tako su za sve bicikliste organizirani i brojni sadržaji koji uključuju bicikle, ali i veliki bike party.

Zadnji dan zaključen je i temom koja ujedno nas najviše brine u Hrvatskoj, posebno u velikim gradovima, a to je biciklistička infrastruktura kojoj se ne pridaje dovoljna važnost na lokalnoj razini, a vrlo često nitko ni ne brine o njoj. Tako se odlično na takvu konstataciju nadovezao Davorin Belamarić iz Sindikata biciklista s temom i tezom – Bicikl kao prvi izbor za kretanju po gradu.